Baza de date cuprinde recomandări sau angajamente referitoare la procesul electoral și finanțarea politică, pornind de la evaluări făcute de organizații și instituții naționale sau internaționale, care țin cont de acorduri sau alte documente internaționale la care România a aderat/ratificat. Recomandările au fost făcute de către Expert Forum, FiecareVot (coaliție care monitorizează alegerile din care face parte și EFOR), Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/ODIHR) sau Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO).
De asemenea, am inclus angajamente din Planurile de Acțiune ale Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă (OGP), respectiv din Strategia Națională Anticorupție (SNA). Pe parcurs, vom adăuga și alte recomandări relevante. Majoritatea recomandărilor sunt din perioada 2016-2022, la care se adaugă recomandările formulate de GRECO în 2010 și revizuite în cadrul mai multor rapoarte de conformitate, dar și recomandări ale ODIHR care merg până în anul 2009.
O recomandare poate fi încadrată în una din următoarele categorii de status:
- Pusă în practică – recomandarea a fost implementată integral
- Nu este implementată – recomandarea nu a fost implementată deloc
- Nu mai este valabilă – este vorba de o reglementare temporară, care nu mai poate fi evaluată
- Nu poate fi evaluată – este o recomandare despre care nu avem destule date pentru a vedea dacă a fost implementată sau a fost implementată prea curând și nu a existat timp pentru o nouă evaluare. Tot în această categorie intră și recomandări legate de alegeri care nu au mai fost organizate între timp și sunt specifice pentru acel tip de scrutin (ex: europarlamentare)
- Parțial – doar o parte din recomandare a fost implementată. În anumite cazuri a fost notat cu parțial întrucât există un proiect de lege în circuitul de aprobare care să soluționeze probleme respectivă.
Recomandările au fost împărțite în legislative și practice. Unele recomandări practice nu ar fi putut fi evaluate, dar vor fi evaluate pentru următoarele alegeri, dacă vor fi relevante.
În unele cazuri, a fost adăugată o categorie secundară pentru a ilustra mai bine perspectivele multiple ale unei recomandări.
Dacă s-a făcut o recomandare pentru o anumită lege sau un tip de alegeri, evaluarea ține cont de specificul acestora. De exemplu, introducerea a două tururi de scrutin pentru alegerile locale se va referi doar la legea alegerilor locale. În acest caz, evaluarea reflectă stadiul actual al legii.
Cu toate acestea, există câteva recomandări generale, care se referă la toate tipurile de procese, cum ar fi „Eficientizarea procedurii de votare și regândirea modului în care sunt realizate materialele de vot”; în acest caz, evaluarea se referă la modul în care s-au aplicat la cele mai recente alegeri, care sunt alegerile parlamentare, desfășurate în decembrie 2020. Majoritatea recomandărilor privind finanțarea politică sunt generale și se referă la toate alegerile.
Statutul recomandărilor internaționale combină evaluarea proprie a EFOR și statutul acordat de organizație, dacă este disponibil; vezi, de exemplu, cazul bazei de date a ODIHR Paragraph 25.
Consult database concept in English
Sugestii/comentarii: septimius.parvu@expertforum.ro.