Prognoza electorală: alegeri în două tururi de scrutin

Săptămâna viitoare se discută la Curtea Constituțională legea alegerilor locale și mai precis, dacă organizarea localelor într-un tur de scrutin este constituțională. Prognoza EFOR arată că alegerile ar trebui să se desfășoare în două tururi pentru a acorda șanse egale tuturor candidaților. Partidele mari au menținut alegerile într-un tur în legea electorală pentru că le oferă avantajul evident de a câștiga un nou mandat.

Un front rece cu 552 de primari migratori, ilegali, menținuți în funcție printr-o decizie neconstituțională (OUG 55/2014) traversează România. Aceștia au la dispoziție resurse de partid, bani de la centru și o poziție dominantă, care le conferă șanse mari de a câștiga alegerile. Mai mult, 111 primari au probleme cu DNA, iar 347 cu ANI; o treime din președinții de consilii județene au probleme legate de corupție sau abuz în serviciu.

Vezi vremea din ultimii patru ani cu averse de clientelism si traseism pe www.expertforum.ro/clientelism-2016 si www.expertforum.ro/primari-clientelari


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.