Raport anual

Raportul anual EFOR 2019: Renaşterea populismului în Europa de Est. Proasta guvernare şi manipularea cu fake news în regiune ca strategie a elitelor de pradă

Expert Forum a lansat pe 14 martie Raportul anual 2019: Renaşterea populismului în Europa de Est. Proasta guvernare şi manipularea cu fake news în regiune ca strategie a elitelor de pradă.

La sfârșitul anului trecut și în prima parte a lui 2019 am avut sau vor fi organizate alegeri cruciale în Republica Moldova, Estonia, Ucraina, Georgia sau Macedonia, iar apoi în luna mai scrutinul general pentru Parlamentul European, ca să enumerăm doar cele mai vizibile evenimente electorale în regiunea noastră. Toate aceste voturi sunt afectate de cele două simptome ale proastei guvernări promovate dinspre est: (a) clientelismul ca model politic de succes, promovat tot mai dezinvolt ca alternativă la statul de drept liberal – atât direct din banii publici, cât și prin scheme mai subtile, de pildă în energie; şi (b) dezinformarea sistematică (fake news) prin media noi sau tradiţionale. A se sprijină pe B, iar B se pune în slujba A, consolidând împreună proasta guvernare.

Raportul EFOR 2019 punctează rezultatele unei serii de proiecte ale organizaţiei şi partenerilor săi pe ambele componente: măsurarea clientelismului şi combaterea dezinformării politice strategice.

În ultimii șapte ani, EFOR a arătat în cifre și cu argumente care este nivelul clientelismului și care sunt principalele mijloace prin care partidele politice își construiesc rețele de putere, își hrănesc aliații politici și plătesc primari din bani publici pentru a primi sprijin în campaniile electorale. Datele strânse demonstrează că sunt trei canale importante prin care se scurg resursele publice pentru a întări capacitatea partidelor politice de la guvernare: alocări din fonduri publice pentru investiții și fonduri de urgență, bani pentru achiziții publice și companiile de stat. Și toate guvernele care s-au perindat la putere în ultimii 14 ani au folosit metode similare.

Citește raportul integral, în limba română.

Urmărește evenimentul de lansare  aici.

Fenomenul fake news în România şi Moldova a fost explorat în cadrul proiectului Screening and Counteracting Alternative Realities in Media (SCAR-Med) susţinut de Black Sea Trust for Regional Cooperation. Versiunea finală a textului de analiza poate fi consultată aici.

 

 

 

Secțiunea despre clientelism a fost publicată în cadrul proiectului Combating Clientelism in Local Investments and Financial Transfers (CC-LIFT) finanțat de Open Society Foundations. Opiniile exprimate în scris sau în publicațiile electronice nu reprezintă în mod necesar poziția finanțatorului.

Capitolul despre energie e publicat cu sprijinul National Endownment for Democracy. Opiniile prezentate în acest raport aparţin autorilor.

Fenomenul fake news în România şi Moldova a fost explorat în cadrul proiectului Screening and Counteracting Alternative Realities in Media (SCAR-Med) susţinut de Black Sea Trust for Regional Cooperation.

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.