Raport de analiză

Studiu privind reprezentarea femeilor în politica din România

Reprezentarea femeilor în politică a devenit în ultima decadă o prioritate a Uniunii Europene și o temă importantă a agendei publice. În cazul României, indicatorii de reprezentare politică a femeilor sunt de natură să releve un decalaj substanțial în raportul cu Vestul Europei. Astfel, România ocupă ultimele locuri în Gender Equality Index (GEI), indexul echității de gen în țările UE, respectiv reprezentarea femeilor în parlament, în guvern sau în consiliile locale o situează în vecinătatea unor țări fără tradiții democratice robuste, cu regimuri hibride sau autoritare. Proporția femeilor în Parlamentul României se păstrează sub 20%.

Acest policy brief oferă un tablou sintetic al reprezentării femeilor în parlament, guvern și consilii locale și se fundamentează pe o colectare extinsă a datelor, disponibilă şi prin documentarea anterioară a sectorului neguvernamental. Secțiunile finale invită la o analiză comparativă a reprezentării politice a femeilor pentru a contextualiza situația României.

 

 

 

 

Studiu realizat de către Expert Forum cu susținerea Fundației-Friedrich-Naumann pentru Libertate România. Autor: Alexandru Gabor, Doctor în Științe Politice


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.