Cazul plafonării prețului gazului rusesc

Stați calmi și denunțați cacealmaua lui Putin cu privire la gaze

În ciuda panicii generalizate, UE are un avantaj puternic împotriva Rusiei când vine vorba de gaze. În realitate, Rusia nu poate juca mult timp jocul reducerilor selective: pur și simplu nu poate opri producția fără costuri insuportabile și fără a deteriora grav capacitatea de producție pe termen lung, nu poate consuma mai mult, stoca mai mult și nu poate vinde mai mult în afara UE decât a făcut deja. UE își poate coaliza toți membrii și vocile disidente într-un efort de limitare comun și eficient împotriva șantajului cu privire la gaze al Kremlinului prin stabilirea unui plafon la nivelul UE la prețurile gazelor rusești, cuplat cu un mecanism simplu de solidaritate.

Șantajul Gazprom asupra țărilor și companiilor europene cheie dă roade: amenințarea cu o reducere totală a livrărilor până la iarnă duce la o panică generalizată pentru factorii de decizie și pentru public. În realitate, presiunea Kremlinului asupra UE este aproape de zero din vară până la sfârșitul anului. Gazprom a mizat până acum pe reduceri de gaze care vizează clienți individuali sau state pentru a împinge creșteri ale prețurilor spot pe piețele UE, încasând sume mari din contractele pe termen lung rămase care sunt legate de prețurile spot. Acesta este motivul pentru care Rusia câștigă acum mai mulți bani din gaz decât anul trecut, în ciuda reducerii cantităților livrate.

Urgența este așadar să 1) înțelegem cât de mult poate juca Gazprom acest joc pentru restul anului și 2) să elaborăm o sancțiune care să mențină toată UE unită.

Citește mai multe în Pol-brief-141

Această campanie de advocacy este parte din proiectul EFOR “Civil society support for Ukraine”, susţinut de Friedrich Naumann Stiftung für die Freiheit


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.