Cu siguranță ai auzit de multe ori termeni precum stat de drept, anticorupție, transparență decizională, participare publică; dar ai auzit și de oligarh, mogul, clientelism, populism. Toți acești factori influențează modul în care trăiești, cum se cheltuie banii publici, cum se pune la cale guvernarea țării sau cum se desfășoară relațiile politice și economice. Mai mult, influențează gradul de democrație din țara ta sau din regiune, cât de corect este votul, cât se investește în educație, sănătate sau în drumul din fața casei tale.
Îți pasă de comunitatea în care trăiești și de modul în care se iau deciziile în jurul tău, dar nu știi cum să te implici?
Despre Școala pentru Democrație | Highlights| Istoric | Participare | Traineri | Invitați | Despre organizații | Contact
DESPRE ȘCOALA PENTRU DEMOCRAȚIE
ȘCOALA PENTRU DEMOCRAȚIE, un program al Expert Forum, susținut de Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova și Ambasada Canadei la București, cu participarea British Council îți oferă explicații, soluții și instrumente pentru a înțelege, monitoriza, contribui la prevenirea cheltuirii clientelare a banului public, procedurilor netransparente privind politicile publice și nerespectării dreptului omului. Pornind de la experiența îndelungată anterioară a celor două organizații și a partenerilor lor, te invităm să participi alături de alți 20 de tineri, cu potențial de lideri la un seminar interactiv și non-formal cu durata de o săptămână din care vei învăța și schimba experiențe alături de experți și activiști din mediul ONG și reprezentanți ai instituțiilor publice din România.
Mai mult, vei învăța alături de tineri din România și Republica Moldova cum să identifici și să rezolvi problemele unei comunități, cum să scrii un proiect și să îl implementezi. Te vom susține cu sfaturi și financiar. Temele pe care le abordăm cu pasiune și interes în cadrul Școlii pentru Democrație sunt: democrație, stat de drept și buna guvernare; rețele de putere și mecanisme anticorupție; politică, populism și extremism; drepturile omului și cetățenie activă.
PARTICIPANTII DESPRE SCOALA PENTRU DEMOCRATIE 2014
HIGHLIGHTS
Discută cu reprezentați ai ambasadelor SUA în Republica Moldova și Canadei la București despre statul de drept și democrație
Află cum funcționează justiția alături de un judecător, membru al Consiliului Superior al Magistraturii și care este rolul ei de fapt în echilibrul puterilor în stat
Intră și trăiește în teatrul labirint organizat de 23 august și află ce înseamnă democrația, pe pielea ta. La propriu
Dezbate pe marginea unor documentare care te vor pune pe gânduri. De exemplu, vezi câți dintre oligarhii din Kapitalism – rețeta noastră secretă au ajuns în închisoare și de ce.
Vizualizează cum afectează extremismul și populismul mecanismele democrației și viața ta zilnică. Aducem pentru tine o expoziție de impact despre extrema dreaptă în România, alături de Friedrich-Ebert-Stiftung România și Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. Discută alături de europarlamentari care sunt valorile europene și cum se raportează Europa la aceste manifestări
Discută cu experții EFOR despre clientelism, corupție și anticorupție, monitorizarea instituțiilor publice
Implică-te și află cum poți scrie și implementa un proiect prin care să schimbi lucrurile din comunitatea din care vii. Vei lucra cu tineri care au interese comune și care te pot ajuta în atingerea scopului tău
UPDATE: Termenul limita pentru depunerea candidaturilor s-a prelungit pana pe data de 3 august, ora 24. Vor putea depune candidaturi si tinerii cu varsta intre 18 si 20 de ani.
Seminarul va avea loc în Simon (Bran), județul Brașov, Pensiunea Brandeberg, între 22 și 28 august 2014. La seminar vor participa 21 de tineri, cu vârste între 20 și 30 de ani, cetățeni din Republica Moldova sau România . Înscrierile se pot face până la data de 31 iulie, ora 17.00 pe adresa de e-mail [email protected]. Pentru a participa trebuie să ne trimiți un curriculum vitae, o scrisoare de intenție de maximum o pagină și un eseu de două pagini despre ce înseamnă să fii lider și despre cum ai produce o schimbare (cat mai concret/o situatie concreta) pentru îmbunătățirea situației economice, politice sau sociale din comunitatea sau regiunea din care vii. Propunerea trebuie să includă argumente și detalii privind identificarea nevoii, planul de acțiune și potențiali aliați și susținători. Participanții selectați vor fi anunțati până pe data de 5 august.
