EFOR a tras de mai multe ori semnalul de alarmă cu privire la nevoia de reorganizare administrativă pentru eficientizarea modului de funcționare a unităților administrativ teritoriale din România, în special a comunelor. Problema pleacă de la numărul lor crescut artificial, din ineficiența financiară, având în vedere faptul că sunt primării care cheltuie mai mult decât colectează prin taxe și impozite, dar și de la lipsa de viziune managerială a edililor.
Astfel, susținem că reorganizarea raţională a sistemului românesc de comune rurale, prin fuziuni sau alte aranjamente de cooperare inter-municipală, ducând la crearea unor unităţi administrative mai eficiente, care să stea financiar pe picioarele lor, ar avea efecte benefice nu doar ȋn plan economic, ci şi politic: s-ar diminua dependența autorităților locale de alocările clientelare, acesta fiind scopul larg urmărit de proiect. EFOR a început demersurile de advocacy în cadrul reformei administrative, dar avem nevoie să înțelegem problemele specific locale de care s-ar putea lovi o asemenea reformă ȋn diverse comunităţi. De asemenea, este normal ca opiniile de la nivel local să fie reflectate în dezbaterea de la nivel național, ceea nu e un lucru simplu şi nu se poate face printr-o serie de consultări oficiale şi derulate oarecum mecanic, ȋn cadru formal.
Proiectul își propune să pornească dezbateri ȋn profunzime cu lideri de opinie din 6 comunități locale privind reforma administrativă, în urma unor proces deliberativ și prezentarea perspectivei locale (riscuri, oportunități, recomandări de politică publică) la nivel național astfel încât să fie prinsă în dezbaterile constituționale și de reformă în domeniu. In acelaşi timp, se urmăreşte testarea printr-un proiect pilot a unei metodologii noi, ȋncă neaplicată ȋn România, ce poate fi ulterior preluată şi extinsă dacă efectul demonstrativ este cel scontat. EFOR va produce o propunere de politică publică, dar și va disemina raportul către decidenți și în cadrul unei conferințe naționale.
Proiectul Reforma administrativă în România – Sondaj deliberativ la nivel local este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
Fotografii de la dezbaterile locale