Recomandari catre AEP privind functionarea SIMPV si experti electorali

Am transmis alaturi de sociologul Mircea Kivu o serie de comentarii la proiectele de HG privind SIMPV si expertii electorali:

 

Observații la Proiectul de hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente privind aprobarea normelor metodologice privind funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, selecția, desemnarea și atribuțiile operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare

 

  • Art.9 (1): ar trebui să existe un criteriu de excludere pentru persoanele care au comis contravenții și infracțiuni la legea electorală/privind referendumul sau infracțiuni informatice; înțelegând că solicitarea cazierului ar produce complicații inutile, ar fi suficientă declarația pe proprie răspundere.

  • Art.10 (5): deplasarea operatorilor de calculator în altă localitate decât cea de reședință ridică probleme deosebite, mai ales după încheierea numărării voturilor. Ar trebui asigurat transportul acestora de la și până la domiciliu, sau măcar o remunerație care să acopere costurile deplasării cu mijloace proprii.

  • Art.16 (6): termenul de 10 zile nu este justificat și face inoperantă utilizarea înregistrărilor pentru soluționarea unor eventuale contestații. Reducerea lui e necesară și pentru a elimina orice risc de modificare a fișierelor. Procedura ar trebui să specifice în ce mod și prin ce mijloace pot fi transmise materialele respective.

  • Art. 34 Documentul .pdf ar trebui sa fie accesibil, pentru consultare, și membrilor birourilor electorale/reprezentanților competitorilor electorali, pentru a verifica că semnăturile au fost înregistrate.

Există o modalitate prin care operatorul se poate asigura că toate semnăturile sunt înregistrate pe parcursul zilei și nu există erori în sistem?

Observații la Proiectul de HOTĂRÂRE privind aprobarea Metodologiei de admitere în Corpul experţilor electorali

  • Art.2 (1): Admiterea unor persoane care au absolvit doar învățământul general obligatoriu este riscantă, generând situații de genul inadvertențelor în completarea proceselor-verbale constatate la ultimele alegeri. Considerăm că diploma de bacalaureat ar trebui să fie o condiție minimă pentru admiterea în Corpul experților electorali.

  • Art.2 (4): Considerăm că ar trebui excluse din Corpul experților electorali nu doar persoanele care au comis infracțiuni, ci și cele au produs în mod repetat erori grave în exercitarea funcției de președinte sau vicepreședinte al BSV.

  • Art 8 (2) Acordarea posibilității de a se reînscrie unui expert care a fost eliminat cu șase luni înainte ar trebui acordată în funcție de circumstanțe, iar în situațiile unde persoanele respective au comis abateri grave ar trebui impuse limitări mai drastice.

Mircea Kivu

Septimius Parvu


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.