În perioada Februarie-Iunie 2021, am organizat activități în cadrul proiectului „Consolidating the capacity of teachers in Romania and Republic of Moldova in times of crisis” finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation (BST). Am lucrat direct cu profesorii și elevii din România și Republica Moldova, iar activitățile proiectului au urmărit atât să consolideze rețeaua de profesori din Școala pentru Democrație, cât și să continue programul Let`s talk about You(th)!.

 

Consolidarea rețelei de profesori din cadrul Școlii pentru Democrație

Modul în care vor avea loc cursurile în următorul an școlar rămâne incert – chiar dacă ne pregătim pentru un început de an fizic, la școală, nu există garanția că lucrurile vor rămâne la fel și că nu ne vom întoarce la predarea online sau la cursurile hibride. Obiectivul nostru pentru proiect a fost să pregătim profesorii pentru toate aceste scenarii. Am discutat împreună despre lecțiile învățate în ultimul an și am descoperit modalități prin care profesorii pot integra instrumentele pe care le-am folosit online și în cursurile de la școală, sau cele în format hibrid.

 

#Scopul nostru: creșeterea abilităților profesorilor din rețeaua Școala pentru Democrație de a ține cursuri atât online, cât și offline, într-un mod eficient și interactiv pentru elevi. Sprijinim atât elevii, cât și profesorii în creșterea interactivității prin metode alternative de predare, cum ar fi concursurile de vorbire publică online

#Instrumente: ateliere despre diversitate și includere; stat de drept și justiție; instrumente digitale; interactivitatea în clasă.

 

Calendarul activităților:

1. Lansarea chestionarului: ianuarie – februarie 2021

În luna ianuarie am lansat un chestionar (https://forms.gle/Xgj4d2HjAMp4SaHw5) în cadrul comunității de profesori din Școala pentru Democrație. Scopul sondajului a fost de a oferi spațiul necesar profesorilor pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine experiențele lor din ultimul an de școală. Au răspuns 78 de profesori sondajului.

 

 

 

 

 

 

 

2. Ateliere pe temele de interes pentru profesori:  mai – iulie 2021

Pe baza răspunsurilor din cadrul chestionarului am putut să identificăm care sunt nevoile profesorilor și cum putem să răspundem la ele prin întâlniri și ateliere pe teme de interes pentru ei. Am organizat 5 ateliere pe următoarele teme:

  • despre introducere în diversitate împreună cu Cătălina Olteanu, membră în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării
  • despre ce înseamnă statul de drept pentru mine împreună cu Lorin-Ovidiua Hagimă și Cristiana Beclea, experți în cadrul Ministerului de Justiție
  • despre ce am învățat în școala online împreună cu Florin Ghindă, fondator RomaniaPozitiva
  • despre cum facilităm interactivitatea și culegem feedback de la elevi împreună cu Florin Ghindă

3. Lansare analizei despre provocările profesorilor din ultimul an și despre cum le-au depășit: iulie 2021

Având în vedere atât răspunsurile din cadrul chestionarului, cât și interacțiunile cu profesorii din ultimul an, am lansat o analiză care prezintă atât provocările de care s-au lovit profesorii, cât și soluțiile pe care le-au identificat. Documentul poate fi citit aici:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Continuarea programului Let’s talk about YOU(th)!

Programul Let’s talk about YOU(th)! a pornit în mai 2020 din dorința de susține vocea elevilor și de a îi ajuta să se facă auziți privind probleme importante pentru ei din comunitatea lor. Prin acest proiect EFOR a lucrat direct cu elevii în ateliere interactive online, sesiuni de antrenament online și va desfășura o competiție de discursuri publice.

 

#Scopul nostru: stimularea interesului tinerilor pentru democrație și implicare civică.

#Instrumente: ateliere despre comunitate, fake news, scriere și redactare de discursuri, înțelegerea și aprofundarea unei probleme.

#Tema competiției: “Care este o problemă importantă care te afectează pe tine și pe comunitatea ta?”

 

În cadrul acestor ediții avem alături de noi 68 de elevi coordonați de:

Prof. Camelia Șerban, Liceul Teoretic ”Ioan Cotovu”, Hîrșova, România

Prof. Ovidiu Albert, Colegiul Național Roman-Vodă, Roman, România

Prof. Horațiu Suciu, Colegiul Național Iulia Hașdeu, Lugoj, România

Prof. Aura Eftimie, Liceul Teoretic ,,Grigore Tocilescu”, Mizil, România

Prof. Dan Solcan, Colegiul Național “Bogdan Petriceicu Hașdeu”, Buzău, România

Prof. Viorel Bolduma, IP Centrul de Excelență în Construcții, Chișinău, Republica Moldova

Prof. Natalia Sîncu, IP Gimnaziul nr. 2 , Drochia, Republica Moldova

Elevii participanți au fost împărțiți în echipe mixte, având posibilitatea să cunoască tineri din alte comunități. În cadrul echipelor ei s-au ajutat reciproc cu sfaturi și feedback, iar în final fiecare participant s-a filmat prezentând discursului lui/ei.

