en_US English

EFOR a solicitat Guvernului, AEP și liderilor politici de la guvernare să reducă subvențiile pentru partide

Întrucât Ministerul Finanțelor pregătește bugetul pentru 2022, EFOR a solicitat Guvernului, Autorității Electorale Permanente și liderilor partidelor politice de la guvernare să reducă subvențiile pentru anii următori și să modifice legislația pentru a crește transparența și eficiența alocării și cheltuirii acestor fonduri.

 

 

Către
Domnul Nicolae-Ionel Ciucă, Prim ministru
Domnul Adrian Câciu, Ministru al Finanțelor
Domnul Constantin-Florin Mitulețu-Buică, Președinte al Autorității Electorale Permanente

Domnul Marcel Ciolacu, Președinte PSD
Domnul Florin-Vasile Cîțu, Președinte PNL
Domnul Kelemen Hunor, Președinte UDMR

 

Reduceți subvențiile pentru partidele politice

 

Ministerul Finanțelor se află în proces de elaborare a propunerii de buget pentru anul 2022. În acest context, vă solicităm ca sumele destinate subvențiilor pentru partidele politice alocate conform Legii 334/2006 să fie reduse.

Subvențiile au devenit în ultimii ani sursa principală de finanțare a partidelor politice și campaniilor electorale. Începând cu 2018 valoarea anuală a subvențiilor a crescut constant, iar anul acesta a trecut de 50 de milioane de euro. Expert Forum (EFOR), alături de alte organizații, a protestat împotriva alocării de fonduri nejustificate prin rectificarea bugetară din luna septembrie, însă Guvernul a mers înainte cu suplimentarea cu aproape 90 milioane de lei a valorii inițiale de 162 de milioane de lei. Nivelul este semnificativ, mai ales că 2021 nu a fost an electoral, iar nevoile partidelor politice sunt mult mai reduse, după cum arată și statisticile publicate de EFOR şi disponibile la www.banipartide.ro/rapoarte. Partidele politice care au primit bani din fonduri publice au cheltuit aproximativ jumătate din aceste sume.

Conform legislației în vigoare, banii rămași nu se returnează la finalul anului, ceea ce conduce la acumularea unor solduri semnificative. Reamintim că există o recomandare a Curții de Conturi din 2018 care specifică faptul că legislația privind finanțarea partidelor trebuie pusă în acord cu cea privind finanțele publice pentru a reglementa situația fondurilor necheltuite: atragem atenția și asupra nevoii de modificare a legislației în vigoare cu privire la acest aspect. Fondurile păstrate de partide vor fi cel mai probabil folosite în campania din 2024, fapt care va afecta egalitatea de șanse dintre competitorii electorali. Acumularea unor sume semnificative de bani de către un număr scăzut de partide și cheltuirea acestora în campanie poate distorsiona competiția electorală.

Considerăm că partidele politice trebuie să primească subvenții. Alocarea de fonduri publice reprezintă un mecanism prin care se reduce riscul de finanțare ilegală, iar partidele sunt sprijinite să desfășoare activități de dezvoltare organizațională. Însă dacă ne uităm peste cifrele din 2021, putem să observăm că jumătate din bani au fost cheltuiți pe publicitate și promovare – www.banipartide.ro/subventii. Pe lângă faptul că puține fonduri au fost cheltuite pentru dezvoltarea organizațiilor centrale sau locale, banii investiți în promovare creează riscul de cumpărare în mod excesiv de publicitate și distorsionarea pieței media. Mai mult, procedura este netransparentă întrucât materialele finanțate din bani publici nu sunt marcate în niciun fel.

Pe lângă toate cele de mai sus adăugăm și lipsa de transparență din partea majorității partidelor politice cu privire la cheltuirea acestor fonduri, precum și problemele legate de utilizarea în mod ilegal sau nejustificat a acestora. Solicităm astfel ca bugetele destinate subvențiilor pentru 2022 și anii următori să fie reduse și justificate mai bine, astfel încât să servească dezvoltării partidelor politice iar nu unor acţiuni precum cele descrise mai sus, care nu produc beneficii reale în spațiul public. De asemenea, considerăm că partidele politice trebuie să inițieze modificări la cadrul legislativ actual, pentru a soluționa recomandările existente (a se vedea platforma cu recomandări electorale privind legislația electorală – https://expertforum.ro/recomandari-electoraleși pentru a crește gradul de transparență și eficiență în alocarea și cheltuirea acestor fonduri.

 

Cu considerație,
Asociația Expert Forum

Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.