Sau cum protestează fix cei favorizați la fonduri

Legătura dintre fake news şi proasta guvernare: cazul primăriilor din Bucureşti şi scandalul pe bugetul 2019

S-a pornit un mare scandal zilele trecute între guvernul PSD şi primăriile PSD de Bucureşti pe tema alocărilor bugetare pentru anul 2019. Este o ciondăneală paradoxală, iar dacă vă întrebaţi care din cele două părţi are dreptate, răspunsul corect este – nici una!

Confruntat cu constrângeri bugetare şi deficite în creştere, deşi nerecunoscute oficial, guvernul transferă către nivelul local atribuţii nefinanţate (acum, prestaţii sociale) ceea ce reduce gradul de autonomie bugetară al primarilor aleşi şi contravine principiilor Cartei Autonomiei Locale a Consiliului Europei. Nu-i prima oară când guvernele româneşti închid bugetul naţional pe seama celor locale, tratate ca rezidual unde arunci cheltuieli şi tai venituri fără consultări, după nevoie. Dar măcar în trecut exista circumstanţa atenuantă a crizei şi recesiunii economice, ceea ce acum se neagă categoric că ar fi cazul.

Pe de altă parte, au ieşit în fruntea protestelor locale exact primăriile PSD de Bucureşti intrate de câteva luni în dizidenţă faţă de conducerea centrală a partidului. Ironia este că, până să basculeze politic, exact aceste primării au avut din belşug parte de fonduri. 

Sectorul 3 condus de Robert Negoiţă e în capul listei beneficiarilor Programului Național pentru Dezvoltare Locală (PNDL) în prima parte a lui 2018: 28 milioane lei, cât următoarele cinci municipii la un loc. Comparativ, în 2018 Sectorul 3 a luat 16.6% din toți banii primiți de cele 72 municipii și sectoare. Pe toată perioada 2017-2020 sectorul 3 Bucureşti a primit o alocare de 74.5 milioane lei din PNDL 2, cât toate celelalte cinci la un loc. Doar că, vezi bine, toate astea se întâmplau înainte ca primarul Negoiţă să se alăture mişcării #RezistînPSD iniţiată de primăriţa Firea.

 

Pe toată perioada 2017-2020 sectorul 3 Bucureşti a primit o alocare de 74.5 milioane lei din PNDL 2, cât toate celelalte cinci la un loc.

Cu alte cuvinte suntem într-o situaţie tipică de fake news, în care adversari politici se ciomăgesc manipulativ cu acele jumătăţi de adevăr care convin fiecăruia mai bineNici unii, nici ceilalţi nu susţin de fapt reguli raţionale şi transparente de bună guvernare, ci doar se împing ca să fie mai aproape de mecanismele clientelare de alocare a resurselor.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Descarcă raport [549.54 KB]

 

Proiectul Combaterea clientelismului în investițiile locale și transferurile financiare (CC-LIFT)  este finanțat de Open Society Foundations


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.