Coaliția pentru Cod Electoral a trimis propuneri pentru reforma electorală către parlament

Grupul de inițiativă Coaliția Cod Electoral Acum (CCEA) a transmis Parlamentului și partidelor politice parlamentare, precum și către Autoritatea Electorală Permanentă un document de poziție cu propuneri referitoare la adoptarea de către legislativ a unui Cod Electoral unificat și coerent. Propunerile au la bază observarea tuturor formelor de scrutin electoral în România și la nivel internațional, o cercetare a legislației electorale din alte țări, dinamica și amploarea migrației românești în afara granițelor și standarde sau recomandări internaționale, precum cele ale Comisiei de la Veneția sau ODIHR. Anterior, membrii grupului CCEA au trimis un document apel privind necesitatea Codului Electoral, adresat tuturor partidelor parlamentare, șefilor celor două camere ale parlamentului și președintelui României, iar ulterior s-au întâlnit cu doamna Anca Dragu, Președinta Senatului și câțiva deputați.

Textul integral al documentului de poziție 

 

Contact: [email protected]

 

Despre Coaliția Cod Electoral Acum!

Coaliția Cod Electoral Acum! este o platformă a societății civile, formată din reprezentanți ai mai multor ONG-uri, din experți și observatori electorali, precum și politologi preocupați de existența unui cod electoral unificat. Viziunea Coaliției este existența în România a unui Cod Electoral sincron cu prevederile Comisiei de la Veneția și ale altor organisme internaționale, având obiect de activitate democrația și respectarea drepturilor omului.

Este dezirabil, Noul Cod Electoral să includă reguli omogene de organizare și desfășurare a tuturor scrutinelor din România, să reflecte realitățile societății informaționale a secolului XXI în alegeri pentru diverse funcții și pentru referendumuri. Coaliția consideră că prin legiferarea unor reguli clar definite, va fi asigurată predictibilitatea și transparența procesului electoral. Codul Electoral unificat va înlocui legile electorale eterogene, în vigoare, specifice fiecărui tip de alegeri.

Mai multe informații, pe www.codelectoralacum.ro


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.