Reguli noi, probleme noi

Raportul de monitorizare a alegerilor parlamentare din 2016

Alegerile parlamentare au avut loc după reguli noi, introduse prin legile elaborate în 2015 și prin modificările ulterioare. Deși există instrumente noi care au facilitat și eficientizat organizarea alegerilor – cum ar fi tabletele SIMPV sau înregistrarea procedurilor de închidere a secțiilor de votare și centralizare a rezultatelor – există încă reglementări care și-au arătat limitele la alegerile din 2016, precum votul prin corespondență.

Policy brief 58 poate fi consultat aici:

În ziua alegerilor nu au existat incidente majore. În majoritatea secţiilor vizitate de observatori, votarea s-a desfăşurat în bune condiţii şi de o manieră ordonată; multe dintre neregulile semnalate au reprezentat erori procedurale minore datorate mai degrabă lipsei cunoaşterii procedurilor, însă în unele cazuri s-au semnalat probleme grave, de natură să afecteze integritatea procesului.

Raportul acoperă analiza contextului politic, legislația electorală, depunerea candidaturilor, votul în străinătate, administrația electorală sau ziua alegerilor, la care se adaugă recomandări. De asemenea, cuprinde datele obținute în urma observării alegerilor de către mai mult de 1000 de observatori acreditați de către organizațiile membre ale campaniei FiecareVot, în aproape 2000 de secții, informatii obținute prin intermediul platformei votcorect.ro sau la call center 0800 080 200. Pe lângă problemele din secții de votare am evaluat modul în care este organizat procesul în secțiile de votare. Rezultatele pot fi vizualizate mai jos.


Principalele recomandări sunt:

Sistemul electoral –  introducerea unui sistem proporțional cu liste deschise

Cadrul legislativ – introducerea unui Cod Electoral care să introducă reglementări unitare pentru organizarea alegerilor, care să detalieze anumite proceduri care sunt neclare și să susțină o mai bună înțelegere a proceselor electorale de către administrația electorală și de către cetățeni.

Pentru a le permite să îşi exercite dreptul la vot şi alegătorilor care în ziua alegerilor nu se află în circumscripţia unde sunt arondaţi, recomandăm introducerea votului în avans sau extinderea votului prin corespondență şi pentru alegătorii domiciliaţi în ţară.

Depunerea candidaturilor – introducerea unui mecanism eficient pentru verificarea autenticităţii semnăturilor de susţinere; reducerea numărului semnăturilor necesare pentru depunerea candidaturilor

Administrația electorală – consolidarea Corpului Experților Electorali; îmbunătățirea metodologiei de pregătire a membrilor Corupului Experților Electorali; ședințe publice ale birourilor electorale

Votul în străinătate – introducerea în Legea votului prin corespondență a unor mecanisme de siguranță suplimentare, astfel încât alegătorii să se poată asigura că documentele, respectiv votul lor ajunge la biroul electoral în condiții optime; extinderea votului prin corespondență pentru persoanele aflate în tranzit; măsuri suplimentare de informare a comunității

Logistică – utilizarea unei proceduri clare şi unitare de sigilare a urnelor; înlocuirea urnelor cu unele din material translucid; urnele speciale trebuie înlocuite cu unele mai fiabile și mai ușor de folosit.

Observarea alegerilor – adoptarea noii proceduri de acreditare pentru alte tipuri de alegeri

Campania electorală – Consiliul Naţional al Audiovizualului trebuie să sancţioneze prompt discursul rasist, xenofob şi care îndeamnă la ură propagat în mass media în timpul campaniilor electorale.

Finanțarea partidelor – consolidarea capacității AEP de a verifica finanțarea campaniei; dezvoltarea unei pagini web dedicate, care să includă date actualizate despre donații, împrumuturi, rambursări, subvenții în format deschis; eliminarea reglementărilor privind transformarea împrumuturilor în donații, precum și eliminarea articolelor 28 (14) și 16 (1) e din Legea 334/2006.

Ziua alegerilor – clarificarea unor proceduri din ziua votului precum cea legată de solicitarea urnelor speciale

 

Urmărește mai jos evenimentul de lansare:

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.59 MB]

 

 

Baza de date integrală poate fi descărcată aici.

 

 

 

 

 

 

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică prin Fondul de Actiune Rapida

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.