LTY a început în mai 2020, în plină pandemie, din necesitatea unui program dedicat adolescenților. Pentru a sărbători 10 ediții ale LTY în care am lucrat cu mai mult de 400 de studenți – am decis să lansăm o invitație în comunitatea noastră de absolvenți pentru a participa la o ediție aniversară.

20 de liceeni din Roman, Tecuci, Mizil, Târgoviște, Alexandria, Buzău, Timișoara, Galați și Constanța s-au întâlnit online în ateliere, au pregătit discursuri și au făcut schimb de feedback, pentru ca fiecare dintre ei să scrie și să susțină un discurs de 3 minute, prezentând o problemă importantă care îi afectează pe ei și comunitatea lor, precum și soluții realiste. Au abordat subiecte precum drepturile femeilor, accesul la educație de calitate, agresiunea și schimbările climatice.

Deși tema concursului a fost aceeași – „Care este o problemă importantă care te afectează pe tine și comunitatea ta?”, elevii au întâmpinat o nouă provocare – să includă perspectiva comunității europene în abordarea lor. 

 

Discursurile lor au fost evaluate de un juriu format din 3 membri activi din societatea civilă cu expertiză în subiectele abordate de studenți:

Alina Constantinescu, coordonator de proiecte în domeniul educației, implicării civice și promovării respectului pentru diversitate

– Andreea Rusu, director executiv al Centrului FILIA, organizație feministă

– Monica Loloiu, parte a Departamentului politic la reprezentarea Comisiei Europene în România

 

Pe baza competiției foarte strânse, am acordat două premii I, trei premii II și cinci premii III. 

 

Premiul 1 – Roxana Cazacu, Mizil   
Premiul 1 – Bianca Stoian, Buzău
Premiul 2 – Oana Maria Ene, Buzău
Premiul 2-  Andreea Lungu, Alexandria
Premiul 2 – Marius Chiriac, Buzău
Premiul 3 – Adriana Patrichi, Tecuci
Premiul 3 – Dara Ciubotaru, Buzău
Premiul 3 – Cristiana Galateanu, Galați
Premiul 3 – Ana Maria Marin, Târgoviște
Premiul 3 – Adriana Ciobanu, Roman

 

 

Au fost acordate premii speciale ale juriului pentru cele mai bune soluții, cel mai bun îndemn la acțiune, cele mai bune argumente și cea mai bună susținere a discursului.Felicitări premiaților și mulțumim profesorilor& elevilor pentru că au făcut acest proiect posibil. 

 

Let’s Talk About You(th)-Anniversary Edition este co-finanțat prin cadrul proiectului “Promovarea valorilor comune în Europa” finanțat prin programul Europe for Citizens al Comisiei Europene.