EFOR este unul dintre actorii principali care activează în zona reformei justiției și statului de drept. De asemenea, implementăm proiecte anticorupție în România și în regiune, lucrăm în domeniu integrității publice, a cheltuirii banului public, inclusiv achiziții publice și colaborăm cu instituții din justiție și sectorul bunei guvernări pentru a consolida mecanismele statului de drept.

Proiecte

Noile legi ale justiției după dezbaterile din Parlament
În septembrie 2022, EFOR analiza proiectele de legi ale justiției așa cum fuseseră adoptate de Guvernul României la finalul lunii august și arăta care erau principalele prevederi problematice. Concluzionam atunci că pe lângă faptul că …

O comunitate puternică de investigatori împotriva crimei organizate și a corupției
Despre proiect Proiectul urmărește consolidarea și dezvoltarea comunității de investigatori din România pentru a diminua expansiunea grupurilor de crimă organizată, corupție și criminalitate financiară și are următoarele obiective: să ofere sprijin autorităților, presei de investigație și …

Creșterea capacității comunităților rome din România prin intermediul parajuriștilor comunitari
Creșterea capacității comunităților rome din România prin intermediul parajuriștilor comunitari Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă Perioada de desfășurare a proiectului: MAI 2021 - AUGUST 2023 Proiectul aduce o abordare nouă pentru România în domeniul …

Evaluarea impactului legislației GDPR și AML asupra sectorului ONG din România
În contextul unei tendințe de limitare a activității societății civile prin elaborarea unei legislații greu de respectat, ONG-urile din România tind să devină incapabile de a se adapta noilor schimbări și, astfel, incapabile să mai …

State Capture Estimation and Monitoring of Anti-Corruption Policies at the Sectoral level (SCEMAPS)
Proiectul State Capture Estimation and Monitoring of Anti-Corruption Policies at the Sectoral level (SceMaps) este conceput pentru a contribui la lupta împotriva corupției în UE prin asigurarea de impact la niveluri multiple. Proiectul își propune …

Combaterea clientelismului în investițiile locale și transferurile financiare (CC-LIFT)
CC-LIFT contribuie la dezvoltarea mecanismelor de monitorizare în România, Moldova și Georgia în ceea ce privește alocarea clientelară a fondurilor către comunitățile locale. Proiectul vizează îmbunătățirea eficacității, transparenței și răspunderii guvernării, dezvoltând capacitatea organizațiilor locale …

Dileme etice în sistemul judiciar
Sistemul judiciar operează cu noțiunea de „adevăr judiciar” care, opusă celei de „adevăr absolut”, se limitează doar la acele fapte care pot fi dovedite înaintea unui judecător. Acestea sunt concepte complicate care trebuie să fie corect …
Banii și politica – legăturile dintre fondurile europene și partidele politice
La nivelul statelor europene, piețele de achiziții publice pot ajunge până la aproape un sfert din produsul intern brut. Aceste valori semnificative generează creștere economică, dar cu siguranță atrag spre procedurile de achiziție și interesele …

Proiecții & dezbateri în Republica Moldova cu filme premiate
În săptămâna 23-27 mai 2016 proiectăm în Republica Moldova mai multe filme premiate la festivaluri internaționale. Evenimentele sunt organizate în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice din Moldova și cu Amnesty International - Moldova. După fiecare …

Prevenirea corupţiei şi a capturii statului în companiile deţinute de stat
For ENGLISH version, please see here. Clientelismul sau uzul la discreție al resurselor companiilor deținute de stat, fie că discutăm de energie, drumuri, infrastructură feroviară, servicii poștale sau telecomunicații, are un impact major asupra bugetelor și …

Întărirea capacității sistemului de justiție în Europa de Est (Ucraina)
Proiectul „Stronger judiciary in Eastern Europe - Ukraine” este o continuare a inițiativei care a urmărit să împartășască bune practici în domeniul combaterii corupției și reformei sistemului judiciar în Georgia, Moldova și Ucraina. Acest proiect …

Legislație, Economie, Competiție și Administrație – Dezvoltarea unei abordări multidisciplinare în combaterea fraudei în achiziţii
Proiectul vizează într-un mod integrat nevoia de a combate frauda din cadrul achizițiilor publice. Acesta continuă inițiative anterioare ale partenerilor, care au evidențiat nevoia de a combate corupția, legată de cele mai multe de lipsa de …

Întărirea capacității sistemului de justiție în Europa de Est
Scopul proiectului este de a găsi și de a identifica bune practici transferabile care ar asigura progresul reformei durabile în Moldova, Ucraina și Georgia plecând de la experiența românească. Vom cerceta și vom face schimb de …

Inițiativa pentru o Justiție Curată
Proiectul Dezvoltarea Coaliției „Inițiativa pentru o Justiție Curată” îşi propune consolidarea alianţei ca o entitate de sine stătătoare, menită să confrunte eficient, prin expertiza cumulată a celor trei organizații, noi provocări în domeniul justiției și …

Consolidarea statului de drept prin cetățenie activă
Chiar dacă intrarea în Uniunea Europeană a fost un aliat puternic pentru lupta internă împotriva corupţiei şi întărirea firavului stat de drept, ne este clar în prezent că presiunea externă nu este suficientă şi că …

Susținerea confiscării extinse și recuperării prejudiciului în România
Proiectul răspunde nevoii de standardizare a sistemelor juridice naţionale din spaţiul comunitar, ca urmare a adoptării Deciziei-Cadru 2001/500/JHA privind spălarea banilor, identificarea, urmărirea, îngheţarea, sechestrarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunii. Astfel, în contextul unor …

Harta clientelismului românesc – acum şi la Cluj
Am discutat despre clientelism in administratia locala, alocari de fonduri si investitii, la Cluj, in bastionul localismului, cu fostul negociator sef Vasile Puscas si academicii de la UBB. Ne-am dat cu parerea si despre europenism, …

Harta clientelismului românesc: alocările de bani către judeţe şi primării, 2004-2011
(Trailer conferinta) Raport anual EFOR 2013: numar special Clientelism Nici amendarea Constituţiei, nici regionalizarea, nici o nouă modificare a sistemului electoral nu vor schimba modul cum funcţionează statul român. Problemele lui sunt ȋn altă parte şi trebuie …

Implicarea societății civile în formularea, implementarea și evaluarea politicilor publice anticorupție
Proiectul își propune să contribuie la dezvoltarea eficienței colaborării dintre societatea civilă și instituțiile anticorupție și se bazează pe un parteneriat dintre șase organizații neguvernamentale din România, un think tank din Bulgaria și o universitate …

Combaterea criminalității în domeniul achizițiilor publice. O abordare operațională
Proiectul pornește de la nevoile de instruire pentru magistrați și ofițerii operative în domeniul achizițiilor publice, una dintre prioritățile menționate în Strategia Națională Anticorupție, dar și în documentele externe de evaluare, precum Raportul publicat în …

Inițiativa pentru o Justiție Curată (IJC)
Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC) a demarat in 2007, sub egida Coalitiei pentru o Guvernare Curata, astfel continuand eforturile Coalitiei pentru un Parlament Curat incepute in 2004 in directia ameliorarii statului de drept in …

Pregătim societatea civilă din Croația
Cu sprijinul Ambasadei Regatului Unit la Zagreb, în parteneriat cu agenția de protecție a datelor din Croația, pregătim peste 100 de ONGuri din Zagreb și din țară referitor la procedurile și principiile accesului la informație …
Articole despre Integritate, justiţie şi stat de drept

Dezbatere la Cluj Napoca: Jurnalismul de investigație și independența presei în Norvegia
Expert Forum (EFOR), în parteneriat cu FSPAC - Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai vă invită la o dezbatere despre jurnalismul de investigație în Norvegia. Discuția va avea loc pe 15 …

Reutilizarea socială a activelor recuperate din infracțiuni și mecanisme pentru protecția victimelor
Expert Forum și ANABI au organizat în București pe 23 noiembrie 2022 o dezbaterea publică cu privire la reutilizarea socială a activelor recuperate din infracțiuni și mecanisme pentru protecția victimelor. Scopul evenimentului a fost de a …

Scrisoare deschisă privind adoptarea noilor legi ale justiției
În contextul începerii dezbaterilor proiectelor justiției în Comisia comună pentru legile justiției din Parlament, am transmis astăzi alături de mai multe organizații neguvernamentale o scrisoare deschisă adresată Parlamentului cu câteva solicitări esențiale atât în ceea …

Noile legi ale justiției: reformă sau întoarcerea la metehne din perioada de preaderare?
Guvernul României a adoptat proiectele legilor justiției în 24 august 2022 și se grăbește să le treacă prin Parlament în mai puțin de o lună, într-o comisie reunită și, posibil, în procedură de urgență. Guvernul …

