Scrisoare deschisă adresată Comisarului European Corina Crețu. UPDATE: răspunsul oficial primit

Bruxelles, 5 noiembrie 2015

 

Scrisoare deschisă adresată comisarului european pentru Politici Regionale, Corina Crețu

Stimată doamnă comisar,

Vă scriem pentru a vă solicita, în mod direct, implicarea și sprijinul pentru victimele care au supraviețuit tragediei de la Colectiv. Drama celor care și-au pierdut viața și a celor care încă luptă pentru ea a zguduit  Europa. Sunt peste o sută de oameni spitalizați la București, în condițiile în care îngrijirea unui singur pacient necesită resurse umane și financiare foarte mari.

Sunt 34 de tineri internați în stare critică și gravă, la Spitalul Universitar, Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri, Spitalul Militar și Spitalul Agrippa Ionescu. Alți 30 sunt intubați la Spitalul Bagdasar, Spitalul Grigore Alexandrescu, Spitalul Sf. Ioan, Spitalul Elias, Spitalul Sf. Pantelimon și Spitalul Floreasca, iar 70 se află în stare stabilă la clinicile Bagdasar, Sf. Ioan, Elias, Spitalul Militar, Spitalul Sf. Pantelimon, Spitalul Floreasca, Spitalul Universitar, Spitalul Gerota, Spitalul Agrippa Ionescu și Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri.

Cazurile medicale cu arsuri pe o suprafață mare a corpului sunt printre cele mai complexe. Specialiști în acest domeniu, foarte puțini. Este clar, în acest moment, că medicii români au nevoie de ajutor și că trebuie intervenit urgent pentru a salva viețile acestor oameni.

România este stat-membru al Uniunii Europene. Vă rugăm să purtați mesajul nostru mai departe și să faceți un apel către statele-membre, pentru ca, pe baza formularului european E 112 sau prin cel mai rapid sistem cu putință, o parte dintre acești pacienți să fie transferați pentru îngrijii medicale în străinatate. Se pot stabili parteneriate directe între spitale, suntem cetățeni europeni. Suntem convinși că în momente precum acesta,  solidaritatea celorlalte state din Uniunea Europeană nu va ezita să se manifeste, dacă mesajul nostru și al dumneavoastră va ajunge la ele. Nu avem timp de pierdut, viața este o prioritate absolută și trebuie acționat fără întârziere.

Vă mulțumim !

 

Semnează :

Români din instituțiile europene

Membri ai comunității românești din Belgia

Membri ai comunității românești din Franța

Membri ai comunității românești din Spania

Membri ai comunității românești din Italia

Membri ai comunității românești din Germania

Membri ai comunității românești din Irlanda

Membri ai comunității românești din Marea Britanie

Membri ai comunității românești din Olanda

 

Organizații non-guvernamentale din România :

Expert Forum

Centrul Român de Politici Europene

Freedom House

Asociatia Română pentru Cultură, Educaţie si Normalitate (ARCEN)

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

Centrul pentru Resurse Civice (CRC)

Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CERE)

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR CH)

 

RĂSPUNSUL COMISARULUI CORINA CREȚU

 

Stimata doamna Ramona Strugariu,
Va rog sa primiti raspunsul doamnei Comisar European Corina Cretu la scrisoarea transmisa in cursul zilei de ieri:

În legătură cu scrisoarea deschisă primită, doresc să transmit opiniei publice preocuparea mea continuă de a veni în ajutorul victimelor incendiului din clubul Colectiv.
Vă asigur că la nivelul Comisiei Europene urmărim îndeaproape evoluția stării de sănătate a acestora și facem tot ce ne stă în putere pentru a beneficia de cele mai bune condiții de îngrijire și tratament.
În acest sens, am luat deja legătura cu colegii mei Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, și Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranța alimentară, cu rugămintea de a identifica de urgență modalitățile prin care putem interveni la nivel european. Totodată, DG Sanco a informat Comisia pentru Siguranța Sănătății, care reunește rețeaua autorităților de sănătate din statele membre, atât în ceea ce privește situația victimelor din țara noastră, cât și privind necesitatea unui ajutor de urgență.
Doresc să mulțumesc pe această cale statelor membre care au oferit deja sprijin României și vă asigur că atât eu, cât și colegii mei, suntem solidari cu populația României în aceste momente atât de grele.
Personal, sunt profund afectată de pierderea atâtor vieți omenești și sper ca aceia care azi se zbat între viață și moarte pot beneficia de cele mai evoluate tratamente pentru a se însănătoși cât mai curând. Așa cum am spus, i-am rugat pe colegii mei cu atribuții în domeniu să trateze în regim de urgență această tragedie.

Sursa foto

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.