Scopul proiectului este de a dezvolta un set de instrumente de monitorizare și analiză, de a încuraja gândirea critică în consumul media și de a realiza o serie de ateliere / intervenții pilot, în România și Moldova, vizând expunerea și înțelegerea mecanismelor de propagandă / dezinformare si cresterea alfabetizarii media, in contextul specific cultural si media al fiecarei tari.
În cadrul proiectului, vom aborda 4 direcții majore:
- Crearea de instrumente pentru a măsura fenomenul și prezentarea în evenimente publice, pentru a genera dezbatere publică și, astfel, pentru a spori gradul de conștientizare a publicului cu privire la o realitate deficitară (indice de manipulare)
- Crearea unui pachet de materiale educaționale legate de dezinformare și pilotarea acestuia într-o serie de ateliere de lucru de tipul Școlii pentru Democrație, atât în România, cât și în Republica Moldova, vizând trei grupuri țintă importante: studenți (jurnalism, drept, științe politice); elevi de liceu; profesori de liceu care predau științe umaniste și astfel pot acționa ca multiplicatori (prin includerea instrumentelor și a cazurilor noastre în materialele de clasă)
- Crearea un număr de produse media care captează într-un mod creativ problemele pe care le analizăm și le explicăm: postări de materiale video de către bloggerii cunoscuți; studii de caz cu privire la știri false sau manipulate care au creat efecte grave în realitate.
- Inițierea unei campanii de finanțare a unor entități media independente și echilibrate
Proiectul va dezvolta abilitățile liderilor comunității locale (profesori de liceu – cu accent pe Moldova, elevi/studenți care pot disemina informația) pentru a identifica și dezvălui știri false și manipulare în mass-media; va crea legături între studenții și profesorii moldoveni și români în rolul lor de observatori ai mass-media.
Ce am făcut până acum:
Pe 11 iunie, am organizat împreună cu Watchdog.md dezbaterea #RECONNECTMOLDOVA – Cum poate România să ajute Moldova în timpul președinției UE? în cadrul căreia am discutat despre ce ar trebui să facă România în timpul președinției UE pentru a sprijini mai bine calea europeană a Republicii Moldova. Rezultatele vor fi puse la dispoziția factorilor de decizie pentru a fi integrați în politicile și proiectele de la nivel european.
Am publicat raportul Autogol prin suprapropagandă SPECIALITATE POLITICĂ A PSD?.
Pe 9 iunie PSD a organizat la Bucureşti un miting împotriva abuzurilor în justiţie, pentru care au fost aduşi membri de partid din toată
țara. S-a scandat împotriva lui Soros și a „statului paralel”. Imaginile din piaţă şi analizele ulterioare ale comentatorilor conturează un semieşec: oamenii obosiţi şi blazaţi, în general funcţionari şi lume modestă, adusă de la mari distanţe pe convocator, n-au reacţionat la
sloganuri şi au început să plece înainte de un finalul gândit să fie triumfal, cu un discurs mobilizator al lui Liviu Dragnea, creierul acţiunii, şi toţi ceilalţi lideri ai coaliţiei prezenţi pe scenă.
Pe 11 iunie, primăriţa Bucureştiului, Gabriela Firea, a fost huiduită live de publicul adunat pe Arena Națională ca să felicite pe Simona Halep pentru titlul de la Roland Garros. Exerciţiile stângace de „damage control” care au urmat – ştergerea de comentarii
negative; închiderea a paginii de FB a Gabrielei Firea; producţia de fake news în departamentul de PR al PSD – n-au făcut decât să agraveze criza de imagine a celui de-al doilea lider social-democrat ca importanţă. Încă din weekendul 9-10 iunie, EFOR a lansat la lucru algoritmi pentru a măsura efectele în piaţa de comunicare ale erorilor politice ale celor doi lideri. Timp de o săptămână am analizat datele din platforma ZeList Monitor.
Proiectul Screening and Counteracting Alternative Realities in Media (SCAR-Med) este finanțat de Black Sea Trust. Opiniile și pozițiile participanților în cadrul evenimentului aparțin autorilor și nu reprezintă în mod obligatoriu poziția finanțatorilor.