Newsletter #4: SceMaps a publicat o analiză bazată pe big data pentru a dezvălui posibile practici de corupție în achizițiile publice

  • SceMaps a realizat analiza combinând indicatori de risc (red flags), fiecare dintre ei indicând o situație de risc, care duce la corupție sau conflicte de interese
  • Cercetarea bazată pe big data are scopul de a demonstra că o analiză de risc în timp real este posibilă, prin implementarea unui sistem de indicatori de risc obținuți pe tot parcursul procesului de achiziție și integrarea acestuia în sistemele de achiziții electronice la nivel național

Peste 250.000 de autorități publice din UE cheltuie anual aproximativ 2 trilioane de EUR (14% din PIB-ul UE) prin achiziții de servicii, lucrări și bunuri, potrivit estimărilor Comisiei Europene.

În Bulgaria, Italia, România și Spania, Scemaps a analizat situația din trei sectoare unde autoritățile publice cumpără semnificativ și care au fost identificate ca unele dintre cele mai riscante în termeni de abuz și utilizare neconformă de resurse publice: construcțiile, comerțul cu ridicata al combustibililor și comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice. Evaluarea de risc realizată de SceMaps, bazată pe analiza big data, arată că achizițiile publice din Bulgaria și România sunt mai deschise către comportamente suspecte atât din partea companiilor, cât și a autorităților contractante.

SceMaps a realizat analiza combinând indicatori de risc (red flags), fiecare dintre ei indicând o situație de risc, care poate rezulta în fapte de corupție sau conflicte de interese. Un singur indicator nu este dovada unei nereguli, dar mai mulți indicatori legați de o companie, autoritate contractantă, sector sau țară indică anumite comportamente suspecte în procesul de achizții atât la nivel micro (o singură entitate), cât și macro (sector sau țară), care necesită o atenție sporită.

Indicele concentrării cumpărătorilor este un indicator calculat de platforma analitică Scemaps (https://analytics.scemaps.eu/), care evaluează concentrarea sumelor acordate de o autoritate contractantă (cumpărător) unei companii specifice în perioada 2010-2019. Reprezintă un indicator care arată o posibilă dependență a unei companii de o instituție publică. Un index egal cu 100% înseamnă că o singură autoritate contractantă a asigurat toți banii pe care i-a primit o companie prin contracte de achiziție publică.

 

În Bulgaria, procentul de autorități care concentrează peste 60% din sumele acordate unui anumit furnizor este de aproape 2 ori mai mare (21%) decât în cazul altor țări – 12% pentru Italia și România, respectiv 10% pentru Spania. Bulgaria a înregistrat și cel mai mare grup de autorități contractante care au asigurat peste 90% din veniturile unei anumite companii, desi suma totală din contacte acordate de aceste entități este mult mai mică decât, de exemplu, în Spania. Acest indicator ridică semne de întrebare atât pentru autoritățile contractante, cât și pentru companii, care ar putea fi verificate individual prin informația oferită prin platforma SceMaps și mai ales prin combinarea cu alți indicatori.

 

 

Sursă: Platforma analitică SceMaps, https://analytics.scemaps.eu  (construcțiile, comerțul cu ridicata al combustibililor și comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice; 2010-2019)

 

 

 

 

 

 Indicatorul de proximitate față de data înregistrării calculează numărul companiilor care au câștigat prima ofertă în același an de la înregistrare sau anul următor. Acest indicator reprezintă riscul potențial ca o companie fără experiență să câștige o licitație publică. Mai mult, investigații legate de unele cazuri suspecte arată că anumite firme sunt adesea create special pentru a câștiga o anumită ofertă. La nivel macro (de exemplu, sector sau țară), proporția mai mare de companii constituite în același an sau anul anterior primei oferte prezintă un risc mai mare ca procesul de achiziție să fie influențat de mijloace neconcurențiale și posibil ilegale.

 

 

Sursă: Platforma analitică SceMaps, https://analytics.scemaps.eu  (construcții, comerțul cu ridicata al combustibililor și comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice; 2010-2019)

 

 

 

Acest indicator arată o problemă sistematică în cazul pieței bulgare: mai mult de jumătate dintre companiile care câștigă licitații publice în cele trei sectoare analizate de SceMaps au fost înregistrate cu puțin timp înainte de a câștiga prima lor licitație publică. Acest procent este de trei ori mai mic în România și Spania, în timp ce în Italia afectează doar 2% din toate companiile.

 

Aceștia sunt doar doi dintre cele 17 indicatori de risc furnizați de SceMaps. Evaluarea riscurilor utilizând acești indicatori oferă multe posibilități pentru instituțiile de supraveghere și anticorupție, organismele de reglementare și control, autoritățile de aplicare a legii, jurnaliștii de investigație și societatea civilă: de la evaluarea care vizează proiectarea măsurilor preventive până la raportarea neregulilor în achizițiile publice. Mai mult, profilurile SceMaps oferă informații detaliate despre autoritățile contractante, companii și oferte, facilitând investigațiile.

 

Sursă: Platforma analitică SceMaps, https://analytics.scemaps.eu  (construcții, comerțul cu ridicata al combustibililor și comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice; 2010-2019)

 

 

 

 

 

Cercetarea bazată pe big data are scopul de a demonstra că o analiză de risc în timp real este posibilă, prin implementarea unui sistem de indicatori de risc obținuți pe tot parcursul procesului de achiziție și integrarea acestuia în sistemele de achiziții electronice la nivel național. Acum știm că este și viitorul prevenirii corupției.

 

Mai multe informații

 

 

Proiect finanțat prin Fondul de Securitate Internă al Uniunii Europene – Poliție. Conținutul acestui site web reprezintă doar opiniile partenerilor proiectului SceMaps și este responsabilitatea exclusivă a acestora. Comisia Europeană nu își asumă nicio responsabilitate pentru utilizarea informațiilor pe care le conține.

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.