Școala pentru Democrație este un program al Expert Forum care își propune să creeze un mediu inovator de învățare pentru profesorii care doresc să descopere instrumente alternative și eficiente de educare și implicare activă a tinerilor.

Școala pentru Democrație include un seminar de pregătire, care are loc la Brașov între 4 și 9 martie 2017. În lunile următoare vom susține implementarea de proiecte civice în școlile și comunitățile de unde provin cei 18 profesori, în Republica Moldova și România.

Dintre temele pe care le abordăm se numără:

Metode de învățare nonformală
Leadership
Concepte fundamentale: Democrație și statul de drept, buna guvernare, populism, clientelism, participare publică, cetățenie activă
Politici publice și mecanisme de advocacy
Scrierea și implementarea de proiecte, diseminarea rezultatelor și bune practici

POVESTEA ȘCOLII PENTRU DEMOCRAȚIE

 

Ziua 1 – tur ghidat în Brașov / profesorul ca lider

Ziua 2 – metode de educație nonformală

Ziua 3 – De ce eșuează democrațiile/ documentarul ca metodă de predare / construirea agendei publice și rolul cetățenilor / cum demontăm știrile false

Ziua 4 – De ce contează statul de drept / cetățenia activă și cum implicăm comunitatea

 

FACILITATORI

SPSeptimius Pârvu

Septimius este coordonatorul Școlii pentru Democrație încă de la prima ediție, din 2012. Lucrează ca manager de program în cadrul Expert Forum și este expert ȋn bună guvernare și procese electorale. Septimius a organizat cursuri de formare dedicate cetățeniei active, transparenței decizionale și observării alegerilor. A coordonat șapte campanii naționale de monitorizare a proceselor electorale începând cu anul 2012 în România și are experiență electorală în țări din regiune.

acAlina Constantinescu

Trainer acreditat CNFPA, Alina lucrează ca manager de proiecte de buna guvernare la British Council Romania. În ultimii 10 ani, a ținut cursuri de formare pentru peste 700 de tineri și profesioniști, în domeniile cetățenie activă, dialog intercultural, conflicte etnice, libertate de exprimare, drepturile omului, scriere și management de proiect, în cadrul mai multor instituții naționale și internaționale ca British Council, Freedom House, Balkan Investigative Reporting Network, Agenția Națională pentru Romi.

VORBITORI

siSorin Ioniță

Sorin este expert ȋn reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale și Președinte al Expert Forum. Lucrează constant ca consultant al Consiliului Europei, Băncii Mondiale şi UNDP pe Europa de Est şi Balcani. De asemenea, Sorin Ioniță a fost reprezentant al României ȋn Comitetul Economic şi Social European (EESC), sectiunile Transport-Energie şi Mediu-Agricultură și lector asociat al Maastrict School of Management (MSM). A terminat Institutul Politehnic Bucureşti (IPB); Master la Central European University (CEU), Budapesta; a fost Fulbright fellow la Georgetown University, Washington DC.

Cezara Grama

Cezara a absolvit Facultatea de Drept în 2013 și are diplomă de master în Drept Public Internațional. Are experiență de voluntariat în ONGuri și este absolventă a programului Lideri pentru Justiție coordonat de Fundația Konrad Adenauer. Cezara lucrează în domeniul statului de drept și anticorupție, având experiență în schimburi de experiență cu țări precum Ucraina, Georgia sau Republica Moldova.

Andreea Firăstrăeru

Andreea are 35 de ani și 15 ani de experienţă ca trainer și consultant în/pentru organizații ale societății civile, precum și experiență de lucru în structuri internaționale, în dezvoltarea și implementarea de proiecte/programe de formare a tinerilor în domeniul participării civice și politice. Domeniile de expertiză în training includ: formare de formatori, dezvoltare de programe de formare, educație nonformală, dezvoltarea abilităților de viață, managementul resurselor umane/voluntarilor, educație umanitară.

