Peste 60 de organizații neguvernamentale au scris președintelui PSD, Liviu Dragnea ca protest împotriva OUG 26/2000

Peste 60 de organizații neguvernamentale au scris Parlamentului cu privire Ordonanța 26/2000, adoptată tacit în Senatul României pe 21 noiembrie ca urmare a lipsei cvorumului. Actul normativ ar introduce reglementări restrictive pentru ONG-uri și ar prezenta un adevărat pericol la adresa funcționarii societății civile din România. Proiectul obligă organizațiile neguvernamentale să publice din șase în șase luni veniturile și cheltuielile în Monitorul Oficial; în caz contrar, organizațiile se vor desființa, o măsură disproporționată și nedemocratică.

 

***

Scrisoare deschisă către conducerea PSD

Către Președintele PSD, domnul Liviu Dragnea

Către Biroul Permanent Național PSD

Domnule președinte Liviu Dragnea, domnilor lideri ai PSD,

Senatul României a adoptat în 21 noiembrie 2017, in procedură de urgență,  o propunere legislativă referitoare la modificări ale  Ordonanței 26/2000 cu privire la asociații și fundații. În numele transparenţei, textul propunerii stabileşte că orice ONG trebuie să publice de două ori pe an, în Monitorul Oficial o declaraţie de venituri şi cheltuieli care să includă distinct, pentru fiecare venit în parte, persoana sau activitatea care a generat venitul respectiv, precum si valoarea acestuia. Sancţiunea nepublicării acestei declaraţii este dizolvarea de drept a asociaţiei sau fundaţiei.

Vă atragem atenţia că, în numele unui principiu drept, al transparenţei, în care credem, asistăm în fapt la o construcţie strâmbă, periculoasă pentru funcţionarea sectorului neguvernamental prin:

 

  • Mutarea responsabilităţii de a gestiona fondurile publice în mod transparent de la autorităţile şi instituţiile publice către entităţi private: autoritățile deţin deja, în acest moment şi potrivit cadrului legislativ actual, toate instrumentele necesare pentru a se asigura că resursele publice sunt administrate în mod responsabil. Oare informaţiile despre accesul la resurse publice nu există deja în registrele autorităţilor şi instituţiilor publice? Care este obstacolul pentru care aceste informaţii nu sunt utilizate?
  • Colectarea de informaţii cu caracter personal despre persoanele fizice donatoare: dincolo de incertitudinea modului în care ar putea fi folosite aceste date, este o măsură excesivă prin costurile şi birocraţia asociate și, cel mai grav, o măsură de descurajare a comportamentului filantropic  al cetăţenilor. Oare cum ar putea o organizaţie care organizează campanii de strângere de fonduri pentru copiii bolnavi de cancer şi părinţii lor, care reuşeşte cu greu să furnizeze nişte servicii care lipsesc cu desăvârşire din oferta instituţiilor publice, să publice numele a mii sau zeci de mii de donatori individuali?
  • Introducerea unei situaţii de discriminare între persoanele juridice plătitoare de taxe şi impozite ale acestei ţări: asociaţiile şi fundaţiile, la fel ca oricare altă persoană juridică, se supun și în prezent legilor contabilităţii, depun declaraţii şi situaţii financiare, se supun aceloraşi legi de raportare şi control ca toate celelalte forme juridice din România.
  • Introducerea unei sancţiuni inexplicabile de dizolvare în cazul nedepunerii acestei declaraţii: există o disproporţie enormă între faptă şi sancţiune. Cui foloseşte această dizolvare?

 

Aceeași propunere legislativă introduce și limitarea libertății de exprimare a organizațiilor de utilitate publică. Sub motivul just de a interzice acestor organizații angajarea în activități politice, formularea ambiguă a textului crează posibilitatea decăderii din calitatea de „utilitate publică” dacă organizația desfășoară „campanii de… opoziție față de un partid politic sau un candidat pentru o funcție publică în care acesta poate fi numit sau ales”. O astfel de prevedere poate să blocheze, de exemplu, critica adresată de o organizație unei inițiative legislative precum este cea pe care o discutăm aici, acum. Oare ar mai avea curajul o astfel de organizație să semneze această scrisoare?

Guvernul României a dat aviz negativ acestei propuneri de act normativ. Plecarea senatorilor PSD şi ALDE din şedinţa de plen a Senatului atunci când trebuia dezbătută această propunere legislativă este oare un semn că cele două partide nu o susţin?

Vă solicităm pe această cale, domnule Dragnea, ca, în loc de aprobări tacite cu efecte periculoase asupra funcționării societății civile, să vă asumați o poziție clară faţă de această propunere legislativă și să o comunicaţi public.

Credem ca oprirea imediată a modificărilor OG 26/2000, precum şi asumarea unei poziții clare și favorabile cu privire la rolul societății civile independente din România, inclusiv la adresa organizațiilor critice sunt utile pentru delimitarea României actuale de România dinainte de 1989.

Semnatari:

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS) // Federatia Fundatiilor Comunitare // Organizatia Salvati Copiii Romania // RISE Romania –  Reteaua romana a intreprinderilor sociale de insertie // Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND) // Dizabnet – Federația prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilități // Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) // Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) // Fundatia pentru SMURD // Centrul pentru Resurse Juridice // Fundatia Comunitara Oradea // Fundatia Estuar // TERRA Mileniul III // Asociatia pentru Relatii Comunitare // Centrul pentru Inovare Publica // Centrul pentru Jurnalism Independent // ActiveWatch // Fundatia Dezvoltarea Popoarelor // Organizatia Umanitara Concordia // CARITAS Campulung // Fundatia Comunitara Brasov // Fundatia Comunitara Sibiu // Fundatia Comunitara Bucuresti // Fundatia Comunitara Oradea // Asociația Greenitiative // APADOR – CH // Centrul pentru Politici // Durabile Ecopolis  // Fundatia Comunitara Prahova // Centru de Resurse pentru Participare Publica // Fundația Agenția Impreuna // Fundatia Comunitara Alba // Asociatia Pro Democratia //  Fundatia PACT // Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi // Let’s Do It, Romania! / MagiCAMP // Institutul pentru Politici Publice // Fundatia pentru Parteneriat // Fundatia Comunitara Galati // HOSPICE Casa Sperantei // Fundația Comunitară Iași // Fundația Regen //  Fundatia Comunitara Țara Fagarașului // Opportunity Associates Romania // Greenpeace CEE Romania // Asociația Help Autism // Fundatia United Way // Asociația Funky Citizens // Asociatia MaiMultVerde // Fundatia Alaturi de Voi // Militia Spirituala // Techsoup // Young Initiative // Fundatia Comunitara Cluj // Fundatia Comunitara Timisoara // Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual // Roma Education Fund Romania // Fundatia Comunitara Odorheiul Secuiesc // Expert Forum // Fundației Interat TRIADE // Societatea Academica din Romania (SAR) // Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania // Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane // CENTRAS


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.