Scrisoare deschisă: Coaliția de guvernare trebuie să apere integritatea, nu corupția
Am transmis președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, liderilor de grup și președintei Comisiei Juridice din Senat, Laura Vicol o scrisoare deschisă prin care atragem atenția asupra unor probleme fundamentale legate de legea privind avertizorii de …

Avertizorii de integritate, o amenințare pentru Coaliția de guvernare
Raportarea anonimă este exclusă din lege, iar avertizorii anonimi nu beneficiază de nici o protecție Avertizorii de integritate vor fi pe cont propriu Proiectul de lege adoptat azi de Camera Deputaților transpune selectiv Directiva …

EFOR a trimis două propuneri pentru Planul de Acțiune 2022-2024 al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă (OGP)
Expert Forum a înaintat către Secretariatul Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă două propuneri de angajamente pentru Planul de Acțiune 2022-2024. Acestea reflectă 2 domenii de interes ale EFOR, și anume finanțarea partidelor politice și fondurile publice. Cele …

31 de organizații au cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la OUG privind transparența decizională
Fără a cere avizul Consiliului Economic și Social, fără a publica textul măcar pe agenda publică a Ședinței de Guvern, Guvernul Ciucă a adoptat o Ordonanță de Urgență care modifică Legea nr. 52/2003 privind transparența …

Proiectul de lege adoptat de Guvern: mai puține garanții decât în cazul Secției Speciale
Guvernul a adoptat pe 14 februarie 2022 proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale. Forma adoptată de Guvern diferă fundamental de proiectul de lege inițial pus în dezbatere publică de către Ministerul Justiției în ianuarie …

WORKSHOP: Cum folosim datele pentru transparentizarea achizițiilor publice? Studiu de caz: instrumente de interogare și examinare a achizițiilor publice din SEAP
Statul român colectează multe date interesante și importante pentru modul în care se cheltuie banii publici. Majoritatea achizițiilor publice se realizează prin platforma SEAP, însă pentru jurnalist, un investigator sau un utilizator interesat de aceste …

Aspecte procedurale în litigiile privind accesul la informații de interes public (Legea 544/2001)
În iunie 2020, pentru a obține informațiile de la Inspectoratele Județene de Poliție cu privire la sancțiunile aplicate în starea de urgență, am acționat în instanță toate cele 42 de inspectorate pentru refuz nejustificat, în …

APEL Încă un eșec al statului român – Tăierile ilegale de păduri fac noi victime
EFOR s-a alăturat mai multor organizații neguvernamentale și a cerut Ministrului de Interne să ia măsuri de urgență în cazul violențelor din zona Vatra Dornei. Scrisoarea integrală este mai jos: Scrisoare deschisă În atenția: Ministrului de Interne Lucian …

EFOR a contribuit la organizarea vizitei delegației Community of Democracies în Romania
O delegație din partea Community of Democracies a vizitat România între 7 și 9 septembrie, ca parte din procesul de reînnoire a statutului de membru al României la organizație. Delegația a fost formată din Secretarul …

Banii pentru publicitate în pandemie
În 2020 piața media a fost hrănită cu fonduri de la Guvern, pentru promovarea campaniei anti-Covid. Perioada în care s-au promis aproape 200 de milioane de lei se suprapune peste perioada electorală, adică peste alegerile …

2.400 de angajați în sectorul public din Bulgaria, Italia, Spania și România au identificat punctele tari și cele slabe cu privire la combaterea corupției în instituțiile unde lucrează
SceMaps a implementat instrumentul MACPI (Monitoring Anti-Corruption Policy Implementation) în nouă instituții din Bulgaria, Spania, Italia și România, care permite acestora să evalueze funcționarea și eficacitatea măsurilor anticorupție în vigoare și astfel să le detecteze …

Septimius Pârvu a fost selectat membru în Comitetul Național de Coordonare al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România
Septimius Pârvu, expert electoral în cadrul EFOR a fost selectat ca membru în Comitetul Național de Coordonare al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România. Comitetul are rolul de a coordona implementarea acțiunilor vizând realizarea Parteneriatului pentru …

Training: Aplicarea metodelor inovatoare pentru evaluarea capturării statului și corupției
Capturarea statului este un fenomen care combină diferite forme de corupție cu scopul de a asigura privilegii pe termen lung anumitor stakeholderi prin exploatarea puterii guvernului în beneficiul privat. Cei care capturează statul interferează în …

Legile justiției. Nu redeschideți cutia Pandorei!
Trimiterea în Parlament a celor trei proiecte propuse de Ministerul Justiției în forma actuală riscă să deschidă o cutie a Pandorei, fiind greu de anticipat care va fi rezultatul și durata procesului legislativ. Vorbim despre …

Poziția EFOR cu privire la proiectul de Lege privind protecția avertizorilor de integritate
În martie 2021, Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică proiectul de Lege privind protecția avertizorilor de integritate în interes public care transpune Directiva (UE) 2019/1937 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii. …

Newsletter #5: Analiza big-data efectuată de SceMaps relevă nereguli în procesele de achiziții publice din România și Bulgaria
37 de companii din Bulgaria și 10 din România (comparativ cu 3 în Spania și 0 în Italia) se evidențiază în raportul venituri per număr de angajați, un indicator de risc activat când companiile …

Newsletter #4: SceMaps a publicat o analiză bazată pe big data pentru a dezvălui posibile practici de corupție în achizițiile publice
SceMaps a realizat analiza combinând indicatori de risc (red flags), fiecare dintre ei indicând o situație de risc, care duce la corupție sau conflicte de interese Cercetarea bazată pe big data are scopul de …

Inacceptabil: super-imunitate pentru magistrați contra desființării SIIJ
Organizațiile semnatare au luat act de adoptarea proiectului de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), de către Camera Deputaților, și își exprimă profundul dezacord față de amendamentul care conferă super-imunități procurorilor …

Scoaterea TVR din anii ‘70. Un concept de reformă
TVR este o televiziune generalistă construită pe model monopolist-terestru de anii ’60-’70, pentru un mediu fără concurenţă, ca serviciu naţional “de toate pentru toţi” controlat politic, fără conducere profesionistă selectată competitiv. Acest concept e depăşit …

UDMR vrea să modifice legea pentru a ascunde ce face cu banii publici?
În Parlament se află în dezbatere modificarea legii Legii nr. 544/2001 privind accesul la informații de interes public. Proiectul este unul bun și aduce câteva progrese punctuale: clarifică cine se supune legii (în principiu, oricine primește …

GDPR pentru ONG-uri
Ce trebuie să facă un ONG atunci când prelucrează date personale? Ce măsuri de protecție trebuie să ia ONG-ul cu privire la datele colectate? Cum informează ONG-ul persoanele ale căror date le prelucrează despre scopul prelucrării și …

Cine se teme de transparența datelor privind vaccinarea?
Pornind de la reacțiile unor instituții publice legate de limitarea transparenței datelor privind campania de vaccinare, susținem scrisoarea transmisă azi de mai multe organizații neguvernamentale și jurnaliști premierului Florin Cîțu. În atenția domnului Prim-Ministru al României, …

Cum se conformează un ONG prevederilor GDPR
Ce trebuie să facă un ONG atunci când prelucrează date personale? Ce măsuri de protecție trebuie să ia ONG-ul cu privire la datele colectate? Cum informează ONG-ul persoanele ale căror date le prelucrează despre …
Discuție publică online – “Urmărirea și recuperarea efectivă a produsului infracțiunii prin măsuri de consolidare și dezvoltare a Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate”
Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) în parteneriat cu Asociația Expert Forum vă invită la o discuție publică online cu tema “Urmărirea și recuperarea efectivă a produsului infracțiunii prin măsuri de consolidare și …

EFOR a contribuit la ediția specială a Transylvanian Review of Administrative Sciences
Expert Forum contribuit la ediția specială din 2020 a Transylvanian Review of Administrative Sciences, cu un articol despre politica de sancționare a statului român în perioada stării de urgență. "Rule of Law in Tough Times–A Case …

Banii publici în pandemie și planurile bugetare pentru 2021
Expert Forum a organizat pe 19 noiembrie dezbaterea Banii publici în pandemie și planurile bugetare pentru 2021. În cadrul evenimentului au intervenit consilieri locali și reprezentanți ai primăriilor din mai multe municipii, care au arătat …

DEZBATERE: Masa rotundă privind Raportul privind statul de drept: România, Bulgaria, Italia și Spania
Expert Forum (EFOR) și Center for the Study of Democracy (Bulgaria) au plăcerea să vă invite la masa rotundă online privind Raportul privind statul de drept, pe 3 decembrie 2020, la ora 10:00 CET (ora …

Direcții de acțiune în anticorupție. Raportul Comisiei Europene privind statul de drept în România.
Pe 29 octombrie 2020, Expert Forum a organizat o masă rotunda pornind de la Raportul Comisiei Europene privind statul de drept pentru a discuta despre planurile instituțiilor publice din România cu competențe în domeniul politicilor …

