Competiția de discursuri publice “Let’s talk about you(th)!” este o platformă dedicată tinerilor prin care își fac vocea auzită cu privire la problemele importante pentru ei, într-o societatea dominată de opiniile adulților din jurul lor, inclusiv cu privire la probleme care îi afectează în mod direct. Competiția are la bază dorința noastră de a-i sprijini pe tinerii români cu instrumentele de care ei au nevoie în societatea secolului XXI și de a îi provoca să se uite cu un ochi critic în jurul lor, să își înțeleagă drepturile și îndatoririle civice și să se implice. Elevii au la dispoziție 3 minute pentru a explica o problemă importantă din comunitatea lor, posibile soluții și fac un apel la acțiune pasionat.

Scop

Ne propunem să oferim tinerilor o platformă pentru a discuta deschis și informat despre problemele din comunitate importante lor. Vor avea ocazia să cunoască alți tineri interesați de rezolvarea problemelor, devenind parte dintr-o comunitate de tineri activi, conștientizând rolul valoros pe care îl au. Proiectul îi sprijină să devină cetățeni activi care să contribuie la transformarea comunității.

 

Activități

Structura competiției este formată din 4 etape: Pregătirea Discursurilor; Antrenament; Desfășurarea Competiției; Jurizarea și premierea.

Pregătirea discursurilor:

 • Alcătuirea grupului competiției format din elevi din orașe diferite
 • Prima întâlnire online – introducerea în competiție & să ne cunoaștem mai bine
 • A doua întâlnire online – cum îmi pregătesc discursul?
 • Postarea materialelor ajutătoare
 • Alegerea temei discursului

Antrenament:

 • Scrierea primului draft al discursului
 • Întâlniri de antrenament în echipe împreună cu EFOR/profesorii coordonatori

Desfășurarea competiției presupune postarea online a discursurilor pe grupul comun de Facebook.

Jurizarea și premierea presupune evaluarea discursurilor de către un juriu format membri ai comunităților elevilor, activiști, jurnaliști, persoane care sprijină activitatea tinerilor. După finalizarea jurizării este organizată o întâlnire online între participanți, organizatori și jurați pentru anunțarea câștigătorilor și sesiunea de feedback din partea juraților.

Jurizarea are loc pe baza unui barem pus la dispoziția elevilor de la începutul competiției. Baremul are următoarele criterii de jurizare: Conținutul; Structură și Stil; Prezentare. La final fiecare elev poate să ceară fișa de evaluare elaborată de jurați care conține punctajul acestuia pe fiecare categorie împreună cu un feedback personalizat oferit de jurați privind punctele forte ale discursului și sugestiile pentru îmbunătățire.

 

Rolul profesorului

Rolul profesorului în competiție este acela de coordonator al echipei lui de elevi participanți. Profesorul coordonator se va ocupa de recrutarea elevilor și adăugarea lor în grupul competiției. Pe parcursul competiției ei pot să fie resursă pentru elevi acolo unde elevii le cer ajutorul sau sfatul în timpul pregătirii discursului. Profesorul se va afla în contact cu EFOR pentru a ajuta în comunicarea eficientă între EFOR și elevii participanți. Cel mai important rol al profesorului coordonator este acela de suport moral pe parcursul competiției. Pot exista momente în care elevii se simt descurajați sau nu au încredere în puterile proprii de a finaliza discursul, iar aici intervine profesorul coordonator cu un sfat, o încurajare și susținere.


Principalele reguli

 1. Durata discursului: 3 minute
 2. Juriul va fi independent și extern
 3. Problema să fie importantă pentru participant și pentru comunitatea sa
 4. Evaluarea este unitară – se face pe baza unei fișe de evaluare
 5. Nu contează expertiza elevilor în activități care presupun vorbitul în public

 

Criterii pentru selectarea elevilor:

 • Vârstă: elevi de gimnaziu sau liceu
 • Nivel de experiență: nu este necesar ca elevii să aibă experiență
 • Situația școlară: nu este relevantă
 • Nivel de implicare în competiție: implicarea activă, elevii participanți trebuie să participe la întâlniri și să fie deschiși la competiție

 

Bazat pe experiența avută din organizarea competițiilor precedente, suntem convinși că această experiență este benefică elevilor, ei având libertatea de a aborda, cerceta și discuta despre subiecte importante pentru ei. De asemenea, prin participarea în competiție ei devin parte a unei comunități de tineri activi și implicați, preocupați de probleme similare. Acest tip de comunitate poate să îi susțină și încurajeze în abordarea problemelor și căutarea de soluții.

 

Puteți să vedeți colaje cu discursurile participanților din edițiile trecute pe următoarele subiecte:

 

Implicarea tinerilor în comunitate

 

Educația din România – care este părerea tinerilor?

 

Părerea tinerilor despre bully-ing, anxietate și depresie