Promovarea valorilor comune în Europa

1. Descrierea proiectului

Scopul principal al acestui proiect este promovarea valorilor europene precum statul de drept, democrația, transparența, libertatea presei, egalitatea și solidaritatea în rândul statelor membre UE din Europei de Est și în potențialele țări candidate.

În plus, obiectivul proiectului este de a încuraja participanții să devină cetățeni activi și să implice activ în procesul democratic la nivel local, național și internațional. Considerăm important dialogul cu cetățenii acestor state cu privire la tema apartenenței la UE și identificarea cu valorile acesteia. Mai mult, considerăm că acest dialog ne dă oportunitatea să identificăm împreună provocările cu care se confruntă UE și poate chiar găsirea unor soluții la aceste probleme.

Activitățile proiectului vor fi implementate în România de către Asociația Expert Forum, cu sprijinul partenerilor locali, în două orașe mari: Cluj și Constanța.

Ne propunem să atingem aceste obiective prin organizarea unor dezbateri interactive cu cetățenii la nivel local  care să exploreze anumite subiecte legate de UE, cum ar fi utilizarea fondurilor UE, sustenabilitatea, viitorul UE, atitudinile cetățenilor față de aderarea la UE și valorile și instrumentele de cetățenie activă.

Proiectul va încuraja, de asemenea, înțelegerea cetățenilor cu privire la UE ca o comunitate a valorilor comune și cu focus pe facilitatea implicării active a cetățenilor, atât cu formate dovedite, cât și cu formate noi, precum tururi interactive, un concurs de fotografii și eseuri și ce măsuri ar fi esențiale să fie luate în opinia lor pentru a aborda aceste probleme, precum și un sondaj online privind provocările UE și viitorul UE.

Proiectul va facilita și un schimb de experiență între partenerii proiectului prin organizarea unui  atelier online în care organizațiile partenere vor putea împărtăși experiența lor în mobilizarea cetățenilor la nivel local.

Proiectul și rezultatele sondajului vor fi  apoi diseminate printr-un scurt ghid al proiectului tradus în toate cele 5 limbi ce va fi diseminat online și prezentat în cadrul evenimentului de închidere al proiectului organizat de fiecare țară participantă.

2. Publicul țintă

În sens larg, publicul țintă al proiectului este reprezentat de cetățenii statelor participante la proiect, activitățile fiind deschise tuturor celor care sunt interesați de subiect, dar ne propunem să ne concentrăm asupra a două grupuri specifice:

1) tinerii, inclusiv studenții din cele două orașe – Cluj și Constanța

2) Cetățenii celor două orașe – Cluj și Constanța.

Activitățile se vor desfășura la trei niveluri – internațional, național și local. Pe tot parcursul proiectului, ne propunem să ne folosim de rețelele noastre locale pentur a ajunge la cât mai multe persoane.

 

3. Activitățile proiectului:

1. Evenimente de lansare la Cluj și Constanța care abordează provocările actuale ale UE și cum se reflectă în prioritățile la nivel local

2. Dezbateri publice privind sustenabilitatea în interiorul și în afara UE

4. Tururi ghidate pe teme de interes local în Cluj și Constanța

5. Acțiune internațională online – o dezbatere pe un subiect relevant pentru toți partenerii și țările proiectului

6. Atelier online internațional privind aderarea la UE și mobilizarea cetățenilor, precum și schimbul de bune practici

7. Concurs foto și de eseuri lansat la nivel național

8. Sondaj online privind atitudinea cetățenilor din statele participante față de UE și valorile europene

9. Eveniment de închidere – prezentarea rezultatelor proiectului și lansarea ghidului proiectului

 

4. Calendarul activităților

  • Evenimente de lansare

1. Cluj Smart city – dezbatere public, 25 noiembrie 2020

2. Știm ce nu știm? Cum transparentizăm datele publice ca să ieșim din ceață?discuție publică cu studenții Universității Ovidius din Constanța, 8 aprilie 2021 –

  • Dezbateri publice – TBD, Mai 2021
  • Tururi ghidate/vânători de comori – TBD, Iunie 2021
  • Competiție foto – TBD, Mai 2021
  • Eveniment final -TBD, Iunie 2021

 

5. Partenerii internaționali ai proiectului

Transparency International Hungary, Transparency International Macedonia,

Kosova Democratic Institute

 


Proiect implementat cu sprijinul partenerilor locali

 

 

Proiect co-finanțat prin programul Europe for Citizens al Uniunii Europene


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.