en_US English ·

Alegeri și clientelism politic

Expert Forum implementeaza proiecte care țin de organizarea și desfășurarea alegerilor, acreditarea de observatori interni și monitorizarea principalelor evenimente ale scrutinelor. Credem cu tărie în necesitatea unui Cod Electoral, care să integreze atât aspecte tehnice, cât și cele care țin de sistemul electoral și care să aibă rolul principal de a reduce birocrația electorală, discrepanțele între diversele tipuri de legi electorale și să asigure accesul facil și profesionist al alegătorului la vot. De asemenea, combaterea fraudei electorale reprezintă una din prioritățile acestui program.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.


Posted in Fără categorie.

Proiecte

Alegători europeni – împreună pentru integritatea electorală

Proiectul își propune să implice cetățenii europeni în acțiunile de îmbunătățire a proceselor electorale democratice la nivel local, național și european și să protejeze integritatea alegerilor din Europa ca un drept fundamental cetățenilor europeni. În …

Observatori pentru alegeri parlamentare corecte și sigure

    Scopul proiectului este de a monitoriza alegerile parlamentare din 2020 și de a asigura intervenția EFOR în regim de urgență prin instrumente legale și reacții publice. Propunerile numeroase de modificare a sistemului electoral, problemele …

Alegeri locale corecte și transparente – ACT

      Proiectul Alegeri locale corecte și transparente – ACT continuă activitatea EFOR începută în 2014 și consolidată în 2016 prin aderarea la Coaliția FiecareVot, singura care a colectat date din secțiile de votare și care a …

Mobilizare civică pentru referendum corect

În România capacitatea organizaţiilor neguvernamentale de a monitoriza procesele electorale este una relativ slabă, din cauza lipsei de finanţare şi a implicării civice scăzute. Campania Fiecare Vot din decembrie 2016 a reușit să adune  peste …

Cetățeni implicați pentru alegeri parlamentare corecte

Continuăm proiectul de monitorizare a alegerilor locale din iunie 2016 cu observarea alegerilor parlamentare din decembrie. Proiectul de față are rolul de a colabora cu organizațiile care monitorizează alegerile electoral și de a susține o coaliție care …

Cetățeni implicați pentru alegeri locale corecte

În contextul în care alegerile se organizează cu reglementări noi, lupta este strânsă la nivel local, iar regulile de finanțare sunt mai rigide și obligă partidele la mai multă transparență, EFOR își propune prin proiectul …

Politică fără bariere

Campania „Politică fără Bariere” urmărește modificarea legislației pentru garantarea drepturilor la asociere politică și participare la alegeri. Considerăm că modificarea legislației este o reparație necesară în ceea ce privește exercitarea dreptului la asociere și la participare …

Votez EUropean pentru alegeri românești

Alegerile din România readuc permanent pe agenda publică probleme cu care confruntă instituțiile responsabile cu organizarea proceselor electorale, organizațiile neguvernamentale sau competitorii electorali. Însă de multe ori rămân fără rezolvare. Acestea apar atât la nivel …

Articole despre Alegeri și clientelism politic

Comentarii privind proiectul de modificare a Legii 334/2006 (Senat)

Expert Forum a transmis comentarii către Comisia Juridică a Senatului cu privire la Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, L313/2023. Inițiativa Partidului Social Democrat preia …

Subvențiile partidelor politice în 2022

EFOR a analizat cheltuielile realizate de partidele politice din subvenții în anul 2022. Șase partide au primit 256 de milioane de lei, din care au cheltuit 184 de milioane. PSD a primit 98 de milioane …

Raport și video: Finanțarea partidelor politice în 2021

EFOR a lansat raportul privind finanțarea partidelor politice în 2021, care analizează banii primiți și cheltuiți de partide, activitatea AEP, accesul la informații și include recomandări pentru îmbunătățirea acestora. Citiți Policy brief no.140. Toate datele sunt disponibile …

DEZBATERE Finanțarea partidelor politice în 2021

Expert Forum vă invită la evenimentul de lansare a raportului de analiză a finanțării partidelor politice pentru anul 2021. Discuția va avea loc on-line, pe 23 iunie, începând cu ora 10, prin intermediul platformei Zoom. EFOR …

Datoriile legislative ale României

EFOR a dezvoltat o bază de date care ilustrează câteva sute de recomandări din diverse surse precum rapoarte GREC, ODIHR, OGP etc. Scopul bazei de date este de a aduna și reflecta stadiul de implementare …

Opriți alocările arbitrare de subvenții pentru partidele politice!

