Romania in ETS: cum sa ne pozitionam in negocierile europene?

55072-e1399569444393EFOR a organizat in parteneriat cu Sandbag o dezbatere privind schema europeana de tranzactionare a emisiilor de carbon. La dezbatere au participat reprezentanti ai Ministerului Mediului, ANRE, mari consumatori de energie, traderi de certificate de emisii, experti, ONG-uri de mediu, presa. In cadrul dezbaterii, Sandbag a prezentat ultimul sau raport privind pozitia pe care o poate avea Guvernul Romaniei pentru a castiga peste 1 miliard de euro din reforma schemei ETS.
Zilele acestea, in Europa este o dezbatere aprinsa privind reforma schemei de tranzactionare a emisiilor de gaze cu efect de sera. Aceasta schema este in prezent, cel putin teoretic, cel mai bun instrument de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, bazat pe piata si stimuland investitiile in tehnologii cu emisii reduse. Cu toate acestea, mai ales ca urmare a crizei economice din anii 2008-2010, piata este inundata de un exces de certificate, ceea ce face ca pretul unei tone de CO2 sa fie prea mic pentru a stimula producatorii de emisii sa faca investitii in tehnologii care sa reduca emisiile.
Pe scurt, Sandbag recomanda: introducerea mecanismului de ajustare automata a numarului de certificate din piata (Market Stability Reserve) in 2016; rezerva neutilizata de certificate a noilor intrati in piata sa nu reintre in piata certificatelor; iar certificatele amanate pana la sfarsitul perioadei 2013-2020 prin decizia backloading sa fie anulate. Dintr-o asemenea decizie, chiar reducandu-se numarul de certificate, dar crescand semnificativ valoarea lor, guvernul Romaniei poate castiga peste 1 miliard de euro.
Pozitia Ministerului Mediului este, insa: introducerea MSR abia din 2021, dupa ce se observa rezultatele reintrarii in piata a certificatelor amanate prin backloading; si reintoarcerea pe piata a certificatelor din rezerva noilor intrati si a certificatelor din backloading. Aceasta pozitie, care mentine excesul de certificate pe piata si face ca emisiile sa fie practic gratuite, este sustinuta si de industria producatoare de emisii.

Susține EFOR

Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.