EFOR a semnat alături de alte organizații din Coaliția Cod Electoral Acum! o scrisoare prin care reamintește parlamentarilor că începerea lucrului la Codul Electoral, cât mai rapid, este esențială. Textul este disponibil mai jos:
Către:
- Președinții celor două Camere ale Parlamentului
- Liderii partidelor politice parlamentare
Spre știință:
- Președintele României
Prioritatea 0, Codul Electoral. Acum!
Platforma societății civile Coaliția Cod Electoral Acum! (CCEA) își manifestă îngrijorarea față de dezinteresul total al membrilor Parlamentului României pentru pornirea procesului de adoptare prin lege a unui Cod Electoral unificat. Pe 2 aprilie, 2021 s-au împlinit 60 de zile de când CCEA a depus către Parlament, președinții celor două camere, liderii partidelor politice parlamentare, către Președintele României și Președintele Autorității Electorale Permanente, un document de poziție cu privire la elaborarea unui Cod Electoral unificat, un set de reguli pentru organizarea alegerilor, aplicabil unitar la toate tipurile de scrutine. Codul Electoral ar trebui să reglementeze și funcționarea după principii democratice a tuturor instituțiilor implicate în organizarea și desfășurarea scrutinelor. Prin documentul de poziție, depus în data de 1 februarie 2021, Coaliția Cod Electoral Acum! a exprimat necesitatea ca România să aibă parte de o legislație cu reguli clar definite, care să asigure predictibilitatea, transparența și democrația funcțională în procesul electoral.
De asemenea, au trecut patru luni de la alegeri, iar momentan situația înființării comisiei electorale este neclară și pare mai degrabă să fie blocată de partidele politice decât să meargă înainte. Reamintim că reforma electorală a fost pe lista de promisiuni electorale a mai multor partide politice care au intrat în Parlament.
Între timp au apărut inițiative legislative disparate, care vizează aspecte limitate și care cel mai probabil nu vor rezolva problema ca întreg, ci mai degrabă propun abordări de tip caragialesc, cu schimbări neesențiale și multe tergiversări. Autoritatea Electorală Permanentă se confruntă cu o criză care implică decizii și reglementări la nivel parlamentar, dar Parlamentul asistă pasiv cum președintele Autorității Electorale Permanente, o persoană care ar trebui să respecte cele mai înalte standarde de integritate, este urmărit penal și i se retrage titlul de doctor, pentru plagiat, chiar de către instituțiile statului.
Următoarele alegeri vor avea loc în 2024. Aparent este timp pentru formarea unei comisii parlamentare dedicate și scrierii codului electoral, pentru discutare, aprobare parlamentară și promulgare. În realitate, fereastra de oportunitate unică se închide. Dialogul temeinic la nivel național și european, cu organisme, precum Comisia de la Veneția sau ODIHR, trebuie finalizat până la sfârșitul lui aprilie 2023. Doar astfel organizarea celor patru scrutine din 2024 se va putea face după un set coerent de reguli, care să asigure exercitarea egală a dreptului de vot pentru toți cetățenii, oriunde s-ar afla.
Dorim ca politicienii să conștientizeze că democrația reprezentativă nu este un privilegiu al aleșilor, ci o obligație de a răspunde nevoilor și cerințelor electoratului. Societatea civilă se implică, utilizând drepturile conferite de democrația participativă. De aceea, reiterăm atât dorința de implicare, cât și nevoia urgentă de a începe procesul de redactare a Codului Electoral în această sesiune parlamentară. Timpul se comprimă. Au mai rămas 2 ani până la momentul în care putem avea un Cod Electoral coerent.
Echipa CCEA
____________________________________________________________
Despre Coaliția Cod Electoral Acum!
Coaliția Cod Electoral Acum! este o platformă a societății civile, formată din reprezentanți ai mai multor ONG-uri, din experți și observatori electorali, precum și politologi preocupați de existența unui cod electoral unificat. Viziunea Coaliției este existența în România a unui Cod Electoral sincron cu prevederile Comisiei de la Veneția și ale altor organisme internaționale, având obiect de activitate democrația și respectarea drepturilor omului.
Este dezirabil, Noul Cod Electoral să includă reguli omogene de organizare și desfășurare a tuturor scrutinelor din România, să reflecte realitățile societății informaționale a secolului XXI în alegeri pentru diverse funcții și pentru referendumuri. Coaliția consideră că prin legiferarea unor reguli clar definite, va fi asigurată predictibilitatea și transparența procesului electoral. Codul Electoral unificat va înlocui legile electorale eterogene, în vigoare, specifice fiecărui tip de alegeri.
Obiectivul Coaliției Cod Electoral Acum este valorificarea dreptului cetățenesc de participare în viața democratică a României, pentru un cod electoral coerent. Acest drept este conferit de democrația participativă, complementară democrației reprezentative și este prevăzut în Tratatul privind Uniunea Europeană.
Mai multe informații pe www.codelectoralacum.ro