Alocari și achiziții în Georgia

RAPORT Clientelismul politic în Georgia

Există foarte puține cazuri cunoscute sau suspectate legate de clientelism în administrația locală din Georgia. Acest lucru nu înseamnă neapărat că nu există cazuri, ci că acestea sunt fie rare, fie că nu sunt suficient de investigate. Ambele motive au o anumită bază: sistemul transparent, centralizat și automat de achiziții publice face ca funcționarii publici să facă în mod semnificativ mai dificilă luarea de mită; dar, în același timp, nu există un mecanism eficient și independent de investigare a infracțiunilor de corupție la nivel înalt (ONG-urile georgiene au cerut ca o astfel de agenție să fie creată de ceva timp acum). Există, de asemenea, o lipsă semnificativă de activitate relevantă a jurnaliștilor și a actorilor societății civile la nivel municipal.

Oarecum ironic, faptul că peisajul politic al Georgiei în ultimii 15 ani a fost lipsit de diversitate (țara a trecut de la majoritatea United National Movement în toate municipalitățile înainte de 2012 până la majoritatea Georgian Dream în toate municipalitățile după) ar fi putut reduce considerabil nevoia guvernului central să apeleze la clientelism pentru a-și asigura sprijinul politic sau pentru a recompensa suporterii.

Faptul că ultimele două guverne aveau reprezentare majoritară și autoritate executivă în toate municipalitățile a eliminat necesitatea de a pedepsi autoritățile locale nesupuse. Mai mult decât atât, deoarece acestea din urmă se află deja la dispoziția financiară a guvernului central, s-a creat o situație în care autoritățile locale trebuie să concureze pentru favoarea politică și financiară a guvernului central și, eventual, riscă mult prin afișarea neloialității.

Singurele dovezi clare privind utilizarea fondurilor de dezvoltare în scopuri politice pot fi găsite în perioada de tranziție dintre ultimele două guverne, când UNM a folosit diverse mijloace pentru a transfera autorităților locale fonduri de dezvoltare fără precedent înainte de alegerile parlamentare din 2012 (care au avut o importanță crescută), presupuse într-un efort de stimulare a sprijinului politic și a alegătorilor la nivelul administrației locale.

Datele privind migrația politică de la cele două alegeri recente din Georgia, 2003 și 2012, arată că actorii din administrația locală din Georgia sunt foarte susceptibili să schimbe legăturile politice în favoarea câștigătorului final, poate pentru a se bucura de toate privilegiile care vin făcând parte din majoritate sau într-un efort de a evita să fie unica opoziție într-o țară condusă de un singur partid. Municipalitatea din Marneuli, care a făcut o întoarcere completă de la votarea a 16% în favoarea Georgian Dream în 2012 la 69% în 2017, a fost probabil unul dintre cele mai extreme exemple în acest sens.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Descarca raport [972.94 KB]

Proiect finanțat printr-un grant al Open Society Foundations. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Open Society Foundations. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor proiectului.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.