Scrisoare deschisa adresata politicienilor romani

protestNoi, reprezentantii organizatiilor semnatare, am constatat in ultimele zile intensificarea insinuarilor la adresa organizatiilor neguvernamentale venite din partea câtorva politicieni, inclusiv din partea prim-ministrului Romaniei. Mass media au preluat si amplificat acuzatiile referitoare la presupuse interese ale unor terti pe care le-ar reprezenta acele structuri ale societatii civile care ar fi sprijinit protestele impotriva promovarii legii de exploatare aurifera de la Rosia Montana.

Acesti politicieni, sustinuti cu rea credinta de o parte din mass-media incearca sa submineze motivele reale pentru care au iesit in strada zecile de mii de manifestanti. Noi, organizatiile neguvernamentale, ne solidarizam cu cetatenii care au decis sa protesteze nu numai pentru oprirea unui proiect periculos, ci mai ales pentru apararea unor principii si cerinte generale precum democratia participativa, statul de drept, asumarea de catre guvernanti a propriilor decizii, respectul pentru electorat concretizat in indeplinirea angajamentelor asumate. Acestea sunt si valorile in virtutea carora actionam noi, organizatiile neguvernamentale si tocmai de aceea suntem solidari cu cetatenii care au decis sa protesteze pasnic. Noi nu ne aflam in spatele, ci alaturi de protestatari.

Cerem politicienilor sa inceteze denigrarea si culpabilizarea cetatenilor care isi exercita drepturile si libertatile democratice in strada. Amintim politicienilor ca nu protestele pasnice sperie investitorii corecti, ci coruptia si proasta guvernare. Amintim politicienilor ca marii investitori au fost alungati din Romania din cauza incapacitatii tuturor guvernelor succesive de a construi o infrastructura adecvata. Amintim politicienilor ca miliarde de euro din sprijinul oferit de Uniunea Europeana sunt irosite anual din cauza coruptiei si incompetentei lor. Amintim politicienilor ca sute de milioane de euro din banii nostri, ai contribuabililor, sunt cheltuiti in fiecare an netransparent si ineficient. Amintim politicienilor ca ei sunt cei care i-au abandonat pe locuitorii din Rosia Montana la mila si discretia unor investitori obscuri, fara a incerca macar a le oferi o alternativa.

Incercarea de a deturna discutia de la motivele reale, care au scos oamenii in strada catre tinte false constituie o revenire la metodele propagandei inceputului anilor ’90, cand se incerca discreditarea opozantilor de atunci ai puterii prin asocierea acestora  cu agenti straini intereselor nationale. Pentru a pastra progresele democratiei care s-au petrecut in ultimii douazeci de ani, solicitam tuturor politicienilor romani sa discute cinstit problemele care au generat actualele proteste si sa renunte la deturnarea atentiei publicului catre falsi vinovati si false probleme.

Respectati-va cetatenii!

Completeaza campurile din linkul urmator si alatura-te si tu acestui demers AICI.

Semneaza:

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC)

Centru de Resurse pentru Participare Publica

Asociatia Pro Democratia

Expert Forum

WWF Romania

Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei

Fundatia pentru Parteneriat

Asociatia Militia Spirituala

Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC)

Terra Mileniul III

Fundatia PACT

Fundatia Soros

APADOR – CH

Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania

Centrul pentru Politici Durabile ECOPOLIS

Asociatia Salvati Dunarea si Delta

Asociatia Vira

Fundația Alături de Voi

Asociaţia Funky Citizens

RHRN

Fundația Parteneri pentru Dezvoltare Locala (FPDL)

Societatea Academica din Romania (SAR)

Freedom House

Institutul pentru Politici Publice (IPP)

Salvati Bucurestiul

Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE)

Asociatia Carusel

Asociatia Metru Cub – Resurse pentru Cultura

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociatia EPAS

Komunitas

ECPI-Centrul Euroregional pentru Initiative Publice

GRADO

Lista organizatiilor care s-au alaturat acestui demers, semnand online, este disponibila AICI.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.