Scrisoare deschisă privind transparența procedurilor parlamentare

Am solicitat partidelor parlamentare, alături de 37 de organizații neguvernamentale și ale mediului de afaceri, să respecte regulile privind transparența decizională și să permită accesul celor interesați la ședintele comisiilor de specialitate.

 


Către: Parlamentul României

domnului Robert Marius Cazanciuc, Vicepreședinte cu atribuții de președinte al Senatului

domnului Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților

Către: partidele politice parlamentare

domnului Marcel Ciolacu, Președinte interimar PSD

domnului Ludovic Orban, Președinte PNL

domnului Dan Barna, Președinte USR

domnului Victor Ponta, Președinte PRO România

domnului Eugen Tomac, Președinte PMP

domnului Kelemen Hunor, Președinte UDMR

SCRISOARE DESCHISĂ PRIVIND TRANSPARENȚA PROCEDURILOR PARLAMENTARE

Stimați Domni,

Reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile din România doresc să vă supună atenției un subiect deosebit de important pentru buna funcționare a instituțiilor publice din țara noastră și a transparenței procesului legislativ deschis și accesibil cetățenilor.

Liberul acces la informațiile de interes public și dialogul neîntrerupt între decidenți și cetățeni, fie că aceștia sunt parte din societatea civilă sau a mediului de afaceri, reprezintă elemente de bază ale democrației, în special în situații dificile, atipice, marcate atât de confuzie în rândul populației, cât și de dezinformare. Cu atât mai mult, în aceste situații dificile trebuie să nu ne abatem de la valorile fundamentale ale democrației și trebuie să identificăm soluții pentru a ne asigura că aceste valori nu sunt afectate.

Într-o societate democratică și (în special) în cel mai important for legislativ al țării, Parlamentul României, dialogul este indispensabil. Dorim să atragem atenția că în clipa de față acesta suferă grav, nu doar din cauza restricțiilor impuse de criza COVID-19, dar și din cauza unor decizii interne, care credem că ar trebui reconsiderate.

Considerăm că dialogul deschis între stat și societate în ansamblul ei poate veni în sprijinul cetățenilor, angajaților sau angajatorilor contribuind astfel la susținerea și, mai ales, relansarea economiei naționale, precum și la consolidarea încrederii într-un moment în care România are nevoie de aceasta pentru a depăși momentul de criză.

Prin această scrisoare vă solicităm cu fermitate neîngrădirea participării reprezentanților mediului de afaceri și ai societății civile în cadrul ședințelor publice online ale comisiilor de specialitate din Parlamentul României pentru a ne putea susține punctele de vedere, astfel încât circuitul legislativ să funcționeze în continuare în baza transparenței și public, iar politicile și măsurile adoptate de către decidenții politici să fie în acord cu nevoile reale ale societății, pe baza opiniilor exprimate de toate părțile interese. Totodată, ședințele pot fi înregistrate și puse la dispoziție publicului larg pe paginile web ale instituției.

Subliniem, totodată, că a ține cont de nevoile reale ale societății civile din România, în sensul ei larg, dar și de contribuția acesteia la informarea factorilor de decizie cu privire la dificultățile pe care le întâmpină în această perioadă este de o importanță vitală. Organizațiile non-guvernamentale au o înțelegere de la firul ierbii a situațiilor sociale și economice, asigurând sprijin direct și asistență, dincolo de mecanismele de monitorizare privind respectarea unor valori fundamentale (ex. drepturile omului).

Credem că doar menținând și consolidând parteneriatul solid dintre stat, sindicate, mediul de afaceri și societatea civilă, bazat pe dialog, pot fi propuse și adoptate politici eficiente, al căror răspuns să aibă corespondent în realitățile traversate de cetățeni și mediul de afaceri. Având în vedere situația actuală, acest parteneriat poate fi menținut în continuare prin folosirea mijloacelor electronice de comunicare, fără a afecta transparența și calitatea dezbaterilor și a procesului decizional. Cu speranța că rămâneți un partener deschis către dialog, avem încredere că veți răspunde pozitiv solicitării noastre pe care v-o adresăm pe această cale.

Semnează:

ActiveWatch
APADOR-CH (Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, Comitetul Helsinki)
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania – AOAR
Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii
Asociatia Registrul Roman de Lobby – ARRL
Asociatia Romana a Companiilor de Exploatare si Productie si Petroliera – ROPEPCA
Asociația Civica
Asociația Civică Miliția Spirituală
Asociația Parcul Natural Văcărești
Camera de Comerț Americană în România
Camera de Comerț Franceză în România
Camera de Comerț Germană în România
Camera de Comerț Olandeză în România
Centrul Filia
Centrul pentru Inovare Publică
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Confederația Caritas România
Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin
Confederația Patronală Concordia
Consiliul Investitorilor Străini
Dizabnet
Expert Forum
Federaţia Patronală Petrol şi Gaze
Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie
Federația Industriei Hoteliere din România
Federația Patronală a Transportatorilor din România
Federația Patronală a Serviciilor Financiare
Federația Patronală a Rețelelor de Comerţ
Federația Patronatelor din Industria Auto
Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC
Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile – FDSC
Funky Citizens
Greenpeace
HR Management Club
Romanian Business Leaders – RBL
Salvați Copiii România
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.