 

Calendarul activităților:

1. Training pentru profesorii coordonatori – Februarie 2021

Profesorii coordonatori din Hirsova, Roman, Lugoj, Mizil, Buzau, Chisinau si Drochia au participat în cadrul unui training despre metodologia competiției și valorile programului.

2. Training pentru coordonatorii de echipă – Martie 2021

Echipele au fost coordonate de 12 elevi, foști participanți ai programului LTY. Ei au participat la un training de coordonat și au avut oportunitatea de a-și dezvolta aptitudini de management de proiect, management de echipă, leadership, etc.

 3. Lansarea competiției & atelierele introductive – Martie 2021

Cum ajutăm tinerii să-și facă vocea auzită? Oferindu-le informațiile și abilitățile necesare pentru a-și exprima clar, logic și argumentat opiniile! În cadrul atelierelor interactive lucrăm direct cu elevii și facilităm învățarea într-un mod practic a rolului pe care fiecare dintre noi îl are în comunitate.

#AteliereIntroductive au avut rolul de a ajuta elevii să:

💡 să descopere ce înseamnă o comunitate, cum ne raportăm la ea și cum o putem analiza

💡să aprofundeze înțelegerea problemei și cum să se documenteze din surse sigure

💡 să deprindă noțiuni de organizare și susținere a unui discurs public

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Antrenamente în echipe pentru pregătirea discursurilor – Aprilie 2021

În luna aprilie am susținut peste 20 de antrenamente de cel puțin o oră fiecare, în cadrul cărora echipele au primit feedback din partea coordonatorilor de echipă și a cel puțin unui reprezentant Expert Forum. Sesiunile de antrenamente au constat atât în sugestii directe de îmbunătățiri ale discursurilor dar și oferirea unor explicații și sugestii despre problemele identificate de participanți.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Jurizarea discursurilor – Aprilie – Mai 2021

Discursurile pregătite de participanți au fost evaluate de un juriu independent. Le suntem recunoscători pentru implicare și feedback. În această ediție, ni s-au alăturat Alina Aflecailor, Green Peace; Stella Utica, BST; Elena Zaharia, Aspire Academy; Maria Florea, BST; Georgiana Ionița, Agenția Împreuna; Veronica Sîrbu, Judecător. Jurații au evaluat discursurile participanților pe baza unui barem și au oferit feedback individual.

6. Evenimentul de închidere a competiție – Mai 2021

În mai ediția a luat sfârșit cu multă bucurie și discursuri memorabile! Toată munca coordonatorilor, profesorilor și elevilor s-a transformat într-o ediție pe care am sărbătorit-o împreună. Cele mai bune discursuri au fost premiate astfel:

  • premiul 1: cameră foto instant Fujifilm InstaX

Premiul 1 a fost câștigat de Mihai Ionuț, Dora Luparu, Adriana Ciobanu, Papara Miruna.

  • premiul 2: boxă portabilă JBL Clip

Premiul 2 a fost câștigat de Ene Oana, Mara Raducan, Serban Eduard Bogdan, Cazacu Roxana, Cretu Alexandra, Medeea Glodeanu, Adam Theodora.

  • premiul 3: căști wireless LumAudio

Premiul 3 a fost câștigat de Caziuc Corina, Dumitrescu Dariana, Spitzer Patrick, Simionescu Smereciu Ana, Lupu Mihai, Dinu Alexia.

  • Mențiune specială: căști wireless LumAudio. Mențiunea a fost câștigată de Vacari Sandu.

De asemenea, juriul a oferit mențiuni speciale pentru cea mai bună argumentare a problemei, cea mai bună prezentare a discursului, cel mai bine documentat discurs, cel mai curajos discurs, cele mai bune soluții, cea mai originală temă, cel mai carismatic discurs.

 

Felicităm toți participanții pentru procesul de învățare și cunoaștere prin care au trecut cu brio și suntem onorați de încrederea pe care ne-au acordat-o! Împreună facem auzită vocea tinerilor!

 

Pentru mai multe detalii despre Let’s talk about You(th)!:

 

 

 

 

Activitățile sunt desfășurate în cadrul proiectului Consolidating the capacity of teachers in Romania and Republic of Moldova in times of crisis, finanțat printr-un grant al Black Sea Trust for Regional Cooperation. Opiniile exprimate în scris sau în publicațiile electronice nu reprezintă în mod necesar poziția Black Sea Trust, a German Marshall Fund sau a partenerilor săi.