BAZĂ DE DATE Recomandări electorale – stadiul implementării

Baza de date cuprinde recomandări  sau angajamente referitoare la procesul electoral și finanțarea politică. Recomandările au fost făcute de către EFOR, FiecareVot (coaliție care monitorizează alegerile din care face parte și EFOR), ODIHR și GRECO. De asemenea, am inclus angajamente din Planurile de Acțiune ale Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă (OGP), respectiv din Strategia Națională Anticorupție. Pe parcurs, vom adăuga și alte recomandări relevante. Majoritatea recomandărilor sunt din perioada 2016-2020, la care se adaugă recomandările formulate de GRECO în 2010 și revizuite în cadrul mai multor rapoarte de conformitate.

O recomandare poate fi încadrată în una din următoarele categorii de status:

  • Pusă în practică – recomandarea a fost implementată integral
  • Nu este implementată – recomandarea nu a fost implementată deloc
  • Nu mai este valabilă – este vorba de o reglementare temporară, care nu mai poate fi evaluată
  • Nu poate fi evaluată – este o recomandare despre care nu avem destule date pentru a vedea dacă a fost implementată sau a fost implementată prea curând și nu a existat timp pentru o nouă evaluare. Tot în această categorie intră și recomandări legate de alegeri care nu au mai fost organizate între timp și sunt specifice pentru acel tip de scrutin (ex: europarlamentare)
  • Parțial – doar o parte din recomandare a fost implementată. În anumite cazuri a fost notat cu parțial întrucât există un proiect de lege în circuitul de aprobare care să soluționeze probleme respectivă.

Dacă reglementările sunt specifice pentru o anumită lege sau un anumit tip de alegeri, am evaluat în funcție de evoluțiile referitoare la actul normativ respectiv, iar dacă au fost generale – aplicabile tuturor tipurilor de alegeri sau activităților dintre alegeri – am evaluat în funcție de evoluția de la cele mai recente alegeri, adică parlamentarele din 2020. Unele recomandări se pot încadra în mai multe categorii, însă am selectat tipul de etapă a procesului electoral cel mai apropiat de tematica recomandării respective; categoria secundară apare doar în unele cazuri și reflectă faptul că recomandarea poate fi încadrată în mai multe categorii.

Vezi statistici privind implementarea recomandărilor. Pentru comentarii sau sugestii, vă rugăm să ne scrieți la [email protected]

 Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.