Andreea crede în respect pentru diversitate și solidaritate, în educația pentru acțiune prin metode nonformale și participative, în comunități de învățare și practică, precum cele în care activează: Training Cafe/Institutul Român de Training și E.D.U.C.afe/Crucea Roșie. În prezent, Andreea este învățător în cea de-a treia generație a programului Teach for Romania.

Valentina Ivan

Valentina este Director Politica Energetică de Investiții pentru EnerCap, evaluează planurile de investiții ale fondului cu privire la impactul riscurilor de reglementare și politice relevante pentru politica energetică din mai multe state membre UE. Analist de politici publice în sectorul energiei, Valentina este implicată în realizarea de studii de impact pentru Comisia Europeană, reglementatorul din sectorul energiei, institute de cercetare, think-tankuri. A absolvit un Master în Politici Publice Comparate de la Universitatea din Edinburgh și este doctor în economie.

Cristian Luțan

Cristian este Manager de Afaceri Corporative la Servier Pharma România, și liderul Grupului de Comunicare al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM). În trecut, el a lucrat la Bruxelles și București în organizații de afaceri publice și comunicare. Cristian deține un master în politici și management public de la King’s College London și un master în comunicare politică de la Institut des Hautes Études des Communications Sociales, Bruxelles, fiind licențiat în drept european.

Petra Dobruská

Petra este director program educațional la One World Romania la Școală. Are experiență de peste zece ani în management cultural, dobândită în ultmii șase ani în cadrul Ambasadei Republicii Cehe la București și a Centrului Ceh București. În cadrul celor două instițutii a dezvoltat strategii de promovare a evenimentelor culturale, a condus proiecte de lungă durată ca o colecție de cărti de bandă desenată bazată pe colaborarea interdisciplinară publicate în România și Cehia, a organizat nenumărate evenimente culturale, expoziții, concerte, festivaluri și ateliere pentru copii, elevi și pubicul larg. Ca experiență pedagogică a fost profesor la liceu, iar din toamna anului 2013 este implicată în dezvoltarea programului educațional One World Romania la Școală. De-a lungul anilor a participat activ la conferințe legate de drepturile omului și ca asistent de regie la realizarea unor filme documentare.

Ioana Brăilescu

Ioana este coordonator al cluburilor de film din cadrul programului One World Romania la Școală. Studii de specialitate în antropologie și cultură și o experiență îndelungată de lucru cu metode de educație nonformală, dobândită în grupuri internaționale și în activitatea didactică desfășurată în România și Olanda. Este activă de peste cinci ani în management cultural, promovare de evenimente culturale și în domeniul educației si a participat la programe europene de training pentru lucratori de tineret. În cadrul programului One World Romania la Școală dezvoltă cluburile de film din licee, organizează proiecții speciale și evenimente conexe, participă la organizarea festivalului internațional de Documentar One World Romania și dezvoltă strategii de comunicare.

Nicoleta Fotiade

Nicoleta este expertă și formatoare în domeniul educației media, editor și (co)autoare a mai multor studii de cercetare media și materiale de educație pentru competențe mediatice. Nicoleta lucrează cu copii, profesori și formatori în proiecte și ateliere de educație media de 14 ani. În 2006 a absolvit University of Westminster din Londra (UK) cu un Master în Comunicare. Este membră fondatoare a asociațiilor Mediawise Society și ActiveWatch.

Claudia Iordache

Claudia are 6 ani experiență în mediul non-guvernamental. Claudia a lucrat 5 ani la Fundația pentru o societate deschisă, unde a fost coordonator de proiect, PR, și în prezent este manager de comunicare la Centrul pentru Inovare Publică. Din 2014 este trainer. A susținut workshop-uri, traininguri pentru membri ai organizațiilor non-guvernamentale, pentru profesori, pentru studenți. Proiectele în care a lucrat în ultimii ani au fost în domeniul datelor deschise și al resurselor educaționale deschise.

Laura Borbe

Laura Borbe este profesor de ştiinţe socio-umane la Liceul Teoretic Mihai Eminescu, Cluj Napoca, din anul 2000. Și-a început cariera de dascăl, cu mult entuziasm şi curiozitate, în 1995, imediat după terminarea facultăţii.