Update - 28 decembrie USR a contestat Legea bugetului la CCR, care a considerat că este constituțională. Aplicarea articolului privind derogarea pentru PPUSL este suspendată până când este modificată și Legea 334/2006 în mod corespunzător. Organizațiile semnatare …

DEZBATERE Ce ne facem cu reforma electorală?

A trecut un an de la alegerile locale și parlamentare, iar reforma electorală stagnează în Parlament și nu pare a fi o prioritate politică. Nici elaborarea Codului Electoral, una dintre soluțiile esențiale care ar contribui …

Secretele subvențiilor politice

În iunie s-au împlinit șase luni de când Autoritatea Electorală Permanentă a început să publice categoriile de cheltuieli pe care le fac partidele politice din alocările primite din subvenții, pentru rezultatele obținute la alegerile parlamentare …

Participarea terților la finanțarea campaniei electorale

Participarea terților la viața politică nu este reglementată în România, legislația stabilind că doar candidații și partidele politice pot contribui la campaniile electorale. Terții sunt acele entități diferite de competitorii electorali care pot contribui la …

Pe ce au cheltuit partidele politice subvențiile în martie 2021?

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat datele privind cheltuielile partidelor politice provenind din subvenții pentru luna martie. Pornind de la aceste declarații, EFOR continuă să publice rapoarte de monitorizare care ilustrează destinația banilor publici utilizați …

Prioritatea 0, Codul Electoral. Acum! 

EFOR a semnat alături de alte organizații din Coaliția Cod Electoral Acum! o scrisoare prin care reamintește parlamentarilor că începerea lucrului la Codul Electoral, cât mai rapid, este esențială. Textul este disponibil mai jos:   Către:  Președinții …

Pe ce au cheltuit partidele politice subvențiile în februarie 2021?

EFOR continuă să monitorizeze modul în care partidele politice cheltuie fondurile publice, acordate prin subvenții. Primul raport a fost publicat în martie și este disponibil la www.expertforum.ro/cheltuieli-subventii-ian2021. Reamintim că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a început …

FiecareVot: Raport preliminar privind observarea alegerilor parlamentare

        Alegerile parlamentare au reprezentat un proces competitiv, cu opțiuni electorale multiple. Autoritățile au organizat procesul eficient, dar mai multe reglementări esențiale au fost publicate târziu și nu au fost comunicate eficient. Deși eforturile autorităţilor de …

Manualul Observatorului Fiecarevot la alegerile parlamentare

  Manualul Observatorului conţine informații detaliate despre rolul observatorului şi despre principalele aspecte legate de procesul electoral. Fiecare secțiune are explicații și trimiteri la cadrul legislativ (legi, ordonanțe de urgență, decizii ale BEC). Această versiune este simplificată …

Observă alegerile din 5-6 decembrie alături de FiecareVot

Coaliția Fiecare Vot a lansat înscrierile pentru observatori la alegerile parlamentare din 5 și 6 decembrie. Peste 5000 de observatori au fost acreditați pe platforma FiecareVot.ro pentru monitorizarea procesului electoral din 2016 până acum. La …

WORKSHOP Finanțarea campaniei electorale la alegerile parlamentare

Expert Forum continuă seria evenimentelor dedicate finanțării partidelor politice și campaniilor electorale cu un workshop despre finanțarea alegerilor parlamentare.  Trainingul are loc online pe 11 noiembrie, între orele 15.00 și 17.30 și este destinat unui …

Participarea femeilor la alegerile parlamentare din 2020

Expert Forum a analizat listele de candidați de la alegerile parlamentare și a publicat un scurt raport privind situația femeilor pe listele partidelor politice. Citește detalii în Policy Brief #98 Vezi și date generale despre candidați în …

Culoarea politică a României după alegerile locale din 2020

  var divElement = document.getElementById('viz1602619021762'); var vizElement = divElement.getElementsByTagName('object')[0]; if ( divElement.offsetWidth > 800 ) { vizElement.style.width='1200px';vizElement.style.height='2100px';} else if ( divElement.offsetWidth > 500 ) { vizElement.style.width='1200px';vizElement.style.height='2100px';} else { vizElement.style.width='100%';vizElement.style.height='2270px';} var scriptElement = …

