În cadrul Școlii pentru Democrație de la Brașov, fiecare dintre profesori a propus un proiect ce urma a fi implementat în școlile din Republica Moldova.

 

Între 2 și 7 mai, cu sprijinul Expert Forum au fost implementate 1o proiecte, după cum urmează:

2 mai
Chișinău – Liceul Teoretic „Dante Alighieri”

Am organizat o simulare de vot pentru elevii de la Liceul Teoretic „Dante Alighieri”, urmată de o proiecție a filmului documentar „O capră pentru un vot” și dezbateri despre film., alături de prof. Natalia Diacenco.

Chișinău – IP Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”

Prof. Tatiana Verdeș a organizat un training pe tema scrierii și managementul proiectelor pentru profesori și elevi din Liceul Ștefan cel Mare.

3 mai

Gimnaziul „Eugen Cozeriu” S. Catranîc, raionul Făleşti

În luna aprilie a prof. Margarita Rotari a organizat un photovoice, prin care tinerii din școală au identificat problemele legate de mediu din localitate și au realizat o expoziție foto pentru a sensibiliza publicul. Apoi, pe 3 mai am organizat o cafenea publică în care am discutat despre câteva teme prioritare, cum ar fi cum activăm cetățenii să fie activi în ecologizarea localității. La eveniment a fost prezent și primarul localității.

 

IP Gimnaziul Făleştii Noi

La Fălești, la IP Gimnaziul Făleştii Noi, prof. Natalia Popov a folosit educația nonformală pentru a înțelege mai bine ce face administrația publică locală, cum se rezolvă o problemă și cum pot fi cetățenii activi în comunitatea lor, activitate ilustrată prin proiecția documentarului Lotte.


4 mai

Chișinău, Liceul Teoretic ,,Miguel de Cervantes Saavedra”

În perioada 03 – 05.05.2017 în LT ,,Miguel de Cervantes” s-a desfășurat proiectul ,,Consiliul Elevilor-un pas spre Democrație”, care s-a axat pe formarea și motivarea elevilor întru realizarea schimbării dorite. Proiectul a fost implementat de prof. Parascovia Mîndrescu. În cadrul primei zile de proiect elevii au fost instruiți prin intermediul unui training în care au fost trasate direcțiile de activitate și s-au stabilit prioritățile acțiunilor Consiliului de Elevi. În a doua zi de proiect, în cadrul unei cafenele publice, elevii din liceu au oferit soluții eficiente de asigurare a funcționalității Consiliului. Am discutat despre vizibilitate, prioritățile tinerilor și reprezentativitatea Consiliului.

Chișinău, Liceul Academiei de Științe a Moldovei 

Elevii de la Liceul Academiei de Științe au întocmit un draft de cod de integritate pentru elevi sub coordonarea prof. Pavel Cerbușcă, iar pe 4 mai am organizat o audiere publică alături de elevi de la mai multe licee din Chișinău: echipa Consiliului elevilor, LT ”I. Creangă”, LT ”Spiru Haret”, reprezenanții DGETS, Centrul Național Anticorpuție, precum și absolvenți care au avut rol de mentor pentru echipa de redactare.


5 mai
Leova, Școala de tip-internat Leova

Prof. Aurelia Nucă a implementat proiectul Tineri activi- un pas spre democratie!, în cadrul căruia 38 tineri din Leova (voluntari de la CSPT Leova, de la Consiliul Raional al Tinerilor, de la AO ,,Parteneriat Social,, și liceeni de la Liceul Teoretic „M.Eminescu” și „C.Spataru”) au participat la o cafenea publică. În cadrul acesteia am reflectat asupra importantei activismului civic, am identificat problemele din orasul Leova, au căutat modalități de a sprijini Primaria Orașului Leova si am analizat blocajele care împiedică tinerii să fie activi în comunitate. Au participat și Alexandru Gospodinov, Șeful Directiei Invatamant, Mihai Timofti și Galina Codreanu – reprezentantul Parlamentului RM, Vitalie Gargaun –  Primarul Leova, Raisa Balan -Presedinta AO ,,Parteneriat Social,,. Grupul de tineri a mers cu problemele identificate în audientă la primarie.

Comrat, Liceul Mihai Eminescu / Școala Gimnazială „Tudor Opriș” Turda/  Liceul Teoretic „Evrika” or. Râbnița – lunile aprilie – mai

În lunile aprilie- mai, alături de Școala Gimnazială „Tudor Opriș” Turda și Liceul Teoretic „Evrika” or. Râbnița, Liceul Mihai Eminescu din Comrat a organizat o serie de activități legate de educația electorală a tinerilor. A fost proiectat filmul documentar „O capră pentru un vot” în toate cele trei școli și au avut loc dezbateri locale și on-line, între toate cele 3 școli, despre responsabilitatea implicării civice a tinerilor. De asemenea, au fost organizate expoziții despre importanța votului. Profesorii care au coordonat activitățile sunt Sofia Rusu, Grigore Cojocaru și Emanuela Stan.

​6 mai ​

Primăriile Cricova și Cruzești / Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, or. Cricova 

Prof. Ludmila Moisei a organizat două cafenele publice privind prioritățile tinerilor din comunitate. Am discutat despre probleme locale, soluții și moduri în care tinerii se pot implica în soluționarea acestora. În ambele cazuri, primarii localităților au participat la discuții și la concluzii, iar la Cricova ni s-au alăturat și secretarul Consiliului local, precum și directorul pentru Cultură din primărie.