DEZBATERE Banii publici în pandemie și planurile bugetare pentru 2021
Expert Forum organizează o dezbatere publică despre cheltuirea banilor publici în timpul pandemiei și planificarea bugetului local pentru anul 2021. Evenimentul va avea loc online pe 19 noiembrie, începând cu ora 10 și va fi transmis pe …

ONG-urile constituite/conduse doar de persoane fizice nu mai trebuie să declare beneficiarul real
Parlamentul României a adoptat ieri inițiativa legislativă care elimină parțial obligația declarării beneficiarului real pentru ONG-urile constituite/conduse doar de persoane fizice După ce în ultimul an Guvernul a amânat de trei ori termenul pentru depunerea declarației …

Masă rotundă – Raportul Comisiei Europene privind statul de drept în România
Expert Forum (EFOR) împreună cu APADOR-CH vă invită joi, 29 octombrie 2020 să urmăriți în direct pe Facebok masa rotundă prilejuită de lansarea primului raport al Comisiei Europene despre statul de drept în România. În sesiunea dedicată …

Impactul pandemiei asupra achizițiilor publice: Conflictele de interese
În starea generată de pandemia cauzată de COVID-19, domeniul achizițiilor publice a fost unul dintre cele mai afectate, din cauza creșterii substanțiale a cererii de produse de protecție medicală, scăderii transparenței procedurilor de achiziție și …

Cerem o poziție fermă în susținerea societății civile și a drepturilor omului în Belarus din partea statului român
EFOR s-a alăturat mai multor personalități publice și organizații neguvernamentale și a solicitat autorităților române să adopte o poziție fermă cu privire la susținerea societății civile și a drepturilor omului în Belarus. Scrisoarea integrală se …

Prelungirea termenului pentru declararea beneficiarului real pentru asociații și fundații – aspecte practice
Chestiuni practice privind declararea beneficiarului real pentru asociații și fundații UPDATE 2.11.2020 - Termenul pentru depunerea declarației privind beneificiarul real a fost prelungit încă o dată pe 30 octombrie 2020 prin adoptarea de către Guvernul Românei …

Impactul pandemiei asupra achizițiilor publice. Dezbatere online cu Agenția Națională de Integritate
Expert Forum continuă seria de dezbateri referitoare la impactul pandemiei asupra achizițiilor publice printr-un eveniment organizat alături de Agenția Națională de Integritate (ANI). Vă invităm pe 17 iulie, începând cu ora 11, la o dezbatere …

Laura Ștefan și Cezara Grama @ Hotnews despre raportul privind amenzile în timpul pandemiei
Colegele noastre Laura Ștefan și Cezara Grama participă pe 19 mai, ora 12, la o întâlnire online organizată de Hotnews pe tema amenzilor date de autorități în perioada stării de urgență.

Chestionar privind achizițiile publice în domeniul combustibililor, produselor medicale și construcțiilor
Expert Forum, în parteneriat cu organizații din Spania, Italia și Bulgaria implementează proiectul State Capture Estimation and Monitoring of Anti-Corruption Policies at the Sectoral level (SceMaps), care este conceput pentru a contribui la lupta împotriva …

Criza amenzilor: cum trebuie combătută epidemia?
Criza generată de pandemia cauzată de noul Coronavirus a prins România nepregătită pe toate planurile. EFOR a analizat măsurile normative și administrative luate ca răspuns la criza de sănătate publică, mai ales că restricțiile se …

Dezbatere & video: Achiziții de urgență. Cât ne costă pandemia?
Dezbatere online despre achizițiile publice în timpul pandemiei Achiziții de urgență. Cât ne costă pandemia? Luni, 11 mai, ora 11. Expert Forum vă invită la o discuție referitoare la provocările pe care le ridică modificarea legislației și practica …

Cum stăm în realitate? Nivelul testării şi deceselor în România comparat cu alte state
Datele din 1 mai 2020, sursa: In România se testează cam la nivelul vecinilor din regiune, sau la nivelul multor ţări occidentale cu mult mai multe decese. Nordicii testează mai mult pe capita, la rate de …

Newsletter 3 SCEMAPS: Estimarea nivelului capturii de stat și monitorizarea politicilor anticorupție la nivel sectorial
În cadrul proiectului SceMAps am organizat o întâlnire online cu experți Pe 26 martie 2020, am discutat despre cele mai recente activități din cadrul proiectului SceMaps în cadrul unei conferințe online ”Diagnosticarea și monitorizarea capturii …

[INVITAȚIE] EFOR participă la seminarul Democratic Resilience in a Time of Emergency organizat de CEPA
EFOR vă invită la un seminar online, joi 9 aprilie ora 17:00 (ora Bucureştiului), despre pericole de regres democratic în regiunea noastră pe fondul crizei Coronavirus, cu experţi din SUA, Ungaria, Bulgaria şi România. Vă …

BIG BROTHER se întoarce. Să profite de criza COVID
Pe fondul de emoţie publică stârnită de pandemie, guvernele introduc măsuri de supraveghere digitală care acum câteva luni ar fi generat mare scandal. Sau folosesc starea de urgenţă pentru a suspenda conturi în online, în …

5 ani de sancţiuni contra Rusiei – au funcţionat?
Decizia Statelor Unite ale Americii și a Uniunii Europene de a impune sancțiuni Rusiei în 2014 și reînnoirea acestora au avut implicații semnificative pentru economia internațională și Europa de Est, având în vedere că sunt …

[VIDEO] Cât de bune sunt Drumurile Bune din Moldova?
Dacă în episoadele trecute ne-am întrebat unde s-au dus banii pentru Drumuri Bune în Moldova, în partea a opta a serialului Bunei Guvernări, ne uităm cu atenție la drumuri, pentru a vedea dacă chiar există, …

CONFERINȚĂ EFOR 5 ani de sancţiuni contra Rusiei – au funcţionat? Ce facem mai departe?
Conferinţă EFOR - luni, 18 noiembrie, București 5 ani de sancţiuni contra Rusiei – au funcţionat? Ce facem mai departe? Împreună cu experţi internaţionali, inclusiv din Rusia, vă invităm la o analiză a perspectivelor politice şi în …

Priorități civice pentru noul guvern PNL
Primul ministru desemnat, Ludovic Orban, a invitat luni 21 octombrie reprezentanţi ai societăţii civile la o rundă de consultări pe priorităţile viitorului guvern. EFOR a apreciat deschiderea cu care se pleacă la drum şi a …

Influenţa rusă în regiunea Europei de Est şi dincolo de ea
La sfârșitul lui 2018 și în prima parte a lui 2019 am avut sau avem alegeri cruciale în Republica Moldova (două runde, parlamentare şi locale), Estonia, Slovacia, Ucraina, Georgia, Turcia sau Macedonia, iar apoi în …

Raportul anual EFOR 2019 – Renaşterea populismului în Europa de Est
La sfârșitul anului trecut și în prima parte a lui 2019 am avut sau avem alegeri cruciale în Republica Moldova, Estonia, Ucraina, Georgia sau Macedonia, iar apoi în luna mai scrutinul general pentru Parlamentul European, …

Harta Clientelismului în Georgia
Sistemul electoral • Majoritar / circumscripții - Georgia are un sistem electoral mixt pentru alegerile parlamentare. Din 150 de membri ai Parlamentului, 77 sunt aleși în funcție de lista de partide / vot proporțional, în timp ce …

CONFERINȚĂ RAPORT ANUAL 2019 Clientelism economic şi dezinformare media: două feţe ale aceleiaşi monede în campanii electorale
EFOR vă invită la evenimentul de lansare a raportului anual 14 martie 2019, 11:00 – 14:00 Athenee Palace (Hilton), sala Le Diplomate Strada Episcopiei 1-3, București Clientelism economic şi dezinformare media: două feţe ale aceleiaşi monede în campanii electorale Influenţa Rusiei în …

Clientelism politic în contractele de consultanță pentru infrastructură
La ce ne-am uitat? Experiența DNA din ultimii ani ne arată că un contract de consultanță poate fi o metodă foarte eficientă de a masca plăți ilegale, mită, finanțarea ilegală a partidelor politice sau pur și …

Atelier despre clientelism, achiziții și investiții din bani publici la Ploiești
Președintele peruan Oscar Benavides avea o vorbă: Pentru prieteni totul, pentru dușmani legea! Această logică funcționează și astăzi și determină modul în care partidele politice împart resursele publice, asigurându-și în primul rând bunăstarea și abia apoi orientându-se …

[VIDEO] Banii și politica: cum își plătesc partidele campaniile clientelar din bani publici în România și Moldova
La începutul lui 2018, conducătorul Partidului Democrat din Moldova a anunțat cu mare fast programul ”Drumuri Bune pentru Moldova”. Peste 80 milioane de euro au fost cheltuiți pentru a cârpi drumuri locale și străzi în …

