Refugiații din Ucraina – Narativele de dezinformare din România în 2023

Pentru România invazia Ucrainei a reprezentat primul conflict semnificativ la graniță de la Al Doilea Război Mondial încoace. Într-o perioadă scurtă de timp a trebuit să ne adaptăm șocului cultural și logistic de a face față unui număr neobişnuit de refugiați, aproximativ 3 milioane de refugiați tranzitând România.

Cum a fost tradus acest șoc în atitudinea românilor față de refugiații ucraineni? Pe termen scurt, răspunsul umanitar al românilor a fost copleșitor. Un val de susținere a acaparat România, de la cetățeni la ONG-uri. În mod natural, în primele şase luni ajutarea refugiaților și războiul au fost principalele știri; nici măcar personajele tradițional anti-UE şi anti-SUA nu îndrăzneau să fie prea stridente în declarații.

 

Am analizat principalele surse de pe Facebook, în funcție de numărul de persoane la care a ajuns conținutul legat de refugiați în perioada Ianuarie – Octombrie 2023. În acest grafic vedem atât sursele din România, cât și pe cele din Republica Moldova, filtrul selectat fiind cel al limbii române. În primul rând, putem observa că interesul față de subiect a scăzut semnificativ: o sursă de top cu interacțiune totală de 34.000 însemna o lună cu interes scăzut în 2022 pentru subiectul crizei refugiaților.

Pe de altă parte, sursele care au ajuns în topul popularităţii sunt cele care susțin Ucraina, integrarea refugiaților și oferirea de programe guvernamentale precum: Radu Hossu, Maia Sandu, Ștefan Mandachi, canale de știri precum Digi24, TV8.MD, Știrile ProTV, Antena 3, dar și ONG-uri precum Expert Forum. Desigur, în top surse regăsim și politicieni și influenceri cunoscuți anti-UE/NATO, care au promovat narative anti-ucraineni precum Ana Maria Gavrilă, Gheorghe Piperea, Diana Șoșoacă.

 

 

Publicat în cadrul proiectului Civil Society Support for Ukraine finanțat de Friedrich Naumann Stiftung für die Freiheit, 2023


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.