en_US English

Costurile desprinderii de Occident. O evaluare pe stat de drept și economie

Raportul anual ‘Costurile desprinderii de Occident. O evaluare pe stat de drept și economie’

 

Anul 2013 s-a încheiat aşa cum îl prefigura cel precedent: în derapaj major pe justiţie şi stat de drept, provocat de factorul politic. Singura veste bună, dacă există una, ar fi că până la acest moment instituţiile au rezistat asaltului unui mediu politic dezechilibrat, lipsit de opoziţie parlamentară eficace.

Cititi raportul anual EFOR AICI.

Semnale de politică externă sugerează că, exploratoriu, se caută puncte de sprijin în afara spaţiului euro-atlantic pentru diverse proiecte economice, lucru util dacă se va ajunge vreodată la sancţiuni reale din partea UE. Ceea ce era de neimaginat cu doi-trei ani în urmă nu mai pare acum total implauzibil pentru că (i) angajamentul României faţă de comunitatea legală şi de valori europeană pare să slăbească; chiar atunci când nu slăbeşte, (ii) calitatea pregătirii pentru cadrul de programare 2014-2020 nu mai bună decât în primul ciclu, când aveam circumstanţa noului venit. Acest raport ridică problema importantă a “costurilor strategiei non-Occident”.

In plus, planul guvernului de a amplifica administraţia intermediară, prin creare de regiuni şi întărirea judeţelor, s-a dovedit nu doar nefezabil politic, dar şi neconstituţional. Arătăm de ce acest plan era contra tendinţelor din Europa şi ce ar trebui făcut acum.

 video

OSI_0

 

 

Eveniment organizat cu sprijinul  financiar al Open Society Foundations

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.