Banii și achizițiile: unde au ajuns contractele din PNDL în județul Constanța?
EFOR continuă analiza achizițiilor cu miză politică din PNDL și vă arată unde s-au dus banii din contractele de infrastructură finanțate în județul Constanța în PB #69, decembrie 2018 Județul Constanța nu a fost fruntaș la alocări. …

Detectorul de clientelism – toolkit pentru activiști, jurnaliști și cetățeni
window.location.replace("https://expertforum.ro/docs/docs/despre/"); Noua locație Acest ghid este destinat activiștilor civici, jurnaliști și cetățenilor care vor să înțeleagă și să caute singuri care sunt mecanismele clientelare, cum se îmbogățesc politicienii și cum se spoliază resursele publice. Ghidul acoperă Republica …

Gala de proiecte EFOR şi premiile de Crăciun
Luni 10 decembrie, de la 13:00 la 16:00 | Athénée Palace Hilton (Episcopiei 1-3) | Sala le Diplomat Vom premia câștigătorii concursului de fotografie Banii EU... vorbesc! și vom arăta care este impactul cheltuirii banilor europeni, după …

CLUB DE PRESĂ: EFOR lansează detectorul de clientelism la Chișinău
Miercuri 5 decembrie între orele 10:00 şi 12:00 Tucano Brasil, Alexandru cel Bun, 91A, colț cu Bodoni, Chișinău EFOR în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice organizează un club de presă despre clientelism politic și instrumentele prin …

CONCURS FOTO Banii UE…vorbesc!
Expert Forum dă startul concursului de fotografie. Vrem să vedem cum s-au cheltuit banii UE în România, și mai ales pe ce! Premiile: 1. Locul I – 1000 RON 2. Locul II – 800 RON 3. Locul III – …

DEZBATERE LA PARLAMENTUL EUROPEAN Starea presei și amenințarea propagandei și dezinformării în Europa de Est
Expert Forum, în parteneriat cu europarlamentarul Cristian Dan Preda, alături de Centrul pentru Investigații Jurnalistice și Watchdog Moldova va organiza o dezbatere despre starea presei în România și Moldova, precum și despre amenințarea pe care …

Profilul clientelismului politic în regiune: România, Moldova și Georgia
Expert Forum, alături de partenerii săi - Comunitatea Watchdog.md și Expert Grup - a lansat astăzi, la Chișinău, mai multe rapoarte privind clientelismul în Moldova, România și Georgia. Alături de rapoarte au fost lansate Harta clientelismului …

Clientelismul politic în Programul Drumuri Bune pentru Moldova
În cadrul raportului analizăm două aspecte: oportunitatea programului ”Drumuri bune pentru Moldova” din perspectiva a trei aspecte esențiale – strategiile sectoriale, gradul lor de îndeplinire și acțiunile guvernării (i), cum se încadrează în acest context …

[CONFERINȚĂ LA CHIȘINĂU] Costurile clientelismului politic în Moldova
Expert Forum și Fundația Konrad Adenauer, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est vă invită pe 16 noiembrie de la ora 10, la o dezbatere despre costurile clientelismului politic în Republica Moldova și în regiune. …

[SCRISOARE DESCHISĂ] Sub pretextul transpunerii Directivei Europene privind spălarea banilor, Parlamentul va bloca activitatea ONG-urilor
40 de organizații neguvernamentale solicită Camerei Deputaților să nu voteze proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, în forma actuală, printr-o scrisoare deschisă publicată astăzi, 23 octombrie. În ciuda criticilor vehemente …

[TRAINING LA CHIȘINĂU] EFOR organizează un atelier practic despre fraude în achiziții publice, finanțarea ilegală a partidelor politice și clientelism politic
Expert Forum are plăcerea de a vă invita la un atelier practic despre clientelism politic, achiziții și investiții din bani publici. Vom prezenta concluziile EFOR din ultimii șapte de ani de investigații și vă arătăm cum …

Harta Clientelismului: cine a primit bani în prima jumătate a anului 2018?
EFOR a actualizat datele din Harta Clientelismului, cu cifrele legate de plăți în perioada ianuarie - iulie 2018. Plățile pot fi legate de proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Locală 1 sau 2; sunt …

[TRAINING LA IAȘI] Atelier despre clientelism și achiziții publice, 1 august
Președintele peruan Oscar Benavides avea o vorbă: Pentru prieteni totul, pentru dușmani legea! Această logică funcționează și astăzi și determină modul în care partidele politice împart resursele publice, asigurându-și în primul rând bunăstarea și abia …

Este timpul să mergem dincolo de retorică: finanțarea UE pentru Moldova trebuie să fie oprită
Alegerile locale de la Chișinău, care au avut loc în 2 tururi de scrutin, pe 20 mai și 3 iunie 2018, au dus la victoria reprezentantului opoziției extra-parlamentare, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. …

[TRAINING LA CHIȘINĂU] Atelier de lucru privind combaterea clientelismului politic, 20 mai
Pe 21 mai, EFOR a organizat în parteneriat cu Expert-Grup un atelier de lucru privind combaterea clientelismului politic în procesul de alocare de fonduri pentru bugetele locale și în achizițiile publice. Seminarul și-a propus să aducă în …

[TRAINING LA CONSTANȚA] Atelier despre clientelism și achiziții publice, 13 iunie
Președintele peruan Oscar Benavides avea o vorbă: Pentru prieteni totul, pentru dușmani legea! Această logică funcționează și astăzi și determină modul în care partidele politice împart resursele publice, asigurându-și în primul rând bunăstarea și abia …

[TRAINING LA ALBA IULIA] Atelier despre clientelism și achiziții publice, 16 iunie
Președintele peruan Oscar Benavides avea o vorbă: Pentru prieteni totul, pentru dușmani legea! Această logică funcționează și astăzi și determină modul în care partidele politice împart resursele publice, asigurându-și în primul rând bunăstarea și abia …

[VIDEO] Transgaz, bagă gaz! / Трансгаз, поставляй газ!
Anul acesta, Transgaz trebuie să se apuce și de construcția conductei Ungheni-Chișinău. O va face însă? Trebuie voință și bani de investiții, chiar dacă asta înseamnă mai puține dividende la buget. В этом году «Трансгаз» также …

EFOR a realizat capitolul referitor la România din cadrul raportului Nations in Transit 2018
Raportul privind România a fost elaborat de Laura Ștefan, expert anticorupție, fost director în Ministerul Justiției din România și expert internațional în domeniul justiției; Sorin Ioniță, expert în reforma administrației publice și lector asociat la …

Dezbateri despre politici și achiziții publice la Cluj și București
Expert Forum a organizat pe 20 martie, la București, în parteneriat cu Ambasada Marii Britanii la București debaterea Politici publice coerente pentru achiziții eficiente și transparente. Evenimentul este al doilea - după Cluj Napoca - dintr-o serie …

Clientelismul în mass media din România
Presa publică din România a fost sub presiunea constantă a politicienilor și în ultimii doi ani a devenit tot mai dependentă de bugetul național. Nici în redacțiile din privat situația nu este mai bună. Analizăm …

Performanță vs. guvernare în întreprinderile de stat din România, Italia, Bulgaria și Cehia
Putem măsura corupția și captura în companiile de stat, dincolo de impresii, sondaje de opinie și indicatori de conformitate cu standardele de guvernare? Există o modalitate prin care putem măsura nivelul abuzului la nivel de …

[VIDEO] Lansarea raportului anual EFOR 2018
EFOR a lansat raportul anual Guvernarea de tip bazar. Costurile clientelismului în administraţia locală şi companii de stat pe 19 februarie. Am dezbătut alături de peste 120 de experți, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai ambasadelor, …

Am lansat versiunea 3.0 a Hărții Clientelismului
Harta și rapoartele atașate arată care guverne, în ce perioade și pe ce instrumente s-au comportat mai clientelar: am construit un indice al clientelismului politic care corelează sumele alocate cu afilierea partinică a primarilor. Harta …

[CONFERINȚĂ] Guvernarea de tip bazar. Costurile clientelismului în administraţia locală şi companii de stat
Pot fi clientelismul politic şi corupţia măsurate obiectiv, adică altfel decât (a) prin sondaje de opinie, sau (b) evaluări ceva mai tehnice, dar finalmente la fel de subiective pe paneluri de experţi? Mai dificil, dar …

[VIDEO] Bugetele de tip bazar. Sau cum clientelismul reduce valoarea banilor publici
Serialul bunei guvernari. Episodul III Sorin Ioniță arată ce înseamnă clientelismul și de ce este nocivă alocarea de resurse pe criterii politice și nu conform necesităților reale ale comunităților. În plus, discutăm despre efectul pe …

