O premieră absolută pentru România a fost faptul că 562 dintre cei peste 1000 de observatori independenţi acreditați au folosit aplicația de mobil Monitorizare Vot pentru a transmite în timp real rapoartele de observare de la 1346 de secții de votare vizitate în 37 de județe, semnalând 1322 de nereguli, de la erori procedurale minore la nereguli grave. Celor 51.250 note de observare primite în timp real prin intermediul aplicației digitale, li s-au adăugat rapoartele de observare transmise in format fizic, în curs de procesare.
Dintre neregulile raportate de observatori în timp real prin intermediul aplicaţiei, cea mai frecventă a fost sigilarea necorespunzătoare a urnelor staţionare (244 de cazuri). Observatorii au semnalat şi 90 de cazuri în care alegătorilor domiciliaţi în alte circumscripţii li s-a permis să voteze, 149 de cazuri în care alegătorilor arondaţi la altă secţie de votare din aceeaşi localitate li s-a permis să voteze, 11 cazuri în care alegătorii au fost împiedicaţi să voteze fără motive temeinice, precum şi prezenţa unor persoane neautorizate în secţiile de votare (76 de cazuri în timpul votării şi 13 cazuri în timpul numărării voturilor).
Echipa Fiecarevot.ro a mai primit sesizări și cereri de informații, prin call center, la 0800080200 (peste 1100) şi online pe paginile votcorect.ro şi monitorizarevot.ro din partea unor alegători și observatori. Lista neregulilor raportate de aceștia este publică şi poate fi accesată pe paginile de web respective.
FiecareVot este un parteneriat civic independent format din şase parteneri coordonatori (organizaţii neguvernamentale) și mii de persoane responsabile civic, membri ai mișcării civice Geeks for Democracy.
În urma verificări voluntarilor înscriși, echipa FiecareVot a remarcat interesul unor partide politice pentru planul de distribuire a observatorilor în teritoriu și a decis să nu acrediteze, din considerente de incompatibilitate, membrii partidelor politice, persoanele fără drept de vot (care nu aveau cetăţenia română sau nu împliniseră vârsta legală) şi persoanele care au luat parte la activităţi ce contravin Codului de Conduită pentru observatori.
Echipa de coordonare Fiecarevot.ro a fost formată din reprezentanții organizațiilor neguvernamentale preocupate de drepturile omului: Expert Forum și Funky Citizens din București, Centrul pentru Resurse Civice din Constanța și Centrul pentru Studiul Democrației din Cluj. Observatorul Electoral a contribuit cu training şi materiale pentru observatori, iar Code for Romania a asigurat platforma digitală si aplicația Monitorizare Vot.
Activitatea de observator independent a fost exclusiv voluntară și neremunerată, voluntarii considerând că beneficiul îl reprezintă satisfacția civică de a fi asigurat un vot cât mai curat la alegerile parlamentare. Observatorii au monitorizat respectarea legislației în mod echidistant și nu au susținut activitatea vreunui partid înscris în cursa electorală.
În luna ianuarie, după analizarea datelor colectate, echipa FiecareVot va pune la dispoziţia publicului şi autorităţilor un raport final de observare, însoţit de recomandări pentru organizarea alegerilor viitoare.
Date de contact: Septimius Parvu | [email protected] | 0787.638.31
Despre partenerii proiectului fiecarevot.ro
Expert Forum este un think tank din Bucureşti înfiinţat de experţi cunoscuţi în politici publice şi reforma administraţiei. Domeniile pe care le acoperă includ: reforma administraţiei şi integritate; descentralizare şi finanţe publice; reforma justiţiei şi anticorupţie; politici sociale şi pensii; energie şi transporturi; sănătate; procese electorale şi cetăţenie activă.
Aflați mai multe pe expertforum.ro.
Funky Citizens este organizația care doreşte să aibă un rol de facilitator şi de critic constructiv., participând la crearea unui spaţiu de colaborare care este bazat pe valorile de bază ale organizaţiei. Proiectele Funky sprijinină iniţiative ale cetăţenilor cu obiective comune ale organizației. Participăm la coaliţii tematice, sectoriale sau punctuale de interes comun şi care contribuie la binele colectiv. Implicăm cetățenii informați (plătitori de taxe) la procesul de luare a deciziilor legate de prioritățile comunității.
Aflați mai multe de pe funkycitizens.org.
Centrul pentru Resurse Civice s-a înfiinţat în 2006 pentru a sprijini, promova şi dezvolta conştiinţa şi iniţiativa civică, în spiritul democraţiei participative, la nivel individual, comunitar şi regional. Direcțiile principale ale organizației sunt susținerea și promovarea democrației, promovarea voluntariatului, activismul de mediu, consultările publice și integrarea migranților.
Mai multe pe resursecivice.ro.
Centrul pentru Studiul Democraţiei (CSD) este un think-tank înființat în anul 2006 în cadrul Departamentului de Știinţe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, în cadrul căreia funcționează ca centru de cercetare acreditat. CSD a dezvoltat, de-a lungul timpului, proiecte de cercetare și analize cu precădere din perspectivă comparată, cu o importantă componentă aplicată, pe teme ca: democratizare, migraţie, etnicitate, educaţie civică, design instituțional sau comportament electoral. Colaborările noastre acoperă instituții precum Parlamentul României, Administrația Prezidențială, instituții ale administrației locale sau organizații ale societății civile.
Aflați mai multe pe democracycenter.ro.
Observatorul Electoral este o platforma de comunicare, resurse si training pentru observatori, care funcţionează din septembrie 2016.
Aflați mai multe de pe pagina Facebook Observatorul Electoral.
Code for Romania este o organizație neguvernamentală, neafiliată politic și apolitică, înființată în 2016.
Code for Romania își propune să formeze o comunitate de profesioniști în IT care să creeze soluții digitale ce rezolvă probleme ale societății. Misiunea noastră este să dăm oamenilor informaţiile, mijloacele şi curajul să se implice mai mult în rezolvarea problemelor societăţii. Proiectele Code for Romania sunt dezvoltate pe bază de voluntariat și în format open-source.
Aflați mai multe pe code4.ro.
Geeks for Democracy este o mișcare civică informală, înscrisă ca un grup public pePagina FB Geeks for Democracy.