Expert Forum solicită partidelor politice să reformeze legislația electorală ținând cont de principiile fundamentale democratice ale reprezentării corecte a cetățenilor și asigurării unui sistem electoral stabil. În acest sens, propunem pentru alegerile locale adoptarea unui sistem majoritar uninominal în două tururi de scrutin pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene, iar pentru cele parlamentare unul proporțional cu vot pe liste deschise.
- Forma actuală a legislației, prin care primarii se aleg într-un singur tur de scrutin nu asigură reprezentativitate și elimină adevărata confruntare între competitori. Actualul sistem avantajează primarii şi preşedinţii de CJ în funcție, iar pentru a asigura cât mai bine respectarea acestor principii solicităm reintroducerea sistemului majoritar în două tururi de scrutin.
- Reformarea Parlamentului este un obiectiv obligatoriu și necesită o schimbare de la temelii a vieții politice, prin liberalizarea accesului la piața politică[1] și o reformă a legislației electorale. Actuala structură nu oferă reprezentativitate, mai ales dacă ne uităm la formula de distribuție a mandatelor: câștigarea unui colegiu e mai degrabă o chestiune de șansă și nu ține întotdeauna de voturile exprimate de cetățeni. În 2012 au apărut disfuncțiuni vizibile în traducerea voturilor în mandate, prin generarea de prime electorale consistente pentru câștigători. Considerăm că este nevoie de o formulă care să îmbine stabilitatea sistemului cu reprezentativitatea și care să ofere posibilitatea alegătorilor de a-și exprima cu adevărat opțiunea electorală. EFOR propune sistemul proporțional pe liste de partid deschise, care, spre deosebire de votul pe liste închise, permite cetățenilor să voteze lista de partid, dar și să opteze pentru unul sau mai mulți candidați după propria opțiune, în funcție de limitele alese. Așadar, sistemul modifică opțiunile preponderent clientelare ale partidelor și determină candidatul să fie mai responsabil în fața alegătorilor. Astfel de sisteme au fost experimentate în mai multe state europene, dintre care Polonia, Suedia sau Olanda.
În același context trebuie redus numărul de parlamentari și pragul electoral (la 2%).
- Parlamentul trebuie să rămână bicameral, varianta unicamerală nefiind o soluție viabilă pentru România. Această dualitate oferă echilibru și control reciproc între cele cele Camere și astfel, evitând concentrarea puterii într-un singur for. Mai mult, acest sistem asigură dubla verificare a legislației și trecerea legilor prin mai multe filtre.
Mai multe detalii despre propunerile EFOR legate de reforma electorală puteți găsi pe www.expertforum.ro/alegeri
Contact: Septimius Pârvu, Manager de proiect Expert Forum
[email protected] | 0737.748.667
[1] A se vedea recomandările campaniei Politică fără Bariere, https://politicafarabariere.wordpress.com/