[INFOGRAFICE] Clientelism, corupție și 10 moduri de a te îmbogăți ca politician
Finanțarea partidelor nu a fost niciodată o treabă curată, întrucât politicienii au căutat mereu căi alternative să își crească propria avere sau să plătească pentru campaniile electorale. Așadar, au fost folosit atât mecanisme clientelare, la …

[RAPORT & DEZBATERE] Cui servesc companiile publice: cetățenilor sau partidelor?
Companiile şi regiile publice sunt instrumente utile partidelor în obţinerea de influenţă şi clientelă politică, iar uneori chiar pentru sifonare de resurse utile în campanii electorale sau viaţa de partid în general. Presa publică nu …

Revenirea la sultanismul ceauşist în administraţia publică
De la începutul anului, coaliţia USL 2.0 a fericit administraţiile locale cu puzderie de cadouri, de la Ordonanţa 6 cu creditele de angajament de 30 de miliarde, bani inexistenţi (zisă şi ordonanţa-Shhaideh-fără-număr), până la măririle de lefuri …
Succesul istoric al României şi al tranziţiei post-comuniste în general
Să vorbim un pic de bine, măcar azi, că prea criticăm mereu şi tot, cum se plâng unii. Deci da, nu doar că România e un proiect post-imperial de succes în Europa de est în …

[AUDIERE PUBLICĂ] Companiile de stat – Calitatea legislației și riscurile de captură
Organizațiile partenere în proiectul „Prevenirea corupției și a capturii statului – cazul companiilor de stat” au lansat concluziile raportatelor naționale în cadrul unei audieri publice organizată la Bruxelles, în 28 noiembrie 2017. Evenimentul a fost …

Peste 60 de organizații neguvernamentale au scris președintelui PSD, Liviu Dragnea ca protest împotriva OUG 26/2000
Peste 60 de organizații neguvernamentale au scris Parlamentului cu privire Ordonanța 26/2000, adoptată tacit în Senatul României pe 21 noiembrie ca urmare a lipsei cvorumului. Actul normativ ar introduce reglementări restrictive pentru ONG-uri și ar …

[VIDEO] Dezbatere despre consens și viziune asupra legilor justiției. Concluzii și recomandări
În contextul în care noile Coduri (civil, penal, de procedură civilă şi de procedură penală) au scos la iveală o serie de neajunsuri privind organizarea judiciară, iar Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat unele modificări …
Tel Drum, deschizătorul de drumuri
Zilele trecute DNA a emis un comunicat din care rezultă că președintele PSD, Liviu Dragnea și apropiați de-ai săi sunt urmăriți penal pentru formarea unui grup infracțional și fraudă cu fonduri europene. Poate ca o …

Am sesizat CNA privind dezinformările de la Antena 3 despre „rețeaua Soros”
Am sesizat Consiliul Național al Audiovizualului pentru informațiile prezentate de către postul Antena 3 în cadrul emisiunii Sinteza Zilei. Considerăm că au fost prezentate informații fără bază reală și fără a cere un punct de …
Raport EFOR despre bani si politica: Achizitii publice trucate, contracte fictive, abuzuri si numiri clientelare
Politicienii folosesc pozitia publica pentru a strange bani pentru folosul personal, doar o mica parte ajungand la partid, si sunt multe firme mari de constructii, consultanta sau publicitate sunt legate de partide sau au dosare …
Nume grele europene ale luptei anticorupție, la conferința Expert Forum, în România. Constanța: zona cu cel mai ridicat grad de corupție din UE!
Conferința internațională „Banii și politica – legătura dintre resursele publice și finanțarea partidelor politice” a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, organizată de Expert Forum la București, iar dezbaterile au inclus legătura dintre finanțarea partidelor …

Raport EFOR #61: Banii și politica – legăturile dintre achizițiile publice și partidele politice
EFOR a lansat PB #61, Banii și politica - legăturile dintre achizițiile publice și partidele politice. Raportul analizează în ce măsură fondurile naționale și europene pentru infrastructură sunt politizate și clienteliare. Am analizat zeci de mii de …
Trei ONG-uri acuza comportament abuziv al Ministerului Energiei la Hidroelectrica
Organizatiile Expert Forum (EFOR), Freedom House Romania (FHR) si Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) trag un semnal de alarma privind actiunea Ministerului Energiei pentru demiterea Oanei Truta, reprezentantul actionarului minoritar Fondul Proprietatea din Consiliul …

Banii și politica – legătura dintre resursele publice și finanțarea partidelor politice
Agenda evenimentului Prezentări Raport & concluzii Înregistrări Galerie foto EFOR a organizat conferința internațională Banii și politica - legătura dintre resursele publice și finanțarea partidelor politice pe 7 și 8 septembrie 2017, la Hotel Athénée Palace Hilton, sala …

17 ONGuri atrag atenția asupra gravității modificărilor propuse la OG 26/2000
17 organizații neguvernamentale atrag atenția asupra gravității propunerilor înaintate Senatului de către deputatul PSD, Liviu Pleșoianu, cu privire la OG 26/2000 care reglementează funcționarea asociațiilor și fundațiilor din România. *** Către: Președintele PSD, Președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea Președintele …

[OPORTUNITATE INTERNSHIP] Căutăm intern interesat de clientelism cu fonduri europene și dedesubturile partidelor politice
Dacă vrei să înveți ce înseamnă politici publice, clientelism politic, finanțări din fonduri europene și care sunt mecanismele de finanțare ilegală a partidelor politice vino să lucrezi alături de EFOR. Poți învăța mai multe și …

Am solicitat Senatului reluarea votului privind desemnarea reprezentanților societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii
22 martie 2017 Stimată doamnă senator, Stimate domnule senator, Organizațiile semnatare atrag atenția asupra faptului că noul Consiliu Superior al Magistraturii nu funcționează în componența prevăzută de art.133, alin.2 din Constituția României, respectiv nu are în componența …

Populismul 2.0 pe scurt
Se împlinesc luna asta 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma iar Uniunea Europeană e mai contestată decât oricând, atât de la dreapta cât şi de la stânga. Un val de furie populară, justificat sau …

Am lansat a doua măsurătoare a Indexului Clientelismului Media la Bruxelles
Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne în cooperare cu Parteneriat pentru Dezvoltare Socială (Croatia) a organizat pe 6 martie în Parlamentul European audierea publică Indexul Clientelismului în Media: măsurarea realităților din mass media …

Statul de drept – etapa maturizării
Nu orice măsură controversată are conotații penale sau este neconstituțională, iar când Guvernul face lucruri inacceptabile, publicul trebuie să reacționeze. Ceea ce s-a și întâmplat - și a funcționat. EFOR face lumină în saga OUG …

Am sesizat Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului cu privire la starea de incompatibilitate a Președintelui SRR
În atenția domnului Călin Popescu Tăriceanu, Președinte al Senatului, Domnului Liviu Dragnea, Președinte al Camerei Deputaților Domnilor Președinți, Vă aducem la cunoștință o situație gravă cu care se confruntă Societatea Română de Radiodifuziune, situație care se perpetuează de …

Populismul 2.0 și renașterea alternativelor la democrația liberală
Expert Forum a lansat azi, 14 februarie, raportul Populismul 2.0 și renașterea alternativelor la democrația liberală. Principalele concluzii ale raportului sunt: – În ciuda retoricii populiste pe care o auzim azi de la politicieni – contra multinaționalelor, …

AUDIERE ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN Acordurile de asociere, dincolo de retorică
Pe 8 februarie, între orele 15 și 18 vom co-organiza, alături de europarlamentarul Monica Macovei o audiere publică cu tema ACORDURILE DE ASOCIERE, DINCOLO DE RETORICĂ Încearcă într-adevăr guvernele de la Chișinău și Kiev să se apropie …

EFOR și protestele: apariții în presa internațională și ce este de făcut
În ultimele săptămâni am încercat să explicăm cât mai bine modificările la Codul Penal, la Codul de Procedură Penală, grațierea sau amnistia. Am adus atât argumente juridice, concrete pe texte, dar am protestat și în …

Abrogați Ordonanța!
Sute de mii de români au protestat în stradă față de acțiunile Guvernului Grindeanu din noaptea de 31 ianuarie / 1 februarie 2017. Acceptarea de către societate a acestui tip de comportament din partea uneia dintre …
Raportul MCV și strada
Cel mai recent raport publicat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare găsește România în stradă protestând împotriva intenției declarate a guvernului PSD-ALDE de a promova o amplă grațiere la pachet cu …

EFOR a cerut renunțarea la cele două OUGuri în cadrul dezbaterii organizate de Ministerul Justiției
EFOR a participat la dezbaterea organizată azi la Ministerul Justiției pe tema celor două ordonanțe de urgență referitoare la grațiere și modificarea Codului Penal. Găsiți mai jos poziția noastră și comunicatul transmis zilele trecute către …

