Repesztésellenes lázadás: 5 dolog, amit nem tudtak a palagázunkról – Contributors

A palagáz témájának kormány és Chervon általi egyaránt katasztrofális kezelése azzal a veszéllyel jár, hogy végleg kompromittálja az ügyet Romániában, vagy szabad teret enged holmi új okos fiúknak, áll egy EFOR-jelentésben.

A palagázzal kapcsolatos nagy kockázat az, hogy a dolgok pontosan abba az irányba siklanak ki, amit e napokban látunk:

* Az Egyetem (Universităţii) téren Flower Power-forradalom egy pontosan meghatározott terv ellen;

* Moldvában, a tulajdonosok helyi tüntetése, akik attól félnek, hogy megmérgezik a kútjaikat és földrengés rázza majd a szántóikat;

* A törvényben, a palagázzal kapcsolatos szabályozás hiánya; senki nem tudja, az okos fiúk nem végeznek-e máris kutatásokat úgy, hogy nekünk erről még csak fogalmunk sincs.

Semmilyen öröm nincs annak megállapításában, hogy az EFOR-nak igaza volt a múlt héten, amikor itt előrejelezte, hogy a kormány átláthatóságának és hitelességének hiánya, plusz a kitermelő ipar nagy befektetőinek kommunikációs baklövései felfokozzák majd az RMGC-ellenes tüntetések tétjét és radikalizmusát. Tökéletesen előrelátható volt, hogy a téma a palagáz felé fog fordulni, de ez úgy tűnik, bárki másra igaz, kivéve a hatóságokat és a Chevront. Úgy tűnik, szó sem lehet arról, hogy a román kormány és az iparág, a jó szándék és az átláthatóság bizonyítékaként csatlakozzanak az EITI (Extractive Industries Transparency Initiative) standardjaihoz. A málészájú, hivatalos küldöttségekbe bevett sajtó pedig nem tudja ilyesmiről megkérdezni sem a kormányfőt, sem a Chevron vezetőjét. Következésképpen a közvita sánta, felületes marad, egy csomó fontos téma sikkadva el..

citește restul articolului (eurocom.wordpress.com)

Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.