Republica Moldova – De ce consideră Rusia apropierea Moldovei de UE o amenințare?

Din punct de vedere istoric, Rusia a considerat spațiul post-sovietic ca fiind sfera sa de influență. Prezența unui guvern democratic în Moldova care urmărește legături mai strânse cu Occidentul, cum ar fi Uniunea Europeană, pune la îndoială influența Rusiei în regiune și slăbește controlul acesteia asupra fostelor teritorii sovietice.

Orientarea pro-europeană: Regimul democratic din Moldova, sub conducerea unor lideri precum Maia Sandu și partidul său PAS, pledează pentru o integrare mai strânsă cu Uniunea Europeană. Această poziție pro-europeană contrazice direct obiectivele geopolitice ale Rusiei, care urmărește să mențină influența asupra fostelor state sovietice și să le împiedice să se alinieze la instituțiile occidentale.

Problema Transnistriei: Disputa teritorială dintre Moldova și regiunea separatistă Transnistria este o problemă de lungă durată. Rusia a susținut și a menținut influența asupra Transnistriei încă din timpul Războiului Rece, folosindu-se de aceasta ca pârghie și ca pretext pentru a proteja populațiile vorbitoare de limbă rusă. Un regim democratic din Moldova ar putea încerca să rezolve conflictul transnistrean prin mijloace diplomatice, subminând potențial interesele și influența Rusiei în regiune.

Republica Moldova s-a aflat în lumina reflectoarelor la nivel mondial în acest an, atrăgând atenția pentru conducerea sa proactivă care adoptă cu fermitate o poziție pro-occidentală și caută în mod activ sprijin din partea diverșilor aliați pentru a contracara multiplele tentative de lovitură de stat orchestrate de regimul de la Kremlin. Rusia alege să perceapă un regim democratic în Moldova ca pe o amenințare din mai multe motive: 1. 2. 3. În general, perceperea de către Rusia a unui regim democratic în Republica Moldova ca o amenințare provine din competiția sa geopolitică, din preocupările legate de securitate și din potențiala erodare a influenței sale asupra țării și a regiunii în general.

 

Raportul complet este disponibil aici.

Republic-of-Moldova-2022-European-Union-1

The sole responsibility for any content supported by the European Media and Information Fund lies with the author(s) and it may not necessarily reflect the positions of the EMIF and the Fund Partners, the Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.