Youth Voice Matters 2021

 

În decembrie 2020 doar 25% dintre tineri au votat la alegerile parlamentare confirmând lipsa de interes în rândul tinerilor români pentru vot și politică în general. Așa cum am promis, ne continuăm misiunea dezvoltării unei platforme pentru a face opiniile acestora mai vizibile și pentru a-i motiva să se implice.

În perioada Ianuarie-Martie 2021, am organizat Youth Voice Matters. Prin acest proiect am lucrat direct cu elevii prin ateliere interactive, sesiuni de antrenament și o competiție pe echipe. 

În acest fel, elevii au avut ocazia de a învăța într-un mod practic despre rolul fiecăruia dintre noi în comunitate.

#Scopul nostru: stimularea interesului tinerilor pentru democrație și implicare civică.

#Instrumentele pe care le-am folosit: ateliere despre comunitate, fake news, scriere și redactare de discursuri, infografice și ateliere despre procesul decizional din România.

#Tema competiției: “Care este o problemă importantă care te afectează pe tine și pe comunitatea ta?”

 

Calendar Proiect

 

  1. Atelier discurs si infografic: 12 – 13 februarie
  2. Atelier despre administratie publica: 19 – 20 februarie
  3. Sesiuni de antrenamente:  22 februarie – 5 martie 
  4. Eveniment final cu decidenți:  23 martie
  5. Anuntarea castigatorilor: 27 martie

 

 

Atelierele Youth Voice Matters  – Împreună construim o societate sănătoasă și implicată în rezolvarea problemelor viitoarei generații!🙏

 

Cum ajutăm tinerii să-și facă vocea auzită? Oferindu-le informațiile și abilitățile necesare pentru a-și exprima clar, logic și argumentat opiniile! În cadrul atelierelor interactive Youth Voice Matters lucrăm direct cu elevii și facilităm învățarea într-un mod practic a rolului pe care fiecare dintre noi îl are în comunitate. 

#AteliereIntroductive ale YVM au avut rolul de a ajuta elevii să:

💡 să deprindă noțiuni de organizare și susținere a unui discurs public

💡să învețe cum să creeze un infografic și cum să se documenteze din surse sigure

💡 să înțeleagă și aplice cunoștințe despre funcționarea administrației publice în România

 

Sesiuni de antrenamente

 

În perioada 22 februarie – 5 martie am susținut peste 20 de antrenamente de cel puțin o oră fiecare, în cadrul cărora echipele au primit feedback din partea coordonatorilor elevi și a cel puțin unui reprezentant Expert Forum. Sesiunile de antrenamente au constat atât în sugestii directe de îmbunătățiri ale discursurilor și ale infograficelor pregătite, dar și unor explicații și sugestii despre analizarea temei fiecărei echipe. 

 

Eveniment decidenți politic 

 

Marți, 23 martie, am organizat evenimentul  „Prioritățile tinerilor din România – probleme și soluții” o discuție pe bune între liceeni și reprezentanții politici! Echipele de liceeni din proiectul „Youth Voice Matters!”  și-au susținut discursul live și au dezbătut probleme și soluții cu invitații noștri, decidenți politici la nivel național și european.

La eveniment au luat parte: Ambasadorul Marii Britanii în România Andrew Noble, Ștefan Pălărie, senator în Parlamentul României și Victor Negrescu, membru al Parlamentului European. Le mulțumim acestora pentru disponibilitatea și deschiderea de a intra într-un dialog real cu tinerii despre problemele urgente și mai ales despre care ar putea fi cele mai bune soluții.

A fost o discuție online excelentă cu peste 80 de liceeni care au identificat cu succes cauzele unor probleme complexe precum violența domestică, discriminarea, hărțuirea stradală, nevoia de educație sexuală în școli și abandonul școlar din România.

Felicităm toate echipele pentru dedicare și prezentarea unor soluții inovative! Ne bucurăm că evenimentul a facilitat o dezbatere pe bune între liceeni și decidenții politici.

 

 

 

Eveniment final – Competiție de discursuri 

 

Pe 27 martie,  Youth Voice Matters 2021 a luat sfârșit cu multă bucurie, discursuri și infografice memorabile! Toată munca coordonatorilor, profesorilor și elevilor s-a transformat într-un proiect de care suntem mândri. Sâmbătă l-am sărbătorit cu mare emoție.🥳

Materialele pregătite de echipele participante au fost evaluate de un juriu independent. Le suntem recunoscători pentru implicare și feedback. Anul acesta, ni s-au alăturat Ioana Burtea (Decât o Revistă), Septimius Pârvu (EFOR) și Andrada Petrache (British Embassy Bucharest).

Felicităm toți participanții pentru procesul de învățare și cunoaștere prin care au trecut cu brio și suntem onorați de încrederea pe care ne-au acordat-o!🙏

 

Locul 1 Echipa 5 – Tema: Hărțuirea stradală

Echipa a fost formată din: Stoian Mario Daniel(Galați), Dâncă Francisc (Constanța), Ian Anghel (Timisoara), Bodea L.M. Vanessa (Tecuci), Iulia Sturzu (Buzău), Riana Valentina Potecă (Drobeta Turnu Severin), Andrei Tudor(Găești)

Discurs

 

Infografice

 

Locul 2 Echipa 4 –  Tema: Violența domestică

Echipa a fost formată din: Ana-Maria Calciu(Galați), Sălcianu Diana(Constanța), Diana Tulin(Buzău), Theodor Socate(Drobeta Turnu Severin), Alexandra Mustață(Găești)

 

 

Locul 3 Echipa 9 – Tema: sănătatea mintală

Echipa a fost formată din: Focșa Marta Iuliana(Galați), Pivodă Robert(Constanța),Vitu Sandra(Timișoara),Cătănescu Raul(Timișoara), Patrichi F. Adriana-Elisabeta(Tecuci) Rotaru C. Alessia(Teuci), Andreea Soare(Buzău)

Mulțumim profesorilor, elevilor, coordonatorilor și Ambasadei pentru că au făcut acest proiect posibil. Astfel de oportunități sunt vitale în consolidarea unei platforme deschise tinerilor, prin care ei învață să se axeze atât pe probleme din comunitățile lor, cât și pe soluții.

Împreună construim o societate sănătoasă!

Activitățile au fost desfășurate în cadrul proiectului Young Active Citizens,  finanțat printr-un grant al Ambasadei Marii Britanii în România.