Autoritatea Electorală Permanentă reduce controlul parlamentar asupra instituției prin modificarea regulamentului de funcționare

Birourile reunite ale Senatului și Camerei Deputaților au acceptat ieri, 26 octombrie, modificările Regulamentului de organizare și funcționare a Autorității Electorale Permanente propuse de către președintele acesteia. Modificarea Regulamentului nu a fost supusă unei dezbateri publice prealabile – A se vedea și stenograma discuțiilor din ședința din 12 octombrie a Birourilor Permanente ale celor 2 Camere ale Parlamentului, 

Prin aceste modificări, o parte din competențele Parlamentului au fost transferate președintelui instituției. Printre altele, președintele AEP are acum posibilitatea de a numi fără concurs și pe perioadă nedeterminată în funcțiile de conducere vacante, fără avizul Parlamentului. De asemenea, condițiile de studii și de vechime în specialitate pentru ocuparea acestor funcții se stabilesc exclusiv de către președintele AEP.

În condițiile în care Autoritatea Electorală Permanentă a avut deficiențe grave în organizarea alegerilor locale din 27 septembrie, deficiențe pe care le-am semnalat la vremea respectivă, apreciem drept inoportună diminuarea controlului parlamentar asupra funcționării instituției. Reamintim că mai multe organizații neguvernamentale și experți electorali au solicitat Parlamentului să investigheze activitatea AEP, dar și Autorității să motiveze deficiențe grave legate de modificarea aplicațiilor informatice sau centralizarea rezultatelor, solicitări la care nu am primit niciun răspuns până în acest moment.

Ne exprimăm pe această cale îngrijorarea față de modificarea fără transparență a procedurilor care reglementează funcționarea AEP și reducerea  controlului parlamentar cu privire la organizarea instituției. Reamintim că în ultimii doi ani mai multe persoane cu funcții de conducere în departamente importante pentru integritatea procesului electoral (finanțarea partidelor, logistică electorală, informatizare) au fost concediate fără respectarea normelor legale, fapt pentru care există mai multe procese în desfășurare. De asemenea, un document publicat de Curtea de Conturi a arătat ca în cadrul AEP raportul dintre persoanele cu funcții de conducere și cele cu funcții de execuție este de 3 la 1, iar unele numiri în funcții de conducere ca șef de departament sau director general nu au fost conforme cu legislația. 

Având în vedere posibila repetare a  erorilor cu ocazia apropiatelor alegerilor parlamentare, reiterăm solicitările exprimate prin scrisoarea din 16 octombrie de a se efectua de urgență o analiză a activității AEP care să includă rediscutarea în condiții de transparență a regulamentului de funcționare.

 

Semnatari

Mircea Kivu, sociolog

Maria Krause, expert electoral

Asociația CIVICA Iași

Centrul pentru Inovare Publică

Centrul Român de Politici Europene

Centrul pentru Studiul Democrației 

Centrul pentru Resurse Civice

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Code4Romania

Geeks for Democracy

Expert Forum

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.