Romania in ETS: cum sa ne pozitionam in negocierile europene?

55072-e1399569444393EFOR a organizat in parteneriat cu Sandbag o dezbatere privind schema europeana de tranzactionare a emisiilor de carbon. La dezbatere au participat reprezentanti ai Ministerului Mediului, ANRE, mari consumatori de energie, traderi de certificate de emisii, experti, ONG-uri de mediu, presa. In cadrul dezbaterii, Sandbag a prezentat ultimul sau raport privind pozitia pe care o poate avea Guvernul Romaniei pentru a castiga peste 1 miliard de euro din reforma schemei ETS.
Zilele acestea, in Europa este o dezbatere aprinsa privind reforma schemei de tranzactionare a emisiilor de gaze cu efect de sera. Aceasta schema este in prezent, cel putin teoretic, cel mai bun instrument de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, bazat pe piata si stimuland investitiile in tehnologii cu emisii reduse. Cu toate acestea, mai ales ca urmare a crizei economice din anii 2008-2010, piata este inundata de un exces de certificate, ceea ce face ca pretul unei tone de CO2 sa fie prea mic pentru a stimula producatorii de emisii sa faca investitii in tehnologii care sa reduca emisiile.
Pe scurt, Sandbag recomanda: introducerea mecanismului de ajustare automata a numarului de certificate din piata (Market Stability Reserve) in 2016; rezerva neutilizata de certificate a noilor intrati in piata sa nu reintre in piata certificatelor; iar certificatele amanate pana la sfarsitul perioadei 2013-2020 prin decizia backloading sa fie anulate. Dintr-o asemenea decizie, chiar reducandu-se numarul de certificate, dar crescand semnificativ valoarea lor, guvernul Romaniei poate castiga peste 1 miliard de euro.
Pozitia Ministerului Mediului este, insa: introducerea MSR abia din 2021, dupa ce se observa rezultatele reintrarii in piata a certificatelor amanate prin backloading; si reintoarcerea pe piata a certificatelor din rezerva noilor intrati si a certificatelor din backloading. Aceasta pozitie, care mentine excesul de certificate pe piata si face ca emisiile sa fie practic gratuite, este sustinuta si de industria producatoare de emisii.

Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.