Recomandările Raportului Comisiei Europene privind MCV 2017
Conform Raportului Comisiei Europene privind progresele înregistrate în România privind Mecanismul de cooperare și verificare (MCV) dat publicității astăzi, 25 ianuarie 2017, rămân o serie de măsuri pe care România trebuie să le ia pentru a …

Senatul încalcă legea și prejudiciază societatea civilă
Senatul României a prelungit ilegal termenul de depunere a candidaturilor pentru cele două locuri de reprezentanți ai societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii, deși avea deja mai mulți candidați propuși încă din 2016, din …

Șase ONG-uri românești cer stoparea finanțării pentru Republica Moldova dacă trece legea amnistiei fiscale
Șase ONG-uri romanesti cu experienta si interes in Republica Moldova cer presedintelui Iohannis, guvernului si principalelor partide parlamentare sa ia in considerare suspendarea imprumutului de sprijin bugetar pentru Republica Moldova daca parlamentul de la Chisinau …

Neclarități privind votul în secții, probleme cu urna mobilă și închiderea neregulamentară a secțiilor
La finalul zilei alegerilor, principala şi cea mai frecventă problemă semnalată de observatorii independenţi este nerespectarea prevederilor legale referitoare la listele suplimentare; observatorii au raportat cazuri în care li s-a permis să voteze alegătorilor arondaţi …

DEZBATERE: Creația shakespeariană și scena politică actuală
În data de 14 decembrie, de la ora 19:00, vă invităm la o discuție incitantă pe tema „Lupta pentru putere exprimată în opera shakespeariană versus scena politică din perioada contemporană” la Green Hours Bistro. Invitaţi …

Trei noi rapoarte EFOR despre clientelism politic și electoral în achiziții pentru infrastructură, media și companii publice
EFOR a lansat miercuri, 7 decembrie, o nouă listă a abonaților la contractele cu statul din achizițiile publice din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), în județe noi: Caraș Severin, Gorj, Iași, Timiș și Teleorman …

Banii și achizițiile 2: unde au ajuns contractele din PNDL?
EFOR continuă cercetarea despre modul în care s-au făcut achizițiile din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Fondurile gestionate prin PNDL sunt destinate dezvoltării de infrastructură locală, cum ar fi drumuri, alimentare cu apă, stații …

Starea mass media și practicile clientelare din Gorj
Mass media este una dintre cele mai eficiente arme prin care politicienii locali pot manipula și câștiga voturi. Deci clientelizarea și controlul presei devine o prioritate pentru aceștia. În PB#54 vă arătăm care sunt metodele …

DEZBATERE LOCALĂ ÎN TIMIȘOARA Clientelism în mass media și sifonare de resurse din administrații cu companii publice
Expert Forum, Centrul pentru Jurnalism Independent și Asociația VideoVest au plăcerea de a vă invita la o discuție despre libertatea și independența presei la nivel local, despre clientelism și informarea corectă a publicului, despre răspunderea și …

EFOR a participat la întâlnirea Economic and Environmental Dimension Implementation, organizată de OSCE la Viena
Sorin Ioniță, Președintele EFOR a participat la conferința Economic and Environmental Dimension Implementation la invitația Președinției Germane a OSCE și a susținut o prezentare despre experiența României cu privire la lupta anti-corupție, inclusiv cu lecții învățate și …

CRPE, EFOR, FHR, GDS și IR cer demisia Președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu
Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Expert Forum (EFOR), Freedom House România (FHR), Grupul pentru Dialog Social (GDS) și mișcarea civică Inițiativa România(IR) cer demisia imediată a Președintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu. Cerem demisia Președintelui …

Banii și achizițiile: unde au ajuns contractele din PNDL?
EFOR a lansat astăzi raportul Banii și achizițiile: unde au ajuns contractele din PNDL care analizează cum se distribuie fondurile (naționale) din Programul Național de Dezvoltare Locală și cum se realizează achizițiile publice la nivel local. Ne-am uitat …

Lideri de partide politice, ministere și ONGuri la conferința „Transparență și integritate în viața publică românească”, organizată de EFOR și Institutul Republican
Institutul Republican Internațional (IRI) și Expert Forum (EFOR) vor organiza conferința Transparență și integritate în viața publică românească. Evenimentul va avea loc pe data de 14 septembrie 2016, la Palatul Parlamentului. În cadrul conferinței vom pune …

Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic împreună cu EFOR lansează „Analiza jurisprudenței privind excepțiile de la liberul acces la informații de interes public”
36 de Decizii furnizate de 15 Curți de Apel din România, aferente anilor 2014-2015 arată diferențe de interpretare în aplicarea art. 12 (cel privind excepțiile) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de …

[Oportunitate de finanțare] Apel de proiecte legate de clientelism în mass media
Update Lista propunerilor primite poate fi consultată aici. Răspunsurile finale vor fi transmise pe 30 septembrie 2016, cel târziu. Update 30 septembrie Lista proiectelor câștigătoare poate fi consultată aici. Informații generale Apelul pentru aplicații pentru finantare este deschis pentru organizațiile neguvernamentale …
[Fairpress.eu] Viața mogulilor de presă români în închisoare
“Domnilor, investiti în pușcării, investiți în viitorul vostru!” – Sorin Ovidiu Vântu, fost patron de presă și afacerist România pare a fi o excepție în regiune, având în vedere cât de mulți dintre foști patroni media …

Dezbatere în cadrul Strategiei Naționale Anticorupție pe tema transparenței serviciilor publice și guvernării deschisă
Expert Forum a ajutat Ministerul Justitiei cu o dezbatere publică pe transparența și guvernarea deschisă. Concluziile folosesc pentru Strategia Naționala Anticorupție 2016–2020 (SNA). S-au discutat două teme sensibile ce trebuie prinse în strategie: 1. banii de …

[VIDEO & AUDIO] Laura Ștefan la Anti-Corruption Summit, Londra, 11-12 mai 2016
Colega noastră Laura Stefan a făcut parte din panel alături președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, președintele Sri Lankăi, Maithripala Sirisena și omul de afaceri Strive Masiyiwa, fondatorul grupului de telecomunicații Econet Wireless. Laura a vorbit despre moduri …

Lupta Rusiei cu Vestul pentru influență în Europa de Est
Federația Rusă este percepută ca o amenințare la adresa securității și stabilității la nivel global. Se consideră că regimul Putin reușește să mențină țările vecine sub control prin ”instrumente de influență”. Cât de adevărate sunt aceste …

Clientelismul politic 2012-2016
Între 2012 și 2016, Fondul de Rezervă aflat la dispoziția Guvernului și Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) au fost principalele mijloace prin care banii publici au fost direcționați arbitrar pentru susținerea propriilor primari de către …

Lansăm INDICELE ȘI HARTA CLIENTELISMULUI 2012-2016
Partidele politice au pus în mandatul 2012-2016 o presiune semnificativă pe resursele bugetare naționale, a căror distribuție este deseori arbitrară. Fondul de Rezervă aflat la dispoziția Guvernului a fost mărit de 10 ori în 2012 …

MCV – Garanția continuării reformelor!
Organizațiile membre ale Inițiativei pentru o Justiție Curată consideră că observațiile, concluziile și recomandările cuprinse în cel mai recent raport publicat de către Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare reflectă corect și …

România va da finalmente bani Moldovei, dar trebuie să pună condiţii dure şi imediate
Prim ministrul Moldovei, mâna dreaptă a lui Plahotniuc, a venit azi la Bucureşti nu ca să discute despre UE, strategii, vrăjeli cu gazoducte şi linii electrice, bla bla. Astea toate sunt chestii de viitor, nu …

Trei proiecții și dezbateri De ce eu? în Republica Moldova
Continuăm seria de dezbateri De ce eu?, începută în România cu o serie de trei proiecții care vor avea loc în luna decembrie în Republica Moldova. Filmul va fi proiectat la: Cahul — 8 decembrie, …

Expert Forum a devenit membru al Coaliției privind protecția avertizorilor de integritate din Europa de Sud-Est
La nivel global, nevoia de a proteja și susține avertizorii de integritate (whistleblowers) nu a fost niciodată mai mare. Chiar dacă dezvăluirile lor modifică comportamentele și acțiunile guvernelor și corporațiilor, ei continuă să fie victime …

Am lansat platforma Inițiativa pentru o Justiție Curată – JUSTITIECURATA.RO
Freedom House România, Expert Forum și Centrul Român de Politici Europene au lansat platforma online a coaliției Inițiativa pentru o Justiție Curată (IJC) – www.justitiecurata.ro. Această platformă va centraliza luările de poziție și reacțiile rapide ale …

Guvernul Ponta moare, dar nu se predă – Un ultim abuz?
Am asistat astăzi la un abuz are arată că politicienii nu au înțeles nimic din evenimentele ultimelor zile. Oamenii cer responsabilitate, depolitizare și profesionalism. Anul trecut, România a listat la bursa din Londra compania Electrica. O listare …

