en_US English

Republica Moldova – Aceiași pioni ai Kremlinului

 

 

Topul conturilor politice ianuarie 2023-mai 2023

Bazat pe monitorizarea listelor în Crowdtangle cu politicieni din Republica Moldova

 

 

Narațiunea 1: Aderarea la Uniunea Europeană – o amenințare pentru establishmentul pro-rus?

 

Partidele de opoziție pro-ruse promovează propaganda rusească standard a statelor ex-sovietice, personalizată pentru contextul Republicii Moldova. Schimbarea spre democrație și Occident este evidentă în rândul populației moldovenești. Imensele mitinguri pro-europene și evenimentele internaționale organizate la Chișinău, capitala micii țări, reprezintă un instrument diplomatic puternic folosit de guvernul democratic pentru a contracara propaganda rusă. Pre-bunkingul a fost adesea folosit de președinte pentru a expune planurile Kremlinului de a destabiliza țara.

Cu toate acestea, opoziția pro-rusă rămâne o forță semnificativă în țară, cele două partide principale primind finanțare necondiționată din partea Rusiei.

 

Top Pagini prin interacțiuni (în limba rusă) despre Uniunea Europeană și Republica Moldova, 2023

Narațiunea 2: NATO – amenințare la adresa securității?

 

În ceea ce privește propaganda anti-NATO, aici ștacheta este foarte jos în Republica Moldova. Una dintre cele mai populare narațiuni este destul de veche, dar mult mai agresivă de la începutul invaziei din 2022. Mesajul este clar, Republica Moldova ar putea fi următoarea dacă se pune între puterile occidentale și Kremlin. Nu vedem aceeași narațiune pro-pacea și neutralitate pe care am analizat-o în Ungaria, ci mai degrabă o amenințare agresivă la adresa însăși existenței Republicii Moldova dacă se adâncește prea mult în legătura cu NATO.

 

Cum este exploatat acest lucru în social media internă? În primul rând, aici vedem o legătură între conținutul anti-NATO din România care este distribuit pe paginile din Republica Moldova. România TV, postul unui politician fugar, este cel mai toxic canal de televiziune plin de știri false, iar conținutul extrem este deseori partajat pe site-uri și pagini care promovează conținutul anti-NATO în Republica Moldova. Ar putea fi aceasta o coincidență? Se fac puține investigații în jurul acestor legături, dar ar putea fi doar un interes personal de a găsi alte canale cu o agendă similară și de a le folosi pentru credibilitate.

Topul conturilor politice din Moldova

Sursa – Crowdtangle

Maia Sandu Maia Sandu este un politician moldovean, președinte al Republicii Moldova din 24 decembrie 2020, fost lider al Partidului Acțiune și Solidaritate și fost prim-ministru al Republicii Moldova. (politician pro-occidental)

Ion Ceban Ion Ceban este un politician moldovean, actual primar al Chișinăului. El este, de asemenea, liderul partidului pro-european Mișcarea Alternativa Națională. Ceban este cunoscut ca un politician pro-rus și fost membru al partidului lui Dodon. Cu toate acestea, politicianul, într-o aparentă distanțare de partid, a condamnat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și invazia din 2022.

Igor Dodon Igor Dodon este un politician moldovean care a fost anterior președinte al Republicii Moldova și care în prezent este liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. (Pro rusă)

Dumitru Alaiba – ministru al Economiei în Guvernul Gavrilița, deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru al doilea mandat și membru al fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate. Este un susținător ferm al integrării europene a Republicii Moldova.

Marina Tauber – vicepreședintele Partidului „SHOR”, deputatul Marina Tauber, pro-rusă. De la 1 mai 2023, se află în arest la domiciliu pe motiv că ar fi implicată în finanțarea ilegală a Partidului Șor.

Republic of Moldova – Online Monitoring 2023 – Full Version English (2)

The sole responsibility for any content supported by IRI BEACON PROJECT lies with the author(s) and it may not necessarily reflect the positions of the IRI.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.