Organizatorii vor asigura cazare și masă, precum și transport (mașină, tren clasa a-II-a sau autocar) în limita a 130 RON (dus-întors). Din București, deplasarea se va face pentru toți participanții cu autocarul până la Fundațica, atât la sosire, cât și la plecare, iar costurile vor fi asigurate de catre organizatori.
IMPORTANT: pentru intrarea in România, participanții au nevoie de pașaport biometric sau pașaport simplu, cu viza. Mai multe detalii aici si aici.
FACILITATORI
Septimius Pârvu
Septimius este coordonatorul Școlii pentru Democrație încă de la prima ediție, din 2011. Lucrează ca manager de program în cadrul Expert Forum și este expert ȋn reforma administrativă, bună guvernare și procese electorale. Septimius administrează programe destinate dezvoltării cetățeniei active și implicării cetățenilor în luarea deciziilor publice și a coordonat mai multe campanii naționale de monitorizare a proceselor electorale. Septimius a colaborat cu unele dintre cele mai importante organizații neguvernamentale din România, precum Asociația Pro Democrația sau Societatea Academică din România.
Alina Constantinescu
Trainer acreditat CNFPA, Alina Constantinescu lucreaza de cinci ani ca manager de proiecte de buna guvernare la British Council Romania. In ultimii 10 ani, a tinut cursuri de formare pentru peste 700 de tineri si profesionisti , in domeniile cetatenie activa, dialog intercultural, conflicte etnice, libertate de exprimare, drepturile omului, scriere si management de proiect, in cadrul mai multor institutii nationale si internationale ca British Council, Freedom House, Balkan Investigative Reporting Network, Agentia Nationala pentru Romi.
Luiza Bălăceanu
Luiza lucrează de peste 4 ani în sectorul non-guvernamental, fiind activă în cadrul mai multor organizații: Asociația Pro Democrația, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate- Sastipen și Asociația Teach for Romania. Luiza a fost implicată în diverse proiecte de bună guvernare, monitorizare a alegerilor, educație civică, incluziune socială, campanii de creștere a gradului de conștientizare cu privire la diferite subiecte legate de democrație și drepturile omului. A terminat Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA.
Cătălina Vieru
Cătălina este psiholog cu formare în consiliere și terapie experiențială și trainer certificat în metode de educație nonformală și exprimare creativă. Experiența ca facilitator de grupuri de dezvoltare personală prin metode creative (dramaterapie, teatru de improvizație, storytelling) a condus către o înclinație naturală către folosirea metaforei și a teatrului în lucrul cu oamenii. Astfel, a participat la câteva performance-uri de teatru labirint și a fost ulterior constructor în cadrul spectacolului de teatru labirint ”9”.
Doru Toma
Doru Toma este coordonator de programe in cadrul Programului Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundatiei Konrad Adenauer. Printre altele, Doru coordoneaza programul de leadership pentru tineri juristi romani “Lideri pentru Justitie” si este implicat activ in organizarea festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului “One World Romania”. Licentiat in Relatii Economice Internationale la Bucuresti (2003-2007), cu un master in Geopolitica la Paris (2007-2008), Doru este absolvent programelor de leadership „Southeast Europe and the EU – Leadership Development Programme” (2010-2011) si “FutureLab Europe” (2011-2012).
INVITAȚI
Matthew Kelly
Matthew Kelly este Vice-consul în București la Ambasada Statelor Unite ale Americii. Acesta este cel de-al doilea mandat, primul fiind în secțiunea ECON în Sarajevo, Bosnia și Herțegovina. În trecut a fost voluntar în Peace Corps în Lovech, Bulgaria. S-a născut și a crescut în Lynbrook, NY, aflat în apropriere de Long Island și Queens. Are doi frați și două surori. A studiat Afaceri Internaționale și Istorie la University of Scranton în Pennsylvania.
