#votcorect #alegeri2016 Secții dezorganizate, presiuni asupra alegătorilor și observatorilor, materiale de slabă calitate

Majoritatea sesizărilor înregistrate după ora 9 se referă la: presiuni și amenințări electorale, probleme legate de funcționarea sistemului informatic, cazuri în care candidații au continuat campania electorală în ziua votului, însoțirea repetată a alegătorilor în cabina de vot de către alte persoane fără a exista o justificare sau abuzuri ale președinților secțiilor de votare.

La secția 379 din comuna Rozavlea (Maramureș) s-a sesizat faptul că mai multe persoane intră însoțite în secția de votare, iar organizarea este haotică. În aceeași secție a dispărut o ștampilă cu mențiunea VOTAT. Intervenția poliției nu a rezolvat problemele legate de organizarea secției de votare și de respectarea procesului de vot.

Operatorii sistemului informatic s-au confruntat cu următoarele probleme în utilizarea acestuia:

  • pe tableta pusă la dispoziție, apărea notificarea că cererile pentru urna mobilă pot fi depuse doar dimineața în intervalul 6-7, deși nici legea, nici hotărârile publicate de BEC nu conțin astfel de limitări
  • în anumite secții nu se folosește scanner-ul, datele introducându-se manual în sistem (ex. Secția 128 din Timișoara și secția 854 din București).

În Sectorul 4 din București, au fost sesizate nereguli din mai multe secții de votare cu privire la prezența unor perdele transparente la cabinele de vot care pun probleme din perspectiva respectării secretului votului.

Din informațiile obținute, în mai multe secții de votare din Giurgiu s-au făcut presiuni asupra observatorilor. În Lețca Nouă a fost necesară intervenția Poliției. Tot în aceeași localitate, au fost identificate mai multe mașini care transportau alegători la secțiile de votare. În Lețca Veche s-au semnalat nereguli privind prezența unor persoane neautorizate în secția de votare, precum și nereguli privind patrunderea mai multor persoane concomitent în aceeași cabină de vot.

Ca si in anii trecuti, campania electorala nu se opreste in ziua votului:

  • In Mangalia, electorii primesc SMS-uri cu indemnuri de vot pentru un candidat de la numarul de telefon 0723494689
  • In Rosiorii de Vede, înca exista afise electorale pe geamurile sediilor partidelor politice si pe strazile din municipiu
  • In Bunesti (judetul Brasov) în sectia de votare, unul dintre candidați influențează alegătorii, profitând de dreptul legal de a asista la votare.

Una dintre problemele principale este legată de abuzurile președinților birourilor electorale sau de necunoașterea normelor legale de către aceștia. La Ghermănești (Ilfov), președintele secției de votare a refuzat să primească cereri de vot pe lista suplimentară de la persoane care și-au mutat reședința în circumscripția respectivă cu mai puțin de 45 de zile înainte de data alegerilor. Preşedinta Secției de votare 212 (Mangalia) a interzis accesul presei în incinta secției, pe motiv că nu există acreditare, aceasta nefiind necesară în 2016. Accesul presei a fost permis doar la solicitarea BEJ Constanța.

La secția nr 369 din Capitală, un membru al biroului electoral a împărțit în mod repetat buletine de vot în mod necorespunzător – furnizând votanților mai multe buletine de același tip.

La secția din Căminul Cultural, de la Corod (Galați) un alegător a găsit o semnătură în dreptul numelui său pe listele electorale.

Calitatea materialelor utilizate în procesul de vot lasă de dorit în anumite circumscripții. În Sectorul 2 (secția 194) și 5 (secția 854), alegătorii s-au plâns că ștampilele sunt neconforme, în sensul în care fie nu se îmbibă cu suficient tuș încât să lase o formă vizibilă pe buletinul de vot, fie se îmbibă în mod excesiv, fapt care poate conduce la violarea secretului votului.

Cele mai solicitate informatii sunt legate de  dreptul candidaților de a fi prezenți în secția de votare, precum și informatii referitoare la votul pe listele suplimentare.

Contact

Septimius Pârvu, Expert Forum, 0787.638.315
Elena Calistru, Funky Citizens, 0723.627.448

fdsccifProiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică prin Fondul de Actiune Rapida


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.