Introducere – Argument
Cu o iarnă mai blândă decât de obicei și aproape încheiată, un nou sentiment de unitate și încredere este vizibil în ceea ce Putin și propagandiștii săi numesc „Occidentul colectiv”.
Există o relativă stabilizare pe piețele energetice după un 2022 foarte turbulent, în timp ce ucrainenii continuă să lupte eroic împotriva agresiunii rusești, marcând săptămâna aceasta un an de rezistență la ceea ce trebuia să fie – pentru Kremlin – o campanie victorioasă de trei zile. Pe o scară mai largă, lumea liberală pare să-și fi găsit ritmul și direcția, fixându-se pe termen lung pe o nouă tendință de re-globalizare: cooperarea și interdependență, nu autarhie națională, dar cu un mai mare accent pe valorile politice (democrația și drepturile omului) și pe dimensiunea de securitate (friend-shoring).
Energie – Ce am învățat în UE dintr-un an de război?
Invazia pe scară largă de către Rusia în Ucraina a pus în centrul atenției interdependențele dintre securitatea globală și energie, precum și măsura în care Kremlinul a devenit o amenințare nu
doar pentru propria vecinătate, ci pentru întreagul Occident. Experiența din ultimul an arată că, Occidentul este slab atunci când este dezbinat, temător și ezitant – dar invincibil atunci când este unit și coerent în decizii. În afară de discuțiile interminabile despre sprijinului militar pentru Ucraina, în niciun alt domeniu nu este mai vizibil acest lucru decât în reacția colectivă față de războiul energetic al Rusiei împotriva lumii.
Citiți aici raportul integral: EFOR ANNUAL POLICY REPORT 2023
Un scurt video cu highlights din eveniment poate fi văzut aici
Raportul și evenimentul au fost realizate cu sprijinul Fundației Naumann pentru Libertate, România și Republica Moldova (FNF) și al National Endowment for Democracy (NED).