Forumul candidaților la Primăria București

Cetățenii orașului București împreună cu CeRe și Expert Forum organizează online duminică, 20 septembrie, orele 11.00 - 13.00, un dialog civilizat între ei și Candidații pentru Primăria Municipiului București. Forumul de Candidați este al doilea …

Raport de monitorizare a finanțării campaniei electorale

Expert Forum a lansat primul raport de monitorizare a finanțării campaniei electorale de la alegerile locale din septembrie 2020. Raportul are scopul de a trasa câteva concluzii legate de finanțarea campaniilor electorale, pe baza analizei …

Am solicitat BEC să facă sedințele publice

Mai multe organizații neguvernamentale și experți electorali au solicitat Biroului Electoral Central să deschidă ședințele către public. În condițiile în care propriile regulamente permit desfășurarea ședințelor prin sistem videoconferință, considerăm că transmiterea live a acestora …

Planificarea observării alegerilor în timpul pandemiei

Chiar dacă observarea alegerilor a fost afectată la rândul său de pandemia COVID-19, rămâne o parte esențială pentru credibilitatea și integritatea procesului electoral. Expert Forum explorează în Policy Brief 89 experiențe din mai multe țări …

Cum văd partidele politice alegerile din 2020?

EFOR a discutat cu partidele politice despre viziunea lor cu privire la alegerile locale și parlamentare din 2020 și despre măsurile ce trebuie luate pentru a organiza alegerile în siguranță, în cadrul unei conferințe online …

Alegerile locale în pandemie. Câteva scenarii

Expert Forum lansează o dezbatere publică și propune o listă de posibile soluții care pot ajuta autoritățile electorale și Guvernul să organizeze alegerile din 2020. Chiar dacă nu știm data alegerilor și nici evoluția epidemiologică …

Scrisoare deschisă privind organizarea alegerilor din 2020

În contextul amânării alegerilor locale și ținând cont de inițierea unor amendamente la legislație electorală, am transmis astăzi - alături de alte organizații neguvernamentale și experți electorali - Guvernului, Ministerului Afacerilor Interne și Autorității Electorale …

Lăsați alegătorii să voteze la locale!

Expert Forum a luat la cunoștință introducerea în proiectul de lege pentru modificarea Legii 115/2015 a unei prevederi care are potențialul de a îngreuna participarea la vot a alegătorilor care își stabilesc reședința (viza de …

Subvenții cu dedicație pentru partide în 2020

Expert Forum își arată îngrijorarea față de modificarea fundamentală a regulilor de finanțare a partidelor politice prin subvenții prin intermediul Legii bugetului pe 2020. Am luat la cunoștință și apreciem faptul că limitele maxime ale …

Nouă reforme pentru anul electoral 2020

Finanţarea partidelor şi organizarea procesului de vot s-au schimbat spre bine în ultimii ani. Campaniile au mai puţine neregularităţi, iar balamucul la urne a dispărut. Eforturile făcute de instituțiile publice precum AEP, MAE sau STS …

Am solicitat BEC publicarea datelor provizorii în SIMPV

Biroul Electoral Central a publicat Decizia nr. 54/D/16.10.2019 privind organizarea activităţii de consemnare, verificare şi centralizare a rezultatelor alegerilor pentru Preşedintele României în anul 2019. Conform anexei 1, punctul 1, din SIMPV se transmit către …

Căutăm observatori pentru alegerile prezidențiale

Coaliția Fiecare Vot continuă campania de monitorizare a proceselor electorale și lansează înscrierile pentru observatori la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019. Organizațiile membre vor monitoriza votul în secții din țară și din străinătate, pentru cele două …

Căutăm juriști pentru call center la alegeri

În weekend-urile alegerilor (8-10 și 22-24 noiembrie), Expert Forum oferă asistență electorală gratuită printr-un call center prin intermediul căruia răspundem întrebărilor legate de ziua votului și oferim asistență pentru sesizarea neregulilor de către observatori și …

VIDEO Drumuri bune pentru Moldova sau pentru cumpărat voturi?

