EFOR s-a alăturat demersului ActiveWatch și a solicitat Consiliului Național al Audiovizualului să ia măsuri cu privire la campaniile de promovare pe care le desfășoară mai multe administrații locale din țară în context electoral.
Textul integral, mai jos:
Către Consiliul Național al Audiovizualului
Vă aducem la cunoștință că, în această perioadă, mai multe posturi TV naționale difuzează în segmentele publicitare spoturi de promovare ale unor servicii sau programe furnizate de administrații locale din București și din țară. Datele noastre arată că cele mai multe spoturi de promovare sunt comandate de Primăria Generală a Municipiului București, Primăria Sector 3, urmate, la mare distanță de Primăria Municipiului Brașov și Consiliul Județean Brașov.
Spoturile în difuzare curentă sunt (posturile TV și intervalele orare au caracter indicativ):
– Program consolidări clădiri, Primăria Generală (România TV, 8 septembrie 2020, ora 10:41)
– Programul Propune pentru București (infrastructură), Primăria Generală (B1TV, 8 septembrie 2020, ora 20:41)
– Servicii publice transparență și digitalizate, Primăria Sector 3 (Antena 3, 8 septembrie 2020, ora 12:46)
– Program promovare turistică, Primăria Municipiului Brașov/Consiliul Județean Brașov (Digi 24, 8 septembrie 2020, ora 17:26)
Cunoaștem că acest format hibrid de comunicare nu este în mod explicit prevăzut de actuala legislație audiovizuală sau electorală, însă avem convingerea fermă că spiritul informării corecte și asigurării echilibrului în campania electorală trebuie să primeze. În condițiile în care aceste administrații locale și instituțiile de media continuă această practică profitând și făcând profit din lipsa de reglementare specifică, facem apel la mandatul dumneavoastră public de garant al interesului public în audiovizual pentru a reglementa acest derapaj în comunicarea politică.
În contextul campaniei electorale în derulare, considerăm că aceste materiale de promovare asigură un ascendent de vizibilitate actualilor primari în funcție, care sunt, în același timp și candidați pentru un nou mandat.
Raportat la calitatea precară a campaniei electorale în audiovizual, caracterizată prin lipsa de dezbateri aplicate sau de confruntări între candidați și programele electorale ale acestora, considerăm că aceste spoturi de promovare induc în eroare publicul alegător, deturnând însuși sensul campaniei electorale. Având în vedere faptul că nu discutăm despre produse comerciale, considerăm că acest tip de spoturi ar trebui să furnizeze strict informații de interes public/utilitare, nu să promoveze instituția sau conducerea instituției. Apreciem că acest tip de format este nou în audiovizualul românesc și că sunt necesare analiza oportunității lui, mai ales în perioade electorale, precum și actualizarea legislației pentru încadrarea corectă a acestui tip de producții televizuale.
Mai mult, difuzarea acestor materiale în regim comercial alimentează și suspiciunile publicului asupra independenței editoriale și profesionalismului jurnaliștilor care, în această perioadă, ar trebui să vină în sprijinul alegătorilor cu informații relevante privind activitatea și probitatea candidaților la alegerile din 27 septembrie 2020.
Având în vedere aspectele semnalate, vă rugăm să analizați cu urgență oportunitatea acestor spoturi de promovare și să dispuneți suspendarea difuzării acestora pe durata campaniei electorale.
ActiveWatch
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Centrul pentru Inovare Publică
OPTAR – Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România
Asociația Miliția Spirituală
Expert Forum (EFOR)