Scrisoare către Președintele Klaus Iohannis
Stimate Domnule Presedinte, Va adresam acest apel in numele organizatiilor neguvernamentale semnatare si in spiritul starii de nemultumire profunda manifestata in strada ca reactie la criza statului. Exista un numitor comun al revendicarilor din strada si …

VIDEO: People and Power – Romania’s War on Corruption
Colega noastră, Laura Ștefan vorbește despre corupție, cauzele acesteia și eforturile de a combate acest fenomen în România, într-un reportaj realizat de Al Jazeera. Laura Ştefan, expert anticorupţie ȋn cadrul Expert Forum (EFOR), a fost intervievată …

Am sesizat Avocatul Poporului să atace la CCR Ordonanța 43/2015 prin care Guvernul Ponta oferă serviciile SPP gratis pentru oricine le solicită
APADOR-CH împreună cu alte 21 de organizații neguvernamentale i-au cerut azi Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională Ordonanța 43/2015 prin care Guvernului Ponta modifică, printre altele, modul în care SPP va asigura coloane oficiale pentru diverși …

Senatul României protejează interesele infractorilor
Organizațiile semnatare - Expert Forum, Freedom House România și Centrul Român de Politici Europene -, membre ale Inițiativei pentru o Justiție Curată, își exprimă profunda îngrijorare față de respingerea de către Senatul României a proiectului …

NU legii anti-defaimare sociala
Semnatarii acestei scrisori solicitam Camerei Deputatilor sa respinga proiectul legii privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup (asa-numita lege "anti-defaimare sociala"), in forma actuala recent aprobata de Senat. Consideram ca o …

Laura Stefan este singura reprezentanta din Estul Europei selectata de Eisenhower Fellowships si inclusa printre liderii globali care primesc in 2015 Titlul de Eisenhower Fellow
Romanca Laura Stefan, expert anticoruptie in cadrul Expert Forum (EFOR), este singura persoana din Estul Europei, care primeste anul acesta prestigiosul titlu de Eisenhower Fellow si, drept urmare, a fost invitata sa participe intr-unul dintre …

Dezbatere pe tema noilor legi privind achizitiile publice, 24-25 august
Expert Forum si Freedom House România, cu sprijinul British Embassy Bucharest şi al Comisiei Europene - DG Home Affairs, vor organiza în 24 și 25 august 2015 o dezbatere publică în care vor fi discutate …

Nu întoarceţi justiţia în anii ’90!
Organizațiile semnatare, membre ale Inițiativei pentru o Justiție Curată, atrag atenția că unele dintre propunerile de modificare a legii privind Statutul Magistraților pot afecta progresul înregistrat de România în reforma sistemului judiciar. Posibilitatea numirii fără concurs …

Noile legi pentru achiziții publice. Cerem ministrului Finanțelor prelungirea dezbaterii publice pentru o consultare reală a actorilor implicați
Organizațiile semnatare, membre ale Inițiativei pentru o Justiție Curată, salută decizia Guvernului României de a publica primele două proiecte de lege privind achizițiile publice, solicitând totodată prelungirea termenului de consultare publică cu 60 de zile. Termenul …

Cazul ŞOVA – Parlamentul continuă politica arbitrară privind încuviinţarea cererilor DNA
Prin decizia de astăzi, Senatul României l-a pus mai presus de lege pe senatorul Dan Şova, în dispreţul unor decizii ale Curţii Constituţionale. Senatorii continuă astfel politica arbitrară, lipsită de criterii obiective, privind încuviinţarea cererilor DNA, …

Căutăm interni pasionați de cetățenie activă
Cu siguranță promovarea cetățeniei active alături de echipa EFOR poate deveni unul dintre cele mai atractive lucruri pe care le poți face la vară. Am început să punem în mișcare o nouă ediție a Școlii …

Susținem o justiție independentă
Organizațiile semnatare susțin și se alătură demersurilor Uniunii Naționale a Judecătorilor din România privind clarificarea problemei potențialilor ofițeri acoperiți în Justiție și a celei privind limitele implicării serviciilor de informații în procedurile judiciare. Este vital …

Conferința de închidere a proiectului „Susținerea confiscării extinse și recuperării prejudiciului în România”
Joi, 14 mai 2015 a avut loc conferința de încheiere a proiectului Susținerea confiscării extinse și recuperării prejudiciului în România, proiect de amploare desfășurat de Freedom House România, în parteneriat cu Expert Forum, Consiliul Superior …

Dezbatere publică privind proiectul de lege pentru înfiinţarea, organizarea și funcționarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate
Ministerul Justiției anunță organizarea dezbaterii publice privind proiectul de lege pentru înfiinţarea, organizarea și funcționarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate şi pentru modificarea unor acte normative, în conformitate cu dispoziţiile art. 7 alin. …

Ghidul pentru practicieni în domeniul achizițiilor publice
Ghidul pentru practicieni în domeniul achizițiilor publice este rodul muncii unei echipei de experți, dar și rezultat al dezbaterilor ocazionate de cele 15 seminare desfășurate timp de 18 luni în cadrul proiectului european Combaterea fraudei în …
Scrisoare deschisa domnului Ministru al Justitiei, Robert Cazanciuc
Domnule Ministru, Ati demarat procedura de selectie a viitorului procuror sef al DIICOT, functie asupra careia sunt indreptati ochii opiniei publice si ai Comisiei Europene, mai ales dupa dosarele de coruptie in care este implicata fosta …

Atelier OWR: Arestare. Condamnare. De ce oare?
Nicio zi fără o arestare - de ce în arestul poliţiei şi nu la domiciliu? Nicio săptămână fără o condamnare - de ce cu executare şi nu cu suspendare? Pare că “plouă” cu evenimente din …

Implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie necesită decizii rapide la nivelul Ministerul Fondurilor Europene
Întârzierile privind programarea şi contractarea fondurilor europene din bugetul 2014-2020 riscă să afecteaze capacitatea de implementare a măsurilor înscrise în Planul naţional de acţiune pentru implementarea Strategiei Naționale Anticorupție (SNA) 2012-2015. Instituţiile publice, organizaţiile neguvernamentale …

Activitatea EFOR menționată în HG nr. 1155/2014
În urma dezbaterii cu tineri magistrați și alte persoane interesate, care a avut loc pe 4 noiembrie 2014 pe marginea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020, recomandările noastre au fost preluate de Ministerul Justiției, iar …
Ambasada SUA a desemnat-o pe Laura Stefan de la Expert Forum castigatoarea premiului „Femeia curajoasă” a anului 2015
Ambasada SUA a desemnat-o pe Laura Stefan de la Expert Forum (EFOR) castigatoarea premiului „Femeia curajoasă” a anului 2015. "Laura Stefan e de mult timp un lider in lupta impotriva coruptiei, care distruge bariere si …

[VIDEO] Bunurile sechestrate trebuie valorificate!
Am explicat în raportul policy brief #32 Averea infractorilor că situația averilor clădite pe infracţiune a început să se schimbe, iar confiscarea să fie mai eficientă, deşi mai sunt multe de făcut. Chiar dacă în România performantele …

Trei dintre proiectele noastre au fost menționate în raportul MCV
În 2014 am asistat la multe momente intense (politice sau nu) care au stârnit mult interes din partea presei și a societății civile. Multe dintre ele au dat curs unor proiecte care să pună pe …

Legea securității cibernetice, încă o tentativă a serviciilor de intra în viața privată a cetățenilor, e neconstituțională
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) și Asociația pentru Tehnologie şi Internet (ApTI) salută decizia CCR de a declara neconstituțională, în ansamblu, Legea securității cibernetice. Această lege reprezintă încă o …

Amicus curiae pentru anularea Legii securității cibernetice
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) și Asociația pentru Tehnologie şi Internet (ApTI) au depus azi, 19 ianuarie 2015, la Curtea Constituțională, un demers de tipul amicus curiae, prin care …

La început de an se număra traseiştii!
Ordonanţa traseiştilor promovată de către fostul vicepremier Liviu Dragnea, OUG 55/2014 prin care primarii, consilierii locali si consilierii judeţeni puteau să-şi schimbe partidul fară a-şi pierde funcţia s-a dovedit o mină de aur pentru PSD. În …
Campania Singur împotriva tuturor – oameni care se împotrivesc sistemului
Echipa filmului „De ce eu?”, Expert Forum (EFOR) si HotNews.ro lansează campania „Singur împotriva tuturor”, un demers de încurajare a luptei împotriva presiunilor de orice tip, exercitate de către șefi de instituții, politicieni sau magistrați …

Succes EFOR: cum am cerut, Guvernul înfiinţează o agenţie care să răspundă de gestiunea bunurilor sechestrate
În urmă cu câteva zile, EFOR cerea să se înfiinţeze o agenţie specializată care să fie într-adevăr responsabilă de recuperarea averilor construite pe infracţiuni. Ziceam că e nevoie de o agenţie specializată şi cu responsabilitate …

