Relaţia România-Taiwan

În fine un parlamentar român (Cătălin Teniţă) sparge gheaţa: vizită oficială în Taiwan. Indiferent cât s-ar enerva Beijingul (Republica Populară), partenerul nostru natural de cooperare este democratica Republică a Chinei (aka Taiwan) cu capitala la Taipei; cu ei trebuie să facem afaceri şi de acolo să aducem tehnologie avansată, nu să facem “smart cities” cu ZTE sau Huawei, adică să ne umplem de sisteme de spionat în masă populaţia. Oricum suntem departe de viteza cu care se mişcă alţii în regiune, de exemplu Cehia, care are vizite oficiale cu partenerul taiwanez aprope lunar; iar asta e pragmatism: investiţiile din Taiwan în Cehia le-au depăşit pe cele din China comunistă.
Plan de măsuri pntru autorităţile României:
• Delegaţii economice la Taipei pentru a discuta schimburi economice şi investiţii în tehnologie, ca să nu pierdem trenul re-locării unor elemente din lanţul de manufactură al industriilor din Taiwan către alte zone ale globului.
• Transformarea Institutelor Confucius (cinci la număr) în centre de cultură chineză şi / sau Extrem Orientală, cu sprijin cultural de la Taipei. Asta le-ar putea îmbunătăţi şi eficienţa educaţională, care în prezent nu e prea mare.
• Întărirea cooperării de diplomaţie parlamentară cu IPAC, organizaţtie care are acum doi membri din România, şi organizarea la Bucureşti a unui eveniment al reţelei

Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.