en_US English

Școala pentru Democrație la Timișoara

În perioada 21-22 ianuarie 2016, Expert Forum a continuat seria de seminare pe tema statului de drept și cetățeniei active, la Timișoara, cu proiectul Tineri în Agora, parte a programului Școala pentru Democrație. Evenimentele au fost organizate în parteneriat cu Colegiul N. Lenau și Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Timișoara.

Pe 21 ianuarie am organizat prima întâlnire între peste 50 de elevi și profesori de la cele 2 licee, precum și de la Colegiul Tehnic „Henri Coandă” și viceguvernatorul Regiunii Sogn og Fjordane, dl. Gunnar Haereid. Tema discuției a fost modul în care funcționează consultările publice și mecanismele prin care cetățenii pot accesa informația publică în Norvegia, precum și practica legată de aceste 2 teme în România.

Câteva dintre concluziile dezbaterii: accesul la informație este fundamentul unui stat democratic, buna funcționare a statului norvegian se bazează pe încrederea pe care cetățenii o acordă instituțiilor publice, iar legea se aplică tuturor în același mod, indiferent de statulul public al persoanei respective. Proiectele naționale importante rămân în dezbatere publică de regulă trei luni și sunt deschise spre comentarii tuturor persoanelor interesate. Accesul la informații este unul rapid, informatizat, răspunsurile sunt transmise de regulă în 1-3 zile, iar refuzul sau abuzul sunt mai degrabă exceptii. Publicarea proactivă a informatiei este o practică în administrația norvegiană. La eveniment a participat și viceprimarul Municipiului Timișoara, dl. Dan Diaconu.

În după amiaza zilei de 21 ianuarie, viceguvernatorul Regiunii Regiunii Sogn og Fjordane, dl. Gunnar Haereid s-a întâlnit cu reprezentanți ai Societății Timișoara, dezbaterea fiind centrată pe modul în care statul norvegian implică cetățenii în luarea deciziilor, dar și pe discuții legate de situația imigranților sau sistemul social norvegian.

Pe 22 ianuarie, proiectul continuă cu un seminar de pregătire pentru 25 de elevi, prin care aceștia vor învăța cum funcționează consiliul local și, în general, administrația locală și vor pregăti un plan de monitorizare a acestuia pe teme legate de tineret. La eveniment vor participa consilieri locali din Timișoara.

 

Școala pentru Democrație este un program al Expert Forum prin care dezvoltăm aptitudini de implicare în viața comunității și procesul decizional, generăm dezbateri pe teme legate de stat de drept și cetățenie activă și susținem cetățenii în acțiuni civice.

Contact: Septimius Pârvu, manager de proiect Expert Forum, [email protected] sau 0787.638.315

Eveniment organizat în cadrul proiectului Cetățenia activă – un instrument puternic pentru consolidarea statului de drept finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România . Parteneri: Centrul Român de Politici Europene, Freedom House, Liderjust, Fylkesmannen I
Sogn og Fjordane

logos


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.