Dezbatere: Confiscarea extinsă. Cât recuperăm
Miercuri (3 decembrie 2014) a avut loc prima dezbatere din cadrul proiectului Susținerea confiscării extinse și recuperării prejudiciului în România. Dezbaterea organizată de către Expert Forum în parteneriat cu Freedom House România cu susținerea Ambasadei Marii Britanii …

Am transmis MJ recomandări pe marginea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015 – 2020
Ministerul Justiției a lansat pe 10 octombrie, în dezbatere publică, proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015 – 2020. Proiectul de strategie a fost elaborat de Ministerului Justiției și are la bază recomandările formulate de …

Averea infractorilor
Există un scepticism popular privind eficienţa condamnărilor atâta vreme cât marile averi clădite pe infracţiune par a fi de neatins. Dar situaţia a început să se schimbe iar confiscarea să fie mai eficientă, deşi mai …
Expert anticoruptie despre recuperarea prejudiciilor din dosare: Stam foarte prost la executarea hotararilor judecatoresti de catre ANAF
Romania sta foarte prost la etapa de executare de catre ANAF a hotararilor judecatoresti, rata de recuperare fiind undeva intre 5 si 8%, explica Laura Stefan, expert anticoruptie la Expert Forum, intr-un interviu pentru HotNews.ro. …
Ce și cum cu legitima apărare
Legitima apărare, alături de multe alte noțiuni juridice, apare extrem de des pe toate canalele media. Dintre toate mediile, cele mai periculoase pentru perspectiva publică sunt filmele, unde oameni sunt omorâți în legitimă apărare și …
Ce fac dacă nu mă găsesc pe listele electorale ?
Contrar opiniei publice, momentul în care puteți să aveți nenorocul să nu vă găsiți pe listele electorale nu se rezumă doar la unul (atunci când vă duceți să votați). Dimpotrivă, un prim moment în care …
Diferența dintre reședință și domiciliu
Care este diferența dintre reședință și domiciliu? Dacă vrei mai multe informații intră pe intră pe www.votcorect.ro. În cele mai multe cazuri, diferența dintre reședință și domiciliu poate fi doar o problemă lingvistică, dar care ridică de …

Sărbătorim Ziua Internațională Anticorupție cu dezbateri despre statul de drept și alegeri
Expert Forum va organiza în parteneriat cu Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundaţiei Konrad Adenauer și LiderJust conferința Consolidarea Statului de Drept într-un spațiu al schimbării care va avea loc 9 decembrie 2014, …
Apel către Parlament: Nu distrugeți Agenția Națională de Integritate!
Cerem Parlamentului să tina cont de doua criterii simple la numirea membrilor Consiliului National de Integritate: sa nu facă obiectul unor investigatii penale si sa nu fie sub investigatie ANI. Organizațiile semnatare fac apel la partidele …
Dosar penal pentru împiedicarea votului românilor din diaspora. Laura Ştefan: „Demersul nu poate influenţa validarea alegerilor”
Anchetă Parchetul General a început urmărirea penală „in rem“ în cazul votului din diaspora de la alegerile prezidenţiale. Demersul justiţiei nu poate împiedica însă validarea rezultatului alegerilor, susţin experţii, acesta urmând să aibă doar consecinţe …
Laura Stefan: Sectiile de votare din diaspora pot fi suplimentate prin ordin de ministru
Ministerul de Externe poate organiza noi sectii de votare in strainatate intre cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale printr-o completare a ordinului de ministru in baza caruia a fost organizat turul unu, lucru confirmat de …

Două publicații despre colaborarea dintre societatea civilă și instituții publice în domeniul anticorupției
IMPLICAREA ORGANIZAŢIILOR SOCIETĂŢII CIVILE ÎN DEZVOLTAREA, IMPLEMENTAREA ŞI EVALUAREA POLITICILOR ANTICORUPŢIE ÎN ROMÂNIA Prezentul raport analizează statutul şi implicarea organizaţiilor neguvernamentale (ONG), în raport cu politicile anticorupţie din România. Raportul prezintă o imagine de ansamblu asupra felului în care ONG-urile s-au dezvoltat …

EFOR s-a întâlnit cu Avocatul Poporului referitor la problematica abuzului de ordonanțe de urgență
EFOR, alături de Fundația pentru o Societate Deschisă, Grupul pentru Democraţie Participativă și APADOR CH s-au întâlnit cu dl. Victor Ciorbea, Avocatul Poporului cu privire la utilizarea abuzivă a ordonanțelor de urgență de către Guvernul României. Recent, …
Avocatul Poporului ar trebui ales direct de cetăţeni
Societatea civilă cere o întâlnire cu Avocatul Poporului. Mai multe organizaţii neguvernamentale vor să stabilească o formă de colaborare cu instituţia condusă în prezent de Victor Ciorbea. ONG-urile sunt nemulţumite că Avocatul Poporului nu a sesizat …

EFOR cere Avocatului Poporului să colaboreze cu societatea civilă referitor la ordonanțele de urgență
EFOR și alte șapte organizații neguvernamentale au solicitat Avocatului Poporului sesizarea privind neconstitutionalitatea OUG 45/2014 privind modificarea şi completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României si pe OUG 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administrația publică locală. …
Traseismul, legalizat: Laura Stefan: Este o anulare a rezultatelor votului dat in 2012
"Intr-un stat de drept nu poti sa suspenzi legile atunci cand nu iti convin, singura cale este sa le modifici", spune expertul anticoruptie Laura Stefan, subliniind totodata ca ordonanta de urgenta care va permite migratia alesilor locali …

Domnilor Ponta și Dragnea, nu puneți legea între paranteze!
Am aflat cu surprindere din mass-media despre intenția Guvernului de a „rezolva problema blocajelor la nivel local” printr-un artificiu legislativ: ordonanța de urgență care suspendă aplicarea unei legi pe perioadă limitată. Deși în Legea 24/ …

Măsuri anti-fraudă cu privire la achiziţiile publice de pe Piaţa Unică a Uniunii Europene
În 2014 a fost lansat primul raport privind corupția și anticorupția în statele membre ale Uniunii Europene. Tema orizontală a acestui raport este corupția în achiziții publice, un subiect de o importanță majoră atât din …

[VIDEO] Legea nu-i opțională!
Legea nu este făcută pentru a fi aplicată opțional, ci este pentru toată lumea, fără discriminare. Pedeapsa se aplică chiar dacă ai cravată, costum scump, dai bani nevoiașilor sau mese festive de sărbători. Nu contează …

Platforma Dosare de Achizitii Publice, prezentata la seminarul ISEC de la Timisoara
Cel de-al zecelea seminar dedicat magistraților și polițiștilor care combat frauda în achiziții desfășurat la Timișoara (2-4 aprilie 2014) a beneficiat de intervenția domnului Frédéric TEILLET, magistrat de legătură în cadrul ambasadei Franței, și prezența doamnei …

Eficiența, integritatea și transparența sistemului de achiziții publice din România
Raportul a fost publicat în cadrul proiectului Cross-Country Legal and Institutional Framework for Suppression of Fraud in Public Procurement, finanțat de European Anti‑Fraud Office, prin programul Hercule II și implementat de către Partnership for Social Development (Croația), …

Provocări și soluții pentru îmbunătățirea cadrului legal și instituțional privind achizițiile publice din România
Expert Forum și Partnership for Social Development (Croația) organizează astăzi conferința "Provocări și soluții pentru îmbunătățirea cadrului legal și instituțional privind achizițiile publice din România", unde sunt invitați conducători ai instituțiilor publice care au atribuții …

Noi provocări în lupta împotriva corupției la nivel înalt
Expert Forum și Freedom House au organizat pe 4 noiembrie, la Hotel Intercontinental conferința Noi provocări în lupta împotriva corupției la nivel înalt. Principalele teme abordate au fost: achizițiile publice din perspectiva dreptului penal, prezentarea …

Confiscarea extinsă: cât recuperăm?
Luni, 16 septembrie 2013, a avut loc la Hotel Intercontinental, Bucureşti, conferinţa internaţională dedicată poliţiştilor, procurorilor şi judecătorilor de drept penal, cu titlul “Confiscarea extinsă: Cât recuperăm?”. Evenimentul a deschis proiectul “Susţinerea confiscării extinse şi recuperării …

Conflicte de interese și incompatibilități în Europa de Sud-Est. Cazul românesc
UPDATE: Astăzi am discutat alături de Horia Georgescu, Președintele Agenției Naționale de Integritate, Andrei Chiliman, Primarul Sectorului 1, Dan Darabont, Viceprimar, Primăria Generală a Municipiului București, Cornel Călinescu, Director, Ministerul Justiției, reprezentanți ai instituțiilor publice …