Ce-i PNDL în România a fost programul “Drumuri bune pentru Moldova” pentru guvernul de la Chişinău: puşculiţă electorală în vederea alegerilor din februarie 2019. Ba chiar, manipularea şi targetingul politic al proiectelor finanţate a fost mai sofisticat şi pervers decât în România, însă problema clientelismului sistemic – …

Nu blocați organizarea alegerilor prezidențiale!

Semnatarii acestei scrisori au luat act de declarațiile prim-adjunctului directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale și își exprimă îngrijorarea față de modul în care Comisia parlamentară de anchetă pentru alegerile europarlamentare gestionează ancheta privind SIMPV. Având în …

Recomandari catre AEP privind functionarea SIMPV si experti electorali

Am transmis alaturi de sociologul Mircea Kivu o serie de comentarii la proiectele de HG privind SIMPV si expertii electorali:   Observații la Proiectul de hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente privind aprobarea normelor metodologice privind funcționarea Sistemului …

Bugetele partidelor româneşti

EFOR arată cum plătim una din cele mai mari subvenţii din UE partidelor politice - 37 milioane EUR în 2018 - și care ar trebui să fie regulile pentru asigurarea transparenței cheltuirii acesteia. Vezi Policy …

Raportul de monitorizare a referendumului din octombrie 2018

Am lansat raportul de monitorizare a referendumului din 6-7 octombrie 2018. În perioada de monitorizare nu am identificat incidente majore, dar au fost observate abateri legate de legislație, campania pentru referendum, securitatea votului și funcționarea …

[HARTĂ INTERACTIVĂ] Votul la referendum

Sursa datelor: prezenta.bec.ro Dimensiunea cercurilor este proporțională pe fiecare layer în parte, nu la nivel de hartă Proiectul Mobilizare civica pentru referendum corect este co-finantat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile

Nu se poate face referendum în octombrie. Nici în noiembrie

Guvernul PSD-ALDE folosește referendumul pentru modificarea Constituției ca pe un permanent instrument de campanie electorală și tentă populistă care să agite constant spiritele. Liderii partidelor au rostogolit subiectul cu intensitate și au amenințat în câteva …

Raportul de monitorizare a alegerilor parlamentare din 2016

Alegerile parlamentare au avut loc după reguli noi, introduse prin legile elaborate în 2015 și prin modificările ulterioare. Deși există instrumente noi care au facilitat și eficientizat organizarea alegerilor – cum ar fi tabletele SIMPV …

[Politică fără Bariere] Cerem reînființarea Comisiei de Cod Electoral

Politică Fără Bariere, Centrul pentru Studiul democrației și Centrul pentru Inovare Publică au trimis către Parlamentul României următoarea solicitare privind reînființarea Comisiei de cod Electoral. Dlui Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului, Dlui Liviu Dragnea, Președintele Camerei Deputaților, În atenția liderilor …

Alegători cu viză de reședință împiedicați să voteze

O constantă în sesizările primite astăzi la call center 0800 080 200 și pe platforma www.votcorect.ro este neclaritatea privind votul pe liste suplimentare în cazul vizelor de flotant. Un procent semnificativ  dintre sesizările primite la …

Fii observator la parlamentare – www.fiecarevot.ro

Expert Forum continuă campania de observare a alegerilor cu parlamentarele din 11 decembrie. Alături de prietenii noștri din campania FiecareVot îți oferim posibilitatea de a vedea cum se desfășoară întreg procesul de votare, de la …

Alegerile locale 2016: între schimbare și stagnare

Expert Forum a lansat astăzi raportul de monitorizare a alegerilor locale din 2016. Acesta cuprinde informații referitoare la cadrul legislativ, probleme practice legate de organizarea alegerilor, precum și recomandări privitoare la aspecte tehnice și decizii …

LANSARE RAPORT Alegerile locale 2016: între schimbare și stagnare

Anul trecut Parlamentul a modificat legislația electorală, fiind introduse noutăți precum partidele politice înființate cu trei membri, finanțare publică pentru campania electorală sau sistemul informatic pentru verificarea alegătorilor. Deși există progres, legea are nenumărate probleme …

Locale cu candidați sub vârsta legală și traseiști

La alegerile locale din 2016 candidează 267.239 de persoane. Condițiile minime pentru candidatură sunt ca aceștia să aibă 23 de ani, drept de vot (inclusiv să nu aibă drepturile electoral interzise) și să aibă domiciliul pe teritoriul unităţii …

Prognoza electorală: alegeri în două tururi de scrutin

Săptămâna viitoare se discută la Curtea Constituțională legea alegerilor locale și mai precis, dacă organizarea localelor într-un tur de scrutin este constituțională. Prognoza EFOR arată că alegerile ar trebui să se desfășoare în două tururi …

#alegeri2016 Cine și cum îi verifică pe candidați?