Laura consideră că: Pe parcursul celor 21 de ani de lucru cu tinerii, entuziasmul şi curiozitatea au rămas vii, ele mă ţin implicată în ceea ce fac, dar am descoperit că nu sunt suficiente. A fost necesar să trăiesc temeri, dezamăgiri, frustrări şi să caut în fiecare zi soluţii punctuale la problemele fiecărei generaţii, fiecărui copil şi asta nu e uşor, într-un sistem care te face mereu ocupat cu orice altceva decât problema adevărată: cum să îi ajuţi pe copii să înveţe.

O rază de speranţă pentru mine s-a ivit în 2008, când am cunoscut programul IMPACT al Fundaţiei Noi Orizonturi. Am retrăit copilăria, mi-am reamintit că lucrurile cu adevărat importante sunt simple, că povestea şi jocul, cum spunea Platon, nu sunt instrumente, ci moduri de a fi, de „a fi în” viaţă, învăţare.

Acum pentru mine e uşor; nu simplu, ci uşor, pentru că ştiu că încrederea în mine şi între mine şi copii e cheia învăţării, rolul meu se reduce la a folosi zilnic cheia, ştiind că ea deschide drumuri. E simplu, dar nu uşor… pentru mulţi dintre tineri nu am să ştiu, probabil niciodată, cât de mult s-a deschis drumul şi cât de mult au reuşit să înainteze. Dar anii trec… frumos!

 

Participanți la ediția 2017 a Școlii pentru Democrație (în ordine alfabetică):

Republica Moldova
Cerbusca Pavel Liceul Academiei de Științe a Moldovei Chișinău, R. Moldova
Chilinciuc Angela IP Gimnaziul „Andrei Chivriga” s.Morenii Vechi, Ungheni
Ciutac Eugenia Gheorghe Liceul Teoretic ,, Dragoș-Vodă” Stăuceni, mun. Chișinău Măgdăcești, Criuleni
Cojocaru Grigore Liceul Teoretic „Evrika” or. Râbnița Râbnița
Diacenco Natalia Liceul Teoretic „Dante Alighieri” Chişinău
Iftodi Ludmila IP Gimnaziul lalova Lalova, r.Rezina
Margarita Rotari Gimnaziul „Eugen Cozeriu” S. Catranîc, raionul Făleşti
Mîndrescu Parascovia Liceul Teoretic ,,Miguel de Cervantes Saavedra” Chișinău
Moisei Ludmila Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, or. Cricova or. Cricova
Nucă Aurica Școala de tip-internat Leova or.Leova
Popov Natalia IP Gimnaziul Făleştii Noi s. Făleştii Noi, r. Făleşti
Rusu Sofia Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Comrat
Verdeș Tatiana IP Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” Chișinău
Zlotea Maia Liceul Teoretic ,,Emil Nicula” s. Mereni, r. Anenii Noi
România
Alexa Carmen Cătălina Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu „Vaslui Comuna Deleni, Vaslui
Nicolici Nadina Carmen Colegiul Tehnic „Lorin Salagean”, Drobeta Turnu Severin, Mehedinți
Sandu Ioana Nicoleta Scoala Vlaicu Vodă, Slatina Slatina, Olt
Stan Emanuela Școala Gimnazială „Tudor Opriș” Turda Turda, Cluj

Mulțumim tuturor celor au depus candidaturi. În 2017 am primit un număr record de propuneri, și anume 130, din România și Republica Moldova, fapt pentru care selecția câștigătorilor a fost foarte dificilă. Invităm toți profesorii să urmărească în continuare activitățile EFOR legate de educație pentru democrație în România și Moldova.

 

 

Proiect finanțat printr-un grant al Black Sea Trust for Regional Cooperation.Opiniile exprimate în scris sau în publicațiile electronice nu reprezintă în mod necesar poziția Black Sea Trust, a German Marshall Fund sau ale partenerilor săi.