Matthew Kelly s-a alăturat Foreign Service în 2010, iar înainte a lucrat ca manager de proiect pentru o companie din New York. Vorbește română, sârbo-croată, germană și bulgară.
Neil Swain
Neil Swain este Senior Trade Commissioner and Commercial Counsellor la Ambasada Canadei în România. Este responsabil pentru România, Bulgaria și România. Înaintea preluării funcției de la București în 2013, Neil Swain a fost Director adjunct al secțiunii Invest In Canada pentru DFAT-D pentru 2 ani și responsabil pentru comerț la Montreal Regional Office timp de trei ani. A lucrat ca responsabil pentru comerț la Ambasada Canadei în Coreea de Sud între 2004 și 2013. A finalizat studiile de masterat în Relații publice la Universitatea Yonsei, Seul. Este căsătorit și are doi copii.
Sorin Ioniță
Sorin este expert ȋn reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale și Președinte al Expert Forum. Lucrează constant ca consultant al Consiliului Europei, Băncii Mondiale şi UNDP pe Europa de Est şi Balcani. De asemenea, Sorin Ioniță este reprezentant al României ȋn Comitetul Economic şi Social European (EESC), sectiunile Transport-Energie şi Mediu-Agricultură și lector asociat al Maastrict School of Management (MSM). A terminat Institutul Politehnic Bucureşti (IPB); Master la Central European University (CEU), Budapesta; a fost Fulbright fellow la Georgetown University, Washington DC.
Laura Ștefan
Laura Ștefan este expert anticorupție la Expert Forum și lucrează constant cu instituții și organizații internaționale, din cadrul Organizației Națiunilor Unite sau Uniunii Europene. Are o experiență de peste 13 ani în domeniul luptei împotriva corupției și creșterii transparenței decizionale. Domeniile sale de expertiză sunt analiză legislativă, pregătirea funcționarilor publici și dezvoltarea capacității organizațiilor neguvernamentale pe teme precum conflicte de interese, incompatibilități, politici publice, acces la informații și transparență decizională, achiziții publice, evaluare de politici, management de proiect și formularea și implementarea de politici publice legate de anticorupție, crimă organizată, reforma sistemului de justiție, buna guvernare și reforma statului. Laura a fost directoare ȋn Ministerul de Justiţie, consultant internaţional pe reforma statului de drept al Comisiei Europene şi Consiliului Europei. A absolvit Dreptul la Universitatea Bucureşti şi Master in Law la Cambridge University.
Ovidiu Vanghele este editor la Centrul de Investigatii Media. Pana in 2013, Ovidiu a fost reporter la Pro TV, unde a colaborat si la emisiunea “Romania, te iubesc!” si la agentia de stiri Mediafax, pentru mai bine de sase ani. Ovidiu este specializat în producerea de anchete jurnalistice pe teme legate de justitie, abuz de putere, clientelism și corupție si a fost premiat de mai multe ori de RADOR, Jurnalisti fara Frontiere sau Clubul Roman de Presa.
Sever Voinescu
Sever Voinescu este jurist și publicist. În 1998 a fost numit secretar general al Ministerului Afacerilor Externe. Îmbinând atribuții de natură juridică cu cele de natură politico-diplomatică, Sever Voinescu a petrecut șase ani în diplomație, dintre care trei și jumătate (2000 – 2003) în calitate de consul general al României la Chicago. În această calitate, a fost invitat ca lector la diverse universități americane, inclusiv la școli de drept, pentru a conferenția pe teme de drept internațional, prezentând poziția României în diverse chestiuni aflate atunci pe agenda internațională.
A fost deputat (2008-2012) de Prahova al Partidului Democrat Liberal, iar între 2004-2008 a ocupat postul de coordonator al programului de politică externă din cadrul Institutului pentru Politici Publice. În 2012, Sever Voinescu a redeschis propriul cabinet de avocatură și, în 2013, s-a asociat cu buna lui prietenă Cristina Trăilă pentru a forma Trăilă & Voinescu.