La alegerile locale din 2012, un număr de 285.416 de persoane au candidat pentru funcții de primar, consilier local, consilier județean sau președinte al consiliului județean. Pentru aproape un sfert de milion de candidați singurul …

Apel pentru decenta in campania electorala

Noi, organizatiile semnatare, facem un apel catre toti candidatii pentru functii de demnitate publica, catre partidele politice si catre mass media sa manifeste respect fata de cetatenii romani in timpul campaniilor electorale. Ne asteptam ca …

Căutăm interni pasionați de monitorizarea alegerilor

Dacă vrei să câștigi experiență practică într-un think tank, să înveți cum se construiesc politicile publice în domeniu electoral și ce înseamnă alegerile din altă perspectivă decât cea politică, adică cea de observator, deschidem posibilitatea unor stagii …

Corespondență fără transparență

București, 21 octombrie 2015   Corespondență fără transparență   Organizațiile neguvernamentale semnatare consideră că procesul de aprobare a proiectului de lege privind votul prin corespondență s-a realizat într-un ritm mult prea rapid și fără consultarea societății civile sau a …

Restanțele legii privind votul prin corespondență

  Partidele politice  au promis după  alegerile din noiembrie 2014 o lege a votului prin corespondență. Redactarea unui proiect de lege a durat mai mult decât trebuia, iar Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) l-a pus pe masa …

Campania Politicǎ fǎrǎ Bariere nu s-a terminat; avem noi obiective

Coaliţia Politicǎ fǎrǎ Bariere şi-a îndeplinit cea mai mare parte a obiectivelor pe care şi le-a asumat în urmǎ cu nouǎ luni, obiective subsumate principiului eliminǎrii barierelor din calea participǎrii cetǎţenilor la viaţa politicǎ: posibilitatea înfiinţǎrii …

Scrisoare deschisă privind lipsa de transparență în reformarea legilor electorale

În atenția domnului Mihai Voicu, președinte al Comisiei comune pentru legile electorale, doamnei Gabriela Podașcă, vicepreședinte al aceleiași Comisii parlamentare, domnului Eugen Nicolicea, președinte al subcomisiei pentru Legea alegerilor parlamentare Scrisoare deschisă Noi, organizațiile grupate în campania Politică fără Bariere, suntem …

Intră în liga observatorilor electorali EFOR

În 2016 vom observa alegerile locale și parlamentare pentru ca neregulile și frauda electorală să devină doar o legendă. Vino alături de noi să transformăm micile sau marile hoții în excepții și să ne luăm …

Atelier EFOR: Cum rezolvăm problema votului în străinătate?

Alegerile prezidențiale din 2014 au reamintit cât de necesară este introducerea unor metode alternative de vot, atât pentru străinătate, cât și pentru alegătorii din țară. După luna noiembrie, partidele politice au propus două variante principale: …

Vrem primari aleși în două tururi!

Comisia de Cod Electoral a respins amendamentele care ar fi făcut posibilă alegerea primarilor în două tururi. Legea pentru alegerea autorităților administrației publice locale a fost modificată în 2011 pentru a introduce alegerea primarilor într-un …

Transparența alegerilor nu este opțională

Expert Forum (EFOR), în parteneriat de Centrul pentru Studiul Democrației (CSD) și alături de alte patru organizații neguvernamentale și 13 observatori internaționali a transmis Comisiei parlamentare pentru legi electorale un document prin care solicită modificarea legislatiei referitoare …

OWR: Am adoptat documentarul „A Goat for a Vote”

Cea de-a opta editie a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania (16-22 martie) aduce la Bucuresti 35 de filme, impartite in 6 sectiuni tematice si proiectii speciale, dar si matinee pentru …

