Reutilizarea socială a activelor recuperate din infracțiuni și mecanisme pentru protecția victimelor

Expert Forum și ANABI au organizat în București pe 23 noiembrie 2022 o dezbaterea publică cu privire la reutilizarea socială a activelor recuperate din infracțiuni și mecanisme pentru protecția victimelor.

Scopul evenimentului a fost de a prezenta bune practici ale altor țări (SUA, Spania și Italia) despre cum poate statul oferi un sprijin adecvat victimelor infracțiunilor și să construiască un mecanism eficient de reutilizare în scopuri sociale a activelor generate prin săvârșirea de infracțiuni.

Experiența celor trei țări a fost prezentată cu sprijinul următorilor vorbitori:

  • Dl. Peter Halpern, Resident Legal Advisor, Ambasada SUA în România
  • Dna. Maria Esperanza García Figueras, Consilier Juridic în cadrul Oficiului pentru recuperarea și administrarea bunurilor (ORGA), Spania
  • Dl. Bruno Corda, Director, Agenția Națională pentru bunuri sechestrate și confiscate din Italia (ANBSC)
  • Dna. Tatiana Giannone, Departamentul bunuri confiscate, Libera. Associazioni, nomi e numeri contro le mafie, Italia

Dl. Cornel Călinescu, Director General al ANABI, a prezentat elementele de noutate introduse recent în cadrul legislativ, respectiv instituirea Mecanismului naţional de susţinere a prevenirii criminalităţii. Prin acest mecanism se oferă soluţii concrete de finanţare a măsurilor de prevenire a criminalităţii. Mecansimul este dezvoltat pentru a oferi protecţie adecvată victimelor infracţiunilor, inclusiv prin operaţionalizarea unui fond de urgenţă accesibil în termen de 72 de ore de la momentul referirii unei victime către entităţile cu atribuţii în oferirea asistenţei şi protecţiei.

Participanţii au încurajat utilizarea mai frecventă a unei bune practici internaţionale, respectiv a reutilizării publice şi sociale a activelor confiscate în dosare penale.

Dna. Laura Ștefan, Director executiv al Expert Forum a moderat discuțiile.

La eveniment au participat atât reprezentanți ai instituțiilor publice din România direct interesate de acest subiect, precum și reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale care oferă sprijin și protecție victimelor infracțiunilor.

 

 

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Biroului pentru Afaceri Internaționale de Narcotice și Aplicarea Legii (INL) în parteneriat cu Institutul CEELI (Central and Eastern European Law Initiative) și Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale (IFES).

 

 

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.