EFOR monitorizeaza, analizeaza si propune alternative de politici publice care tin de reforma administrativa (descentralizare, regionalizare), debirocratizarea procedurilor administrative si bugete publice.

Vrem să trăim într-o ţară democratică, modernă și normală. Nu putem lăsa asta doar în seama guvernului şi a politicienilor. Vrem să facem guvernarea mai transparentă şi raţională, arătând că înţelegem ce fac ei acolo şi că reacţionăm când greşesc.
Implică-te, contribuie și donează / 🇺🇦 DONEAZĂ pentru UCRAINA.
EFOR monitorizeaza, analizeaza si propune alternative de politici publice care tin de reforma administrativa (descentralizare, regionalizare), debirocratizarea procedurilor administrative si bugete publice.
În spațiul public există puține analize de politici publice relevante, independente și disponibile opiniei publice, iar deciziile autorităților sunt deseori ad hoc, în ciuda consultanței de la organizații internaționale. Acolo unde există, analizele sunt orientate către …
Proiectul Civil Response to Clientelism in Media – MEDIA CIRCLE s-a construit pe mai mult de zece ani de colaborare strategică între Partnership for Social Development (Croatia) și EFOR pentru lupta împotriva corupției, transparentizarea și construirea integrității …
Proiectul Cross-Country Legal and Institutional Framework for Suppression of Fraud in Public Procurement își propune să sincronizeze sistemul legal și institutional de achiziții publice din România cu practica din Croația, pornind de la Directivele EU …
EFOR a tras de mai multe ori semnalul de alarmă cu privire la nevoia de reorganizare administrativă pentru eficientizarea modului de funcționare a unităților administrativ teritoriale din România, în special a comunelor. Problema pleacă de …
Expert Forum organizează alături de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației organizează o întâlnire publică cu privire la mijloacele de asigurare a transparenței în implementarea Programului Național de Investiții Anghel Saligny. Discuția va fi una …
EFOR a monitorizat fondurile de investiții locale de tipul PNDL sau Saligny de mai bine de zece ani. Am produs numeroase rapoarte și hărți interactive și am făcut publice constant date referitoare la implementarea programelor. …
Bucureştiul la început de 2022: faliment tehnic (obligaţiile rigide de plată depăşesc bugetul) şi zero spaţiu pentru dezvoltare. E situaţia multor comune sărace: Consiliul ales se întruneşte degeaba, în afară de gâlceavă şi păstorit sinecuri, …
În luna decembrie Guvernul a alocat de două ori bani din Fondul de Urgență către primării și consilii județene. Pe 10 decembrie s-au distribuit la propunerea MDLPA 476,5 milioane de lei pentru 105 UAT-uri, iar …
MDLPA a publicat lista de proiecte depuse în cadrul Programului Anghel Saligny, fiind o măsură suplimentară de transparență față de PNDL, când aceste date nu s-au publicat. Cu alte cuvinte, nu știm nici acum cine …
În octombrie 2021 indicii clientelismului în alocarea de discreţionară de fonduri pentru autorităţile locale au atins maximul istoric al ultimilor 15 de ani, conform calculelor EFOR. În plină pandemie şi incertitudine, guvernul a spart puşculiţa de …
MDLPA a pus în dezbatere publică proiectul de OUG pentru aprobarea Programului Național de Investiţii ”Anghel Saligny”, însoțit de nota de fundamentare. Documentul a fost pus în dezbatere publică pe data de 11 august 2021, …
Concurenţa între PNL-Cîţu şi PNL-Orban afectează resursele publice ale statului. În dorinţa de a ieşi rapid cu ceva în faţă şi capta bunăvoinţa primarilor, cele două aripi concurente din PNL dau ceasul înapoi, anterior epocii …
Expert Forum vă invită la evenimentul de lansare a raportului prin care am analizat implementarea Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) în ultimii șase ani și modul în care s-au realizat achizițiile în proiectele de …