Câteva lecții despre alegeri din Estonia

Estonia este una dintre cele mai mici țări europene, cu o populație de aproximativ 1,32 de milioane de locuitori, dintre care aproape un milion de votanți. În același timp este unul dintre exemplele pozitive de …

Apel pentru o reformă adevărată a legilor electorale

Noi, organizațiile și grupurile semnatare, am luat la cunoștință cu îngrijorare despre deciziile luate de Comisia parlamentară pentru legea partidelor si legile electorale în ședința din 10 februarie a.c. În cadrul Comisiei s-a dat un …

Recomandările EFOR pentru modificarea Legii alegerilor locale

În urma evenimentelor petrecute în luna noiembrie cu ocazia alegerilor prezidențiale, atât în diaspora, cât și în România, a devenit evident că reformarea sistemului electoral reprezintă o prioritate. Am decis să luăm inițiativă pentru a …

Recomandările EFOR pentru reforma electorală

Am trimis Comisiei parlamentare pentru legi electorale mai multe rapoarte pe care le-am publicat la EFOR în 2014 și 2015 cu privire la reforma electorală. Acestea conțin recomandări referitoare la procesul de organizare a alegerilor și proceduri de …

[VIDEO] Codul Electoral nu mai poate aștepta

Incheiem un an care s-a dovedit a fi disputat din punct de vedere electoral si care a aratat ca mai este foarte mult de facut din punct de vedere al legislatiei, deciziei politice si practicii …

Să ridicăm barierele accesului la viața politică din România

Organizațiile neguvernamentale reunite în cadrul campaniei “Politică fără Bariere” au lansat o serie de propuneri de modificare a legislației referitoare la partidele și formațiunile politice, necesare pentru garantarea exercitării drepturilor la asociere politică și participare …

Codul Electoral nu mai poate aștepta

Alegerile din 2014 au demonstrat cum deciziile politice posibil penale, lipsa de reacție a BEC și ignorarea deciziilor de către MAE pot bloca organizarea alegerilor. Măsuri curajoase trebuie luate pentru reformarea radicală a modului de …

Scrisoare deschisă către Parlament: reformați responsabil legislația electorală

Expert Forum, alături de alte 7 organizații neguvernamentale a solicitat membrilor Parlamentului să acorde importanță maximă reformării legislației electorale prin prisma dezbaterii și punerii în acord a legilor referitoare la formarea și activitatea partidelor politice, finanțarea partidelor politice, administrarea procesului …

Încheierea votului marcată de nereguli grave

Până la ora 19.00, observatorii Centrului pentru Resurse Civice (CRC) și cetățenii care au sunat la centrul de asistență juridică organizat de Expert Forum și Funky Citizens au transmis mai multe suspiciuni legate de potențiale nereguli, …

Asigurați dreptul de vot în diaspora!

Organizatiile semnatare cer presedintilor sectiilor de votare din strainatate ca inainte de ora 21:00, ora locala, sa asigure accesul tuturor romanilor care asteapta sa voteze, in incinta sectiilor de votare. Dupa aceea solicitam presedintilor sectiilor …

Campanie grafică de informare pentru alegători

Am lansat un ghid cu instrucțiuni pentru alegătorilor din țară și străinătate, precum și mai multe materiale grafice care răspund întrebărilor esențiale cu scopul de a oferi alegătorilor informațiile necesare pentru exercitarea dreptului la vot. Întrucât au existat …

Cerem BEC si MAE sa respecte legea

Expert Forum si Funky Citizens au solicitat Biroului Electoral Central si Biroului Electoral nr 48 pentru Strainatate, dar si Ministerului Afacerilor Externe sa respecte legea si sa ia o serie de decizii care sa conduca …

Fuga de răspundere şi legislația neclară lovesc din nou

Expert Forum consideră că modul de organizare a alegerilor a fost deficitar, luând în calcul numărul semnificativ de alegători nu au putut să își exercite dreptul la vot și neclaritățile de ordin legislativ și administrativ.  …

Recomandări referitoare la organizarea zilei votului

Descarcă lista de recomandări aici. Descarcă materialele anexate: Anexa 1 | Anexa 2. În cadrul celui de-al doilea obiectiv al proiectului ne propunem colaborarea cu Autoritatea Electorală Permanentă și cu Biroul Electoral Central prin: Monitorizarea legislației electorale și elaborarea …