Dâmbovița – Râul inteligent

dambovita

Ca să nu rămânem și la anul fără niciun proiect pentru alegerile locale, câteva ONG-uri și experti în urbanism lansează o platformă de soluții pentru un proiect special: vrem să găsim alternative pentru râul Dâmbovița ca model occidental. Printr-un proiect inteligent, Dâmbovița poate fi un un hub de idei inovative, un model de dezvoltare durabilă, un spațiu ecologic, urban și de memorie pentru bucureșteni, în care să se îmbine creativul cu ecologia și cu patrimoniul cultural. De-a lungul Dâmboviței, un râu neglijat de bucureșteni, există un  potențial enorm de resurse culturale, ecologice și antreprenoriale, actualmente nefolosite și care ar putea fi utilizate integrat, într-un proiect inteligent, cu sprijinul autorităților si prin contribuția societății civile și mediului de afaceri. De pilda, avem Lacul Morii, care poate fi mai bine folosit ca spațiu de agrement; institute de cercetare și universitatea Politehnica, în care exista resurse de inteligență pentru cercetare de vârf; Grădina Botanică și Rezervația Văcărești, ca spații pentru proiecte ecologice; CET Grozăvești, care produce energie, dar se poate ecologiza și recupera memoria industrială a orașului; Biblioteca Națională etc.

 

Conceptul proiectului Dâmbovița Smart River e simplu: cele câteva ONG-uri și specialiști aruncăm în dezbatere publică acum idei de proiecte care se pot integra într-un tot coerent pentru Dâmbovița; așteptam să ni se alature și alți specialisti și oameni interesați de viitorul orașului; și vrem să construim o coaliție solidă de actori interesati de dezvoltare durabila (economică, culturală, ecologică, inovativă, antreprenorială), care să propună autorităților idei pentru punerea lor în aplicare.

Noi la EFOR am facut primul pas, cu un proiect pentru recuperarea inteligentă a CET Grozăvesti. Am lansat un policy brief  pe tema retehnologizării pentru creșterea eficienței, scăderea emisiilor și eliberarea a 60-70% din cele 7 ha de teren pe care le ocupa degeaba în buricul târgului. Spațiul liber și noul CET cu tehnologie de sec XXI trebuie invadat de Gradina Botanică, de un muzeu de patrimoniu industrial și de incubatoare de industrii creative. Scandinavian-style. Mai multe detalii în Policy Brief 38. Pe 20 iunie, am prezentat în cadrul Urban Fest proiectul Smart River – Bucharest 2020, alături de partenerii noștri, la Biblioteca Națională și am organizat un cort de unde am oferit informații cetățenilor interesați de temă.

Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.