Propaganda anti-NATO în Republica Moldova – 2022

Rusia se opune oricărei alinieri a Republicii Moldova la NATO, în principal din dorința de a păstra un stat tampon. Alinierea Republicii Moldova la NATO și la valorile democratice occidentale ar putea eroda zona tampon a Rusiei, formată din state prietene sau neutre, care o separă de potențialii adversari. Influența asupra Moldovei: Rusia și-a menținut din punct de vedere istoric influența în Moldova prin legături economice, conexiuni politice și sprijin pentru regiuni separatiste precum Transnistria. Alinierea la NATO ar putea submina capacitatea Rusiei de a exercita influență și control asupra Moldovei, deoarece ar alinia țara mai îndeaproape cu instituțiile și valorile occidentale.

Conexiunea cu Ucraina: Moldova are o graniță comună cu Ucraina. Rusia ar putea vedea alinierea Moldovei la NATO ca pe o potențială întărire a poziției Ucrainei, ceea ce ar duce la o presiune sporită asupra flancului vestic al Rusiei.

Coeziunea Alianței: Rusia urmărește să slăbească coeziunea NATO și să submineze capacitățile sale de apărare colectivă. Alinierea Republicii Moldova la NATO ar consolida alianța și ar spori capacitatea acesteia de a răspunde colectiv la provocările de securitate, ceea ce este contrar intereselor Rusiei. Propaganda promovează în principal ideea menținerii neutralității și nealinierii Republicii Moldova ca modalitate de a păstra stabilitatea și de a evita să fie antrenată în conflicte.

Aceasta ar putea argumenta că neutralitatea permite Moldovei să mențină relații bune cu toate părțile și să servească drept punte între Est și Vest, beneficiind de comerț și cooperare fără a fi supusă presiunilor externe. Realitatea însă lovește diferit, Rusia încercând să saboteze legăturile multiple ale actualului guvern pro-european, nerespectând dorința cetățenilor de a reforma țara și de a scăpa de politicienii corupți pro-ruși.

Află mai multe în monitorizarea online EFOR

Republic-of-Moldova-2022-NATO

The sole responsibility for any content supported by the European Media and Information Fund lies with the author(s) and it may not necessarily reflect the positions of the EMIF and the Fund Partners, the Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.