Cetateni pentru energie
Un proiect de monitorizare a reglementatorului in energie (ANRE), analizand independen aspecte de guvernare si calitate a reglementarilor, cu un panel de experti. Conceptul de proiect a fost unul din castigatorii Global Integrity Impact Challenge 2009 si a primit finantare de la Partnership for Transparency Fund.
Cele doua rapoarte elaborate se gasesc aici (+ brief 1) si aici (+ brief 2).
Ban public, castig privat
Monitorizarea transparentei in achizitiile publice, un proiect finantat de UE si in care expertii nostri au verificat disponibilitatea a 300 de institutii publice de a raspunde pe legea 544. Dintre cei care nu au raspuns am selectat cateva cazuri mai vizibile si am initiat procese de litigii strategice. Pana acum am castigat – si am fortat cateva agentii si companii de stat sa devina mai transparente. Intregul raport aici.
Transfer ilegal la drumuri
Transferurule de la Fondul National de Drumuri au fost clar alocate dupa alte crirerii decat in lege intre 2001-2003 de secretarul de stat in Ministerul Transporturilor catre judetul sau si judetul unde fratele lui era primarul capitalei. Am demonstrat acest lucru publicului in raportul atasat aici. Secretarul de stat a fost inlocuit dupa investigatia noastra, acoperita de cea mai mare parte a presei.
Strainii nu stiu
Contrar a ce se crede indeobste, companiile straine par sa castige mult mai putin din contractele cu statul decat cele autohtone, mai bine conectate. Am comparat ratele de profitabilitate in cazul constructorilor de drumuri, straini si romani, si am descoperit ca cei din urma obtin sistematic marje mai mari de profit, uneori chiar si de 40%, ceea ce ar sugera ca acestia beneficiaza de un tratament preferential.