Senatul României protejează interesele infractorilor

Organizațiile semnatare – Expert Forum, Freedom House România și Centrul Român de Politici Europene -, membre ale Inițiativei pentru o Justiție Curată, își exprimă profunda îngrijorare față de respingerea de către Senatul României a proiectului de lege privind înființarea Agenției Naționale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate.

Românii sunt revoltați de gradul foarte scăzut de recuperare a prejudiciilor și de confiscare a bunurilor dobândite prin corupție și crimă organizată, iar această instituție ar avea un rol decisiv în redresarea acestei situații și în reîntoarcerea la bugetul public a banilor furați.

Importanța acestei agenții a fost subliniată în Raportul MCV din ianuarie 2015, înființarea sa fiind un angajament al României în cadrul Uniunii Europene. Prin respingerea acestui proiect de lege, România dă un mesaj negativ în ceea ce privește voința politică de susținere a luptei împotriva corupției și de combatere a infracționalității de orice fel.

În contextul în care România se confruntă cu nenumărate cazuri de corupție, multe dintre care au generat prejudicii enorme care nu sunt recuperate, considerăm că respingerea acestui proiect de lege este o vulnerabilitate majoră în lupta împotriva infracționalității.

Actul de justiție nu se îndeplinește până în momentul în care răul produs societății nu este reparat, iar acest lucru presupune, pe lângă pedepsirea vinovaților, și recuperarea de către societate a banilor furați.

Expert Forum (EFOR)
Freedom House România (FHR)
Centrul Român de Politici Europene

FHR, EFOR şi CRPE fac parte din Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.

logos


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.