Vă invităm la evenimentul de lansare a Raportului EFOR pe 2021 Statul în ceață. Sau cum eşuează România în a folosi big data pentru reforma administraţiei publice – Studii de caz – Marţi, 2 martie, între orele 13.00 – …
Bucureştiul e cea mai mică (spaţial) capitală importantă din regiune: oraşul se termină imediat după blocuri. Limitarea extremă crează probleme importante de management urban Municipiile din România au ieşit din comunism cu limitări teritoriale iraţionale …
Dezbatere publică pe Zoom, miercuri, 6 mai 2020, 11:00–13:00 Vor participa: Cristian Ghinea, Vlad Botoş, europarlamentari Renew Europe Sorin Ioniță, Otilia Nuțu, analişti EFOR Şi candidaţii: Gabriela Firea, Primar General (TBC) Nicușor Dan (independent) Clotilde Armand (USR, …
În anul 2018 EFOR și Comunitatea ”WatchDog.MD” au realizat o analiză a programului guvernamental ”Drumuri Bune”. Programul în sumă de aproape 1,6 miliarde de lei moldovenești a fost analizat din perspectiva corelării cu strategiile sectoriale …
Pentru a răspunde la această întrebare, am scris următorul email către toate birourile electorale județene, însoțit de această solicitare: Retragerea președinților sau lipsa acestora din secțiile de votare pun la îndoială corectitudinea procesului electoral Asociațiile Expert Forum și …
Două think tankuri partenere – Expert Forum, din România și Watchdog.md din Republica Moldova – vă invită la o dezbatere publică despre ce ar trebui să facă România pe perioada președinției UE pentru a susţine …
EFOR a arătat deja că banii publici românești sunt vulnerabili din punctul de vedere al alocării și controlului (http://expertforum.ro/clientelism-2016/), iar toate partidele politice i-au folosit pentru a-și asigura finanțarea proiectelor locale. În următorii 4 ani, …
Acum un an, de 1 aprilie 2014, ne-am propus să învățăm mai bine cum să ne apropiem de public prin identificarea problemelor comune legate de guvernare, a mijloacelor de rezolvare a acestora, dar și a …
Pe 20 iunie de la 13.00 la 18.30 suntem la UrbanFest - Festival de dezvoltare urbană. Ne găsiți la cortul EFOR langa Biblioteca Națională (Bulevardul Unirii 22) pentru dezbateri în format inedit pe tema dezvoltării urbane în …
Ședința de azi a Comisiei Comune pentru Legile Electorale a luat în dezbatere aprobarea Legii privind alegerile parlamentare, în ciuda demersurilor și avertismentelor transmise de Campania „Politică fără Bariere” încă din 22 mai și 3 iunie. …
Prof. dr. Robert Krimmer este profesor de e-governance, unul dintre cei mai buni experți în democrație și guvernanță electronică, precum și alte probleme aferente. A fost consilier senior pe tema noilor tehnogii la OSCE/ODIHR în …
Expert Forum a lansat azi Raportul anual: Erorile politice din 2014; ce e de facut. Puteți urmări mai jos intervențiile lui Sorin Ioniță (efectele OUG 55/2014, migrația politică), Septimius Pârvu (reforma electorală) și Otilia Nuțu (reforma în energie). Sorin …
Expert Forum anunță atribuirea contractului aferent achiziției nr 7/13.11.2014 (CPV 79951000-5 Servicii de organizare de seminarii), după cum urmează: Procedura: competitiva simplificata/ cerere de oferte În cadrul evaluării s-a ținut cont în procentaj de 50% de oferta financiară și 50% …
Intrucat in prima faza procedurala nu s-a primit numarul de oferte necesar pentru realizarea unei evaluari in conformitate cu regulamentul, termenul pentru primirea ofertelor tehnice si financiare se extinde pentru 20 noiembrie, ora 17. Ofertantii …
Expert Forum lansează procedura de achizitie publica 7/13.11.2014 pentru achizitionarea unui spatiu pentru organizarea unui eveniment in cadrul proiectului Comunitatea bunei guvernări: think tank deschis către public. Invitatia este participare poate fi descarcata aici Documentatia de atribuire este disponibila Documentatia …
Expert Forum lansează procedura de achizitie publica 7/13.11.2014 pentru achizitionarea unui spatiu pentru organizarea unui eveniment in cadrul proiectului Comunitatea bunei guvernări: think tank deschis către public. Invitatia este participare poate fi descarcata aici Documentatia de atribuire este disponibila aici. Oferta financiara …
Expert Forum anunta atribuirea contractului aferent achizitiei nr 5/7.10.2014 (CPV 79951000-5 Servicii de organizare de seminarii), dupa cum urmeaza: Procedura: competitiva simplificata/ cerere de oferte Criteriu de evaluare este cea mai avantajoasa oferta din punct de vedere economic Pretul estimat al …
Pentru tinerii care vor să câștige experiență practică într-un think tank, să învețe cum se construiesc politicile publice, campaniile de advocacy, cum se face cercetare și cum se susține cetățenia activă deschidem oportunitatea de a …
Multi dintre noi, născuți prin anii '80- '90 nu am experimentat regimurile autoritare, dar după cum arată istoria, stabilitatea democratică nu este bătută în cuie. Ultimul an a arătat pe deplin cât de fragilă poate …
Expert Forum prelungeste procedura de achizitie publica 5/7.10.2014 pentru achizitionarea unui spatiu pentru organizarea unui eveniment in cadrul proiectului Comunitatea bunei guvernări: think tank deschis către public. Invitatia este participare poate fi descarcata aici Documentatia de atribuire este disponibila …
Căutăm studenţi pasionaţi şi cu o bună cunoaştere a sectorului mass-media, interesaţi de publicarea unor scurte articole de analiză despre evenimente curente în sectorul media. Articolele vor fi scrise în engleză şi publicate pe un …
Expert Forum lansează procedura de achizitie publica 5/7.10.2014 pentru achizitionarea unui spatiu pentru organizarea unui eveniment in cadrul proiectului Comunitatea bunei guvernări: think tank deschis către public. Invitatia este participare poate fi descarcata aici Documentatia de atribuire este disponibila aici. Oferta …
Lista completa de proceduri de achizitii publice deschise in cadrul proiectului Comunitatea bunei guvernări: think tank deschis către public poate fi consultată aici.
BACKGROUND: In the Republic of Moldova, although the national legal framework provides for a broad protection of freedom of thought, conscience and religion, there are still important challenges ahead to ensure the full enjoyment of this …
Deşi linia oficială este că a trecut criza, investiţiile publice sunt în cădere liberă faţă de anii trecuţi. În plus, transparenţa guvernării a scăzut, cu serioase consecinţe politice. După 2012 clientelismul în alocarea de fonduri …
Joi, 29 mai, ora 14, sala V/2 Sediul FSPAC str. Traian Mosoiu nr. 71 Invitaţi speciali: Laura Ştefan, expert anticorupţie, Expert Forum (EFOR) Otilia Nuţu, analist energie, Expert Forum (EFOR) Moderator: Călin Hintea, Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative …
Citește raportul AICI. Cu doar trei luni în urmă, la începutul lui febuarie, când lansam raportul nostru anual “Costurile opţiunii non-Occident”, în care avertizam că în regiune se pregătesc alternative la modelul european ce vor găsi …
Ne-am lansat raportul si la Timisoara. Cu un eveniment pus in contextul dezbaterii pe regionalizare. Si ne-am dat in barci cu presa locala, atata cata mai este, vezi articol in Timpolis mai jos...
EFOR a organizat o conferința publică intitulată “Conflictele de interese și alocarea preferențială de resurse publice” la Bruxelles, în cooperare cu Parlamentul European. S-au prezentat rezultatele unei serii de proiecte care evaluează și măsoară nivelul …
Cum se poate măsura corupţia ȋn societăţi moderne prin metode obiective, altele decât sondajele de opinie? In special atunci când este vorba nu de corupţia măruntă “de ghişeu”, ci de clientelismul generalizat şi perpetuat prin …