Cristian Chiscop este coordonator de programe la Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung. Are o experiență de peste 10 ani în domeniul consolidării și modernizării instituțiilor democratice din România, a partidelor politice în special, fiind coordonatorul mai multor programe de formare pentru tineri și femei activi în politică din România și Republica Moldova. Unul dintre cele mai recente proiecte în care a fost implicat este expoziția itinerantă ”Nu extremismului de dreapta – pentru o democrație activă!”, care tematizează strategiile extremei drepte în România, felul în care încearcă să pătrundă în cultura tinerilor și răspândirea concepțiilor de extremă dreapta în mijlocul societății.
Cristi Danileţ este judecător, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, fost vicepreşedinte al Judecătoriei Oradea. A fost reprezentantul României în Comisia Europeană pentru Eficienţa Justiţiei în cadrul Consiliului Europei, expert în cadrul grupului de lucru pentru întarirea integritaţii judecatorilor și are ca arii de expertiză independenţa justiţiei, imparţialitatea judecătorilor, integritatea judiciară, justiţia juvenilă şi mijloace alternative de soluţionare a litigiilor. A absolvit cursurile Facultaţii de Drept a Universitaţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, Specializarea Postuniversitară în domeniul „Ştiinţe Penale” la Facultatea de Drept a Universitaţii din Timişoara, master specializarea „Ştiinţe penale şi criminalistică” și a obținut doctoratul în cadrul Universitaţii Babes-Bolyai”.
Otilia este expert în politici de energie și infrastructură de transport, companii publice, consultant al Băncii Mondiale. A lucrat un an în sectorul privat în audit financiar (Andersen, Ernst & Young) şi aproape cinci ani la Banca Mondială în calitate de consultant. Aici a lucrat pe proiecte de energie şi infrastructură, dar şi pe analiză, statistici şi proiecţii macroeconomice. A contribuit la diverse studii ale Băncii privind infrastructura municipală şi utilităţile publice la nivel local şi a primit premii speciale (“Spot Awards”, 2003, 2006) din partea Băncii pentru performanţă pe proiecte privind piaţa de electricitate şi servicii municipale. Ulterior, a studiat Politici Publice şi Descentralizare Fiscală la Universitatea Central-Europeană, Budapesta.
ISTORIC
Vezi mai multe despre editiile trecute ale Școlii pentru Democrație aici.
DESPRE ORGANIZAȚII
Expert Forum
Expert Forum (EFOR) este un think tank din Bucuresti, infiintat de cunoscuti experti in politici publice si buna guvernare care au activat mai bine de un deceniu in societatea civila, avand o cunoastere excelenta a sectoarelor publice pe care le analizeaza. Domeniile pe care le acoperim includ: reforma administratiei si integritate; descentralizare si finante publice; reforma justitiei si anticoruptie; politici sociale si pensii; energie si transporturi; sanatate. Mai multe detalii pe pagina web www.expertforum.ro
Ambasada Statelor Unite la Chișinău
Ambasada SUA in Moldova protejeaza si promoveaza interesele americane, stabileste relatii de colaborare cu Moldova prin intermediul contactelor cu liderii Guvernului moldovenesc, cu lideri din domeniul afacerilor, agriculturii, presei, invatamintul etc.
Mai multe detalii pe pagina web http://moldova.usembassy.gov/
Ambasada Canadei la București
Ambasada Canadei la București oferă servicii atât pentru cetățenii canadieni, cât și pentru cei români. Mai mult, ambasada acoperă și Bulgaria și Moldova.
Mai multe detalii pe pagina web a ambasadei.
British Council
British Council este organizatia internationala a Marii Britanii pentru relatii culturale si educationale care ofera oamenilor de pretutindeni o deschidere catre creativitatea si realizarile britanice si stabileste relatii durabile intre Marea Britanie si alte tari. Activitatea sa este axata in special pe domeniile educaţie, limba engleză şi artă. British Council este o organizatie apolitica ce se bucura de o stransa colaborare cu guvernul britanic. Pentru mai multe informatii despre activitatea British Council in Romania, vizitati: www.britishcouncil.ro.
CONTACT
Septimius Pârvu
Coordonator proiect, Expert Forum
0737.748.667
Acest program este finanțat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova și Ambasada Canadei la București. Seminarul a fost organizat cu participarea Fundației Friedrich Ebert Romania.