EFOR a solicitat Guvernului, AEP și BEC să ia măsuri pentru organizarea votului în localitățile carantinate

EFOR a transmis astăzi o scrisoare către Guvern, Autoritatea Electorală Permanentă și Biroul Electoral Central, solicitând măsuri cât mai rapide pentru a stabili modul în care se va desfășura procesul electoral în localitățile carantinate. De asemenea, am solicitat măsuri suplimentare pentru informarea alegătorilor și protecția membrilor birourilor electorale.

Textul integral al scrisorii:

 

Către:

Guvernul României,

Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din 6 decembrie 2020

Autoritatea Electorală Permanentă

 

 

SOLICITARE REFERITOARE LA PROCEDURILE DE VOTARE LA ALEGERILE PARLAMENTARE

 

 

Stimate domnule Prim ministru Ludovic Orban,

Stimată doamnă Președintă Maricela Cobzaru,

Stimate domnule Președinte Constantin Florin Mitulețu-Buică,

 

Vă transmitem această scrisoare întrucât considerăm că sunt necesare măsuri cât mai rapide pentru a stabili modul în care se vor desfășura alegerile în localitățile carantinate. De asemenea, vă solicităm să luați măsuri suplimentare pentru informarea alegătorilor și protecția membrilor birourilor electorale.

Am luat act de declarațiile publice din ultimele zile, referitoare la faptul că toți alegătorii vor putea să voteze fără restricții și fără a exista riscul ca procesul de votare să fie perturbat. Legislația în vigoare privind impunerea carantinei zonale stabilește anumite restricții de deplasare și participare la activități publice în localitățile afectate. Măsurile concrete pot fi stabilite la nivel local și pot varia între localități. De aceea, credem că în contextul alegerilor naționale este nevoie de stabilirea unor norme generale, egal aplicabile pe teritoriul țării, pentru a asigura tratament egal cetățenilor din perspectiva exercitării dreptului de vot.

De asemenea, considerăm că este esențial ca cererile pentru urna specială să poată fi transmise electronic, eliminându-se astfel cerința ca documentele să se depună fizic. Reamintim că Expert Forum a transmis o solicitare către Biroul Electoral Central în acest sens încă din 30 octombrie.

Credem că este nevoie de o largă campanie de informare, pentru a ne asigura că toți alegătorii cunosc regulile aplicabile în ziua alegerilor și pot să își exercite drepturile. Dacă această campanie se va derula în timpul rămas până la alegeri, putem evita unele dintre problemele care au apărut la alegerile locale, atunci când alegătorii aflați în carantină sau izolare nu au dispus de informații suficiente privind votul cu urna specială.

În contextul în care numărul de cereri pentru utilizarea urnei speciale va crește, un aspect cheie este asigurarea protecției pentru membrii birourilor electorale care vor vizita alegătorii carantinați sau izolați. Am constatat că achiziția organizată de Ministerul Afacerilor Interne cuprinde doar măști, mănuși și dezinfectanți. În prezent această achiziție nu este finalizată, existând contestații privind unul dintre loturi. Nu am identificat până în prezent alte proceduri de achiziție care să vizeze echipamente de protecție precum viziere și combinezoane, care sunt esențiale pentru echipele care se vor deplasa cu urna specială. Reamintim că Ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne nr. 2009/166/2020 stabilește că doar  membrii birourilor electorale care vizitează unități sanitare pot primi astfel de materiale. Vă rugăm să ne comunicați când și cum vor fi puse astfel de materiale de protecție și la dispoziția membrilor birourilor electorale care vor vizita alegătorii carantinați sau izolați la domiciliu.

În cele din urmă, după finalizarea acestui scrutin, instituțiile implicate în organizarea alegerilor și partidele politice ar trebui să inițieze o amplă reformă electorală privind procedurile electorale. Anul 2020 a arătat care sunt limitările legislației electorale și nevoia clară de îmbunătățire a legislației și procedurilor tehnice.

Icon vector created by